Telefoanele mobile și cancerul: Dovezi ale toxicității celulare. Experiment și studiu din 2024
Pentru ca telefoanele mobile să transmită conversații și date fără fir, sunt proiectate să emită un câmp de radiații de radiofrecvență (RFR). Este aceeași radiație de microunde care alimentează sistemele radar și cuptoarele cu microunde, deși telefoanele mobile o transmit la o intensitate mult mai mică.
Controversa este dacă expunerea noastră regulată la RFR-ul telefonului mobil provoacă daune. În ciuda mai multor studii care arată că există motive de îngrijorare, experții în sănătate au afirmat în mod repetat că este inofensivă cantitatea de radiații neionizante transmise de telefoane mobile. Cu toate acestea, așa cum indică mai multe studii, citate de Epoch Times, câmpurile electromagnetice specifice telefoanelor mobile pot provoca cancer. În baza acestor dovezi, în mai 2011, un comitet al Agenției Internaționale pentru Cercetarea în domeniul Cancerului (IARC), din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a stabilit că radiațiile telefoanelor mobile sunt „un posibil cancerigen uman”.
Un raport detaliat pe acest subiect publicat de IARC în Lancet Oncology, în 2013, a evidențiat „potențialul pentru un risc crescut de cancer în rândul celor expuși la radiațiile RF”. Cu toate acestea, raportul nu a cuantificat niciun risc specific de cancer și nici alte riscuri pentru sănătate legate de radiațiile telefoanelor mobile.
Un studiu recent din 2024, publicat în Environmental Research, arată dovezi ale toxicității celulare legate de radiațiile telefoanelor mobile, ceea ce îi determină pe oamenii de știință să se gândească la potențiale implicații pe termen lung asupra sănătății.
Timp de două ore pe zi, pentru cinci zile consecutive, 41 de participanți la studiu au purtat căști care difuzau un semnal de telefonie mobilă de a treia generație (3G – un standard de rețea care există din 2001, permițând o conexiune la internet wireless). Expunerea la semnal a fost repartizată aleatoriu pe o parte a capului.
Înainte de studiu și la trei săptămâni după expunere, oamenii de știință au colectat celule de pe ambele părți ale capului fiecărui subiect. Pe partea capului expusă la radiația 3G, cercetătorii au descoperit o creștere semnificativă a celulelor binucleate (formate ca urmare a diviziunilor celulare perturbate) și dovezi ale morții celulare. Nu au fost observate astfel de efecte în celulele din partea laterală a capului care nu a fost expusă la semnalul 3G. Și cercetătorii nu au îndrăznit să aplice radiații 4G sau 5G.
Cercetătorii susțin că descoperirile din studiu sunt semnificative, fiind primul studiu controlat de intervenția umană care examinează efectele citotoxice ale radiațiilor telefonului mobil (cercetări anterioare au măsurat efectele asupra șoarecilor).
Cercetătorii indică acumularea de dovezi potrivit cărora expunerea la RFR este asociată cu anumite tumori cerebrale. Rezultatele lor indică faptul că mecanismele moleculare, altele decât leziunile cromozomiale, pot provoca leziuni celulare, un factor cheie în dezvoltarea cancerului. Cercetătorii cred că rezultatele pe care le-au observat pot fi legate fie de un răspuns inflamator, fie/sau de eliberarea de radicali liberi.
În 2019 și, din nou, în acest an, grupul științific care a consultat IARC a susținut că studierea riscurilor de cancer asociate cu radiațiile telefonului mobil ar fi necesar să fie „o prioritate ridicată”.
Un studiu major din SUA face legătura între radiațiile telefoanelor mobile și cancerul la cobai
Interesul arătat de IARC pentru studierea radiațiilor RF vine în urma unui studiu major efectuat de guvernul SUA. În 2018, raportul final al unui studiu în valoare de 30 de milioane de dolari, pe parcursul a 10 ani, finanțat de FDA și realizat de Programul Național privind Toxicologia (NTP) – agenția federală însărcinată cu testarea toxinelor – a arătat „dovezi clare [la șobolani masculi] ale cancerului și ale daunelor asupra ADN-ului” legate de utilizarea telefonului mobil.
Studiul a analizat radiațiile 2G și 3G. A fost constatată o asociere cu tumorile maligne din inimile și creierul șobolanilor masculi, precum și unele dovezi ale unei asocieri cu tumorile din glandele suprarenale ale șobolanilor masculi.
Cercetătorii NTP au menționat că studiul lor pune sub semnul întrebării „ipoteza susținută mult timp conform căreia [radiația] RFR nu este riscantă atâta vreme cât nivelul de energie este scăzut și nu încălzește semnificativ țesuturile”.
Un nou studiu privind expunerea la RFR era în desfășurare. Acesta își propunea să evalueze dacă expunerea la RFR provoacă daune ADN-ului. În ianuarie 2024, NTP a anunțat că a anulat studiul. „Cercetarea folosind acest sistem de expunere la scară mică la RFR a fost o provocare din punct de vedere tehnic și a consumat mai multe resurse decât se aștepta”, au motivat ei la acea vreme.
Citiți și:
Cancer cerebral cauzat de telefoanele mobile (I): Dovezi prezentate de experți, audiate după 21 de ani de la intentarea procesului
Un studiu arată că radiațiile telefonului mobil deteriorează și ucid celulele obrajilor
yogaesoteric
1 noiembrie 2024