România va cumpăra avioane de vânătoare americane F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari
Şeful Executivului a participat, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Protocolului privind lansarea programului de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către aeronave de generaţia a V-a, F-35.
Semnarea acordului cu SUA pentru achiziţia avioanelor F-35 reprezintă „încă un pas hotărât înainte” pentru România în direcţia unei apărări naţionale moderne, eficiente şi bine conectate la partenerii noştri internaţionali, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Documentul a fost semnat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
În vederea acestei achiziţii, săptămâna trecută, la propunerea Guvernului, Parlamentul a aprobat o lege care va permite derularea în condiţii optime a achiziţiei de echipamente şi servicii specifice F-35, instruirea piloţilor şi personalului tehnic-ingineresc.
La eveniment au participat, între alţii, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.
Achiziția celor 32 de avioane de vânătoare Lockheed Martin F-35 Lightning II va deveni cea mai scumpă tranzacție a Armatei Române din perioada post-decembristă, iar noile aparate de zbor vor „scoate la pensie”, până în 2040, actualele avioane General Dynamics F-16 Fighting Falcon.
Legea prin care se intră în linie dreaptă cu achiziția a 32 de aparate de zbor americane F-35, avioane multi-rol de luptă de generație a cincea ce încorporează și tehnologie stealth, a fost deja promulgată. Astfel, până în 2040, Forțele Aeriene vor fi trecut de la F-16 la noile aparate de luptă ale americanilor, avioane ce costă 6,5 miliarde de dolari, conform Digi24.
România a demarat procesul de a cumpăra avioane de luptă americane de ultimă generație încă de anul trecut. În septembrie, Ministerul Apărării a transmis o cerere în acest sens, cerere care a fost aprobată de birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților. Ceva mai târziu, la final de octombrie, Parlamentul a girat această decizie de înarmare fără precedent în istoria țării noastre.
Însă avionul va ajunge în țară aproximativ peste ……. un deceniu. În aceeași perioadă, începând cu 2034, MApN va începe să retragă din uz avioanele F-16. Acestea din urmă au înlocuit, anul trecut, și ultimele aparate de origine rusească MiG 21 LanceR, coloana vertebrală a Forțelor Aeriene vreme de multe decenii. Totuși, avioanele F-16 nu sunt nici ele noi, iar Armata a luat act de nevoia, amplificată și de conflictele din regiune, de a avea capacitatea de a proteja spațiul aerian autohton. Cum ne vor apăra, în contextul fierbinte de astăzi, aceste avioane care vor sosi peste zece ani rămâne un mister.
În 2022, România semna contractul prin care urma să achiziționeze un lot de 32 de avioane F-16 „second-hand”, din Norvegia. Avioanele, cu o valoare de 388 milioane de euro, urmează să ajungă în țară, în mai multe tranșe, până în 2025. Modelul F-16 a debutat tocmai în 1978, în timp ce F-35 a fost introdus în operare de către americani în deceniul trecut.
Citiți și:
Au fost mituiți miniștri și generali MApN pentru achiziționarea sistemului Patriot? Mega-scandal în SUA complet „acoperit” în România
Proiect de țară: limitarea pagubelor
yogaesoteric
22 noiembrie 2024