Interviul Lavrov-Tucker: SUA și Rusia este necesar să coopereze „pentru binele universului”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a oferit un interviu jurnalistului american Tucker Carlson, care acum 11 luni l-a intervievat și pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Tucker Carlson a dezvăluit pentru prima dată miercuri, 4 decembrie, că a călătorit la Moscova pentru a-l intervieva pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, iar interviul integral a fost publicat ulterior, joi seară. Transcrierea interviului este disponibilă pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

Lavrov a răspuns în engleză la întrebările lui Carlson despre relația dintre SUA și Rusia, despre sancțiunile occidentale impuse Moscovei, precum și despre condițiile care ar putea duce la încheierea războiului cu Ucraina.

Cele mai importante mesaje transmise de Lavrov au fost îndreptate către Washington și aliații săi, care „este necesar să înțeleagă că am fi gata să folosim orice mijloace pentru a nu le permite să reușească în ceea ce ei numesc înfrângerea strategică a Rusiei”.

Și referindu-se la recenta utilizare de către Rusia a rachetei sale hipersonice Oreșnik, Lavrov și-a exprimat speranța că susținătorii Kievului au luat „în serios” noua armă, pentru care Rusia spune că nu există apărare, deoarece Moscova rămâne gata să folosească „orice mijloace” pentru a se apăra. „Trimitem semnale și sperăm că ultimul, de acum câteva săptămâni, semnalul cu noul sistem de arme numit Oreșnik……. a fost luat în serios”, a subliniat Lavrov.

Interviul integral:

Întrebarea de deschidere pusă de Tucker a mers direct la punctul principal, care cu siguranță se află printre preocupările multor telespectatori:

Tucker Carlson: Domnule ministru Lavrov, vă mulțumesc că ați acceptat interviul. Credeți că Statele Unite și Rusia sunt în război în acest moment?

Serghei Lavrov: Nu aș spune asta. Și, în orice caz, nu este ceea ce ne dorim. Ne-am dori să avem relații normale cu toți vecinii noștri, desigur, dar în general cu toate țările, în special cu o țară mare precum Statele Unite. Iar președintele Vladimir Putin și-a exprimat în mod repetat respectul pentru poporul american, pentru istoria americană, pentru realizările americane în lume și nu vedem niciun motiv pentru care Rusia și Statele Unite nu ar putea coopera de dragul universului.

Tucker Carlson: Dar Statele Unite finanțează un conflict în care sunteți implicați, desigur, iar acum permit atacuri asupra Rusiei înseși. Deci asta nu constituie un război?

Serghei Lavrov: Ei bine, oficial nu suntem în război. Dar ceea ce se petrece în Ucraina este ceea ce unii oameni numesc război hibrid. Și eu l-aș numi război hibrid, dar este evident că ucrainenii nu ar fi capabili să facă ceea ce fac cu arme moderne cu rază lungă de acțiune fără participarea directă a militarilor americani. Și acest fapt este periculos, fără îndoială.

Nu vrem să agravăm situația, dar din moment ce ATACMS și alte arme cu rază lungă de acțiune sunt folosite împotriva Rusiei continentale, ca să zic așa, trimitem semnale. Sperăm că ultimul, acum câteva săptămâni, semnalul cu noul sistem de arme numit Oreșnik a fost luat în serios.

În contextul acestor declarații, el a invocat posibilitatea nedorită și catastrofală ca impasul dintre Rusia și NATO să intre pe teritoriul nuclear:

„Mesajul pe care am vrut să îl trimitem prin testarea, în acțiune reală, a acestui sistem hipersonic este că vom fi gata să facem orice pentru a ne apăra interesul legitim. Nu ne place nici măcar să ne gândim la un război cu Statele Unite care va avea caracter nuclear……. [dar] din moment ce unii oameni din Washington……. par să nu fie foarte capabili să înțeleagă [interesele Rusiei], vom trimite mesaje suplimentare dacă nu vor trage concluziile necesare.”

Și un alt moment interesant a venit atunci când diplomatul rus de top a subliniat motivele prezenței țării sale în Ucraina, față de motivația Washingtonului…….

„Ei luptă pentru a menține hegemonia globală asupra fiecărei regiuni, în timp ce noi luptăm pentru interesele noastre legitime de securitate. Senatorul Lindsey Graham a declarat chiar că metalele de pământuri rare din Ucraina nu trebuie lăsate Rusiei – recunoscând deschis că scopul lor este exploatarea resurselor. Ei susțin un regim dispus să cedeze resurse naturale și umane. Noi luptăm pentru oamenii ai căror strămoși au construit și dezvoltat aceste pământuri timp de secole.”

În orice caz, nu este ceea ce ne-am dorit”, a spus Lavrov, în altă parte, cu privire la problema războiului. „Am dori să avem relații normale cu toți vecinii noștri – și, în general, cu toate țările, în special cu o țară mare precum Statele Unite.

Nu vedem niciun motiv pentru care Rusia și Statele Unite nu pot coopera împreună de dragul universului”, a subliniat Lavrov într-un moment-cheie.

În ce condiții Rusia ar putea pune capăt acțiunilor militare:

Conflictul din Ucraina poate fi soluționat pe cale pașnică doar dacă Kievul renunță la „aderarea la NATO, închide bazele militare occidentale de pe teritoriul țării și oprește exercițiile militare cu participarea forțelor străine”, a explicat Lavrov.

Eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei poate fi o condiție pentru pace?

Lavrov: „Mulți în Rusia ar dori să fie o condiție. Dar consider că, cu cât trăim mai mult sub aceste sancțiuni, cu atât mai mult înțelegem că este mai bine să ne bazăm pe propriile forțe”.

Poate Rusia să redevină parte a Occidentului?

Nu, nu cred.”

Rusia va folosi tot pentru a împiedica o înfrângere în Ucraina

SUA și aliații lor, care furnizează arme cu rază lungă de acțiune „regimului de la Kiev”, este necesar să înțeleagă că Rusia „va fi gata să folosească orice mijloace pentru a nu le permite să aibă succes în ceea ce numesc o «înfrângere strategică» a Rusiei”, i-a spus Lavrov lui Carlson.

Despre moartea lui Navalnîi:

Lavrov: „A murit în timp ce își ispășea pedeapsa în Rusia. Se pare că uneori nu se simțea bine. Acesta a fost un alt motiv pentru care le-am tot cerut germanilor să ne arate rezultatele testelor pe care le-au găsit. Nu am găsit ceea ce au găsit ei. Nu știu ce i-au făcut.

Alte câteva repere

„O invitație la dezastru”: Serghei Lavrov a comentat în interviu discuțiile despre un schimb limitat de lovituri nucleare între SUA și Rusia…….

Temerile de escaladare……. întrebarea centrală

Permanența alianței Rusia-China în fața agresiunii Washingtonului

Cooperarea de dragul păcii universului

Cele mai importante aspecte ale interviului:

  • Rusia nu dorește să agraveze situația, speră că semnalul său către SUA sub forma testului cu rachetă Oreșnik a fost luat în serios;
  • Rusia este pregătită să trimită „mesaje” suplimentare Occidentului dacă acesta nu trage concluziile necesare în lumina lansării rachetei Oreșnik;
  • Rusia, prin testarea rachetei Oreșnik, a dorit să transmită Occidentului că va face totul pentru a-și proteja interesele;
  • SUA știau dinainte despre lansarea lui Oreșnik și nu au văzut ceva cu adevărat periculos în lansarea testului;
  • Moscova va fi pregătită să folosească orice mijloace pentru a împiedica Occidentul să provoace o „înfrângere strategică” Rusiei;
  • Negocierea unui schimb nuclear limitat este o invitație la o catastrofă pe care Rusia nu și-o dorește;
  • Rusia nu vede niciun motiv pentru care Moscova și Washingtonul nu pot coopera pentru binele universului;
  • Rusia nu se gândește la un război cu SUA și nici nu și-l dorește; un astfel de război ar putea fi de natură nucleară, principalul obiectiv pentru Moscova este să-l evite;
  • Declarațiile occidentale privind lipsa de „linii roșii” ale Rusiei și deplasarea acestora sunt o greșeală foarte gravă;
  • Rusia și SUA nu sunt oficial în război, ceea ce se petrece în Ucraina este un război hibrid;
  • Rusia nu ar fi început operațiunea militară dacă Occidentul și Kievul ar fi onorat acordurile de la Minsk;
  • Rusia nu intenționează să îi distrugă pe ucraineni, ei sunt frați și surori pentru poporul rus;
  • Trump este un om puternic căruia nu-i place să amâne lucrurile, este prietenos în conversație, dar asta nu înseamnă că are o atitudine pro-rusă.

Citiți și:
Interviul cu Vladimir Putin realizat de Tucker Carlson
Lumea occidentală se adâncește în irealitate

 

yogaesoteric
10 decembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More