„Cooperarea BRICS, piatra de temelie pentru noile relații internaționale”

Cel de-al 16-lea summit BRICS a avut loc la Kazan, în Rusia, între 22 și 24 octombrie, marcând primul summit după extinderea BRICS. Există un interes semnificativ în ceea ce privește modul în care țările membre vor lucra împreună pentru a promova o lume multipolară mai echitabilă și mai bine organizată, precum și pentru a promova o globalizare economică favorabilă incluziunii în fața provocărilor globale complexe.

Într-un interviu recent acordat Global Times, Kirill Babaev, director al Institutului Chinei și Asiei Moderne din cadrul Academiei Ruse de Științe, a remarcat că BRICS s-a transformat din conceptul său inițial într-o rețea solidă de cooperare transcontinentală, întruchipând acum o nouă viziune pentru sistemul de guvernanță globală.

BRICS s-a născut ca un instrument de coordonare între cele cinci state. Acum, semnificația sa a crescut foarte mult. BRICS nu este doar o rețea de 10 lideri regionali de pe aproape toate continentele, ci și simbolul noii viziuni pentru viitorul omenirii”, a declarat Babaev pentru Global Times.

Principiile sale sunt respectul reciproc pentru toți, securitatea incluzivă, tratamentul echitabil și non-dominarea. Adică exact ceea ce majoritatea globală, obosită de presiunea occidentală, caută acum”, a adăugat el. „BRICS simbolizează o speranță pentru o economie globală echitabilă, fără sancțiuni și protecționism, deoarece se confruntă cu provocări în prezent. Chiar mă aștept ca BRICS să devină o piatră de temelie într-un nou sistem de relații internaționale, nu numai în termeni economici, ci și în ceea ce privește securitatea globală.”

Babaev consideră că mecanismul este important deoarece oferă fiecărui membru o masă bună de negocieri și dă un impuls pentru cooperare. „Dacă vrem să ajungem la un beneficiu comun pentru toți, e necesar să fim de acord, iar aceasta se petrece în cadrul BRICS. Rusia și China sunt cei mai importanți factori care îi aduc împreună pe toți membrii BRICS și, chiar dacă nu se poate ajunge la un consens pentru anumite chestiuni, există mecanisme flexibile de negociere”.

După cum a remarcat Babaev, conceptul de cooperare BRICS și realizările semnificative pe care le-a obținut demonstrează atractivitatea sa considerabilă. Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite (EAU), Iranul și Etiopia au aderat la BRICS la 1 ianuarie, dublând numărul membrilor de la 5 la 10.

Datele indică faptul că BRICS extins acoperă în prezent 30% din suprafața mondială, 45% din populația globală și 20% din comerțul internațional. În plus, producția și rezervele sale de petrol reprezintă aproximativ 40% din volumul global, iar PIB-ul său, măsurat prin paritatea puterii de cumpărare, l-a depășit deja pe cel al G7.

Analiștii internaționali consideră că această extindere subliniază angajamentul națiunilor BRICS de a se uni și de a colabora cu o gamă variată de țări în curs de dezvoltare. Ea se aliniază așteptărilor comunității internaționale, servește intereselor comune ale economiilor de piață emergente și ale țărilor în curs de dezvoltare și injectează o nouă vitalitate în mecanismul de cooperare BRICS.

Din ce în ce mai mulți oameni își dau seama că BRICS ar putea fi o nouă alternativă la dominația occidentală în economia globală; s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru proiecte comune în domeniul tehnologiei, comerțului, transportului, științei și educației, după cum a declarat cercetătorul rus.

În urma primei extinderi a grupului BRICS, un număr tot mai mare de țări sunt dornice să se angajeze în cooperarea BRICS. Recent, națiuni din Sudul Global, precum Malaezia, Sri Lanka și Azerbaidjan, și-au anunțat public cererile de aderare la mecanismul de cooperare BRICS.

Acest an marchează începutul cooperării între membrii BRICS extinși și se așteaptă ca țările BRICS să aprofundeze în continuare cooperarea practică la Kazan. Babaev afirmă că finanțele și comerțul nu sunt doar preocupări presante pentru națiunile BRICS în prezent, ci și elemente pivotale ale economiei globale. El subliniază necesitatea ca țările BRICS să continue să pledeze pentru liberul schimb.

În plus, în calitate de președinție rotativă a BRICS în 2024, Rusia poate invita alte națiuni să se angajeze în discuții și colaborări pe teme precum sistemele de plată, globalizarea, liberul schimb și logistica internațională. El a menționat că și cooperarea în domeniile tehnologice, inclusiv inteligența artificială, poate fi, de asemenea, prioritară pe ordinea de zi.

Un comentariu de Zhao Juecheng și Hu Yuwei pentru publicația Global Times (China)

Citiți și:
Țările BRICS reprezintă 45% din rezervele mondiale de petrol, 56% din rezervele de gaze, Rusia și China reprezintă aproximativ 70% din producția mondială de uraniu îmbogățit
Serbia virează tot mai puternic spre BRICS
Mirajul BRICS și Noua Ordine Mondială

 

yogaesoteric
14 noiembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More