„Armele” cu care şoferii circulă pe străzile României. Date şocante despre poliţa RCA

Conform unor date oficiale, doar șapte din zece mașini înmatriculate în România au RCA. Despăgubirile acordate în astfel de cazuri au depășit 20 de milioane de euro.

În cazul unui accident cu un vehicul neasigurat, victimele este necesar să se adreseze Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR), care gestionează Fondul național de protecție.

Motivele prelungirii plafonării

În motivarea prelungirii cu încă 3 luni a plafonării prețurilor RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară a invocat printre altele chiar pericolul accidentelor cu mașini care nu sunt asigurate RCA.

Lipsa asigurării RCA a conducătorilor auto vinovați conduce la obligația de plată a despăgubirilor din Fondul național de protecție pentru daunele produse de vehicule neasigurate, crescând astfel nevoia de finanțare a acestuia, măsură ce are ca efect creșterea contribuțiilor la acest fond”, a atenționat ASF.

Un alt motiv invocat pentru prelungirea plafonării prețurilor RCA a fost o scădere a gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România.

Parcul auto din România avea peste 10,5 milioane de mașini la 30 iunie 2024, din care doar 7,5 milioane de mașini erau asigurate RCA, reprezentând un grad de cuprindere în asigurare de aproximativ 71,02%, potrivit datelor ASF.

În Capitală, sunt cele mai multe daune

Tarifele de referinţă aplicate în Bucureşti şi judeţul Ilfov pentru persoanele fizice sunt în medie cu 60% mai mari, dar pot fi chiar şi duble faţă de cele aplicate în ţară, iar motivul acestei diferenţe ar fi frecvenţa daunelor, care este mult mai mare în Capitală.

Cum se stabilesc tarifele la poliţele RCA

Spre deosebire de tarifele de referinţă publicate anterior de ASF, cele anunţate în iulie 2024 nu mai folosesc capacitatea cilindrică a motorului drept criteriu de diferenţiere, alături de vârstă, ci utilizează puterea motorului exprimată în kilowaţi (Kw), anunță Antena 3.

Cea mai mică diferenţă între Bucureşti/Ilfov şi restul ţării este în cazul şoferilor de peste 60 de ani care conduc maşini cu motoare mici, sub 50 kw (68 cai-putere): pentru ei există un tarif de referinţă de 1.678 de lei în Bucureşti/Ilfov şi 1.008 lei în ţară.

Bucureştiul are una dintre cele mai mari frecvenţe ale daunelor auto din Europa, de 6,2%, a declarat recent, într-o conferinţă de presă, Sorin Mititelu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi coordonator al Sectorului Asigurări-Reasigurări.

Citiți și:
O cunoscută companie de mașini introduce o tehnologie pentru spionarea șoferilor care depășesc viteza legală
California: Taxa pe kilometraj, pentru ca și șoferii autovehiculelor electrice să achite impozit

 

yogaesoteric
6 noiembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More