Kievul a aruncat în aer negocierile de pace – România, în pericol maxim!
Ministrul de Externe ucrainean a anunțat că țara sa nu acceptă niciuna din condițiile esențiale puse de Moscova și de Washington pentru o reglementare pașnică a conflictului.
Într-un interviu publicat pe 17 martie dimineața de agenția de presă RBC-Ucraina, Andrii Sibiha, șeful diplomației ucrainene, a enumerat „aspectele fundamentale care sunt ne-negociabile și intangibile” din punctul de vedere al regimului de la Kiev.

Iată-le, așa cum apar în interviu:
„Primul – integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ucraina nu va recunoaște niciodată teritoriile ocupate [de Rusia].”
„Al doilea – nicio țară nu are drept de veto asupra alegerii poporului ucrainean, asupra alegerii Ucrainei de a participa la anumite alianțe – Uniunea Europeană sau NATO.”
„Al treilea – nu poate exista nicio restricție privind capacitatea de apărare a Ucrainei, nicio restricție privind puterea armatei noastre, capacitățile noastre [militare]”.
Or, două dintre condițiile fundamentale puse de Moscova (și acceptate se pare de Washington) pentru instaurarea păcii sunt că teritoriile ocupate în război rămân definitiv anexate și că Ucraina nu va adera la NATO.
De altfel, aderarea la NATO a fost și principalul motiv al intervenției militare ruse din februarie 2022.
Al treilea principiu, despre care ministrul de Externe de la Kiev spune că nu este negociabil, îl reprezintă capacitățile militare ale Ucrainei.
Este limpede că Moscova nu va accepta o pace urmată de o campanie de înarmare a Ucrainei de către Occident, după ce – așa cum au recunoscut Angela Merkel și François Hollande – acordurile de la Minsk au avut tocmai rolul de a adormi vigilența Rusiei pentru a înarma Ucraina.
O altă declarație a lui Sibiha menită să torpileze nu doar pacea, dar chiar și un acord de încetare a focului, este că Ucraina – și nu o terță parte – este cea care se cuvine să aibă rolul decisiv în supravegherea și monitorizarea modului în care este respectat armistițiul.
Cu alte cuvinte, regimul Zelenski să fie deopotrivă jucător și arbitru.
Iată exact cuvintele ministrului de Externe ucrainean:
„Avem cu adevărat nevoie de un mecanism eficient pentru un control obiectiv. Cel mai probabil, acesta ar fi necesar să includă și o componentă internațională.
Întrebarea aici este cine poate efectua o astfel de monitorizare, deoarece există fără îndoială o componentă națională – aceasta nu se poate petrece fără noi, deoarece are loc pe teritoriul nostru.
Prin urmare, Ucraina este partea decisivă în supravegherea și monitorizarea încetării focului.”
Pentru ca în pline negocieri cu Washingtonul să faci asemenea afirmații incendiare, care practic aruncă în aer procesul de pace, înseamnă că te bazezi pe ceva.
Pe ce se bazează Zelenski?
Ne-o spune Sibiha: pe sprijinul total al UE + Marea Britanie, care privesc Ucraina ca element-cheie al securității europene.
„Vă atrag atenția asupra faptului că partea europeană a salutat imediat, colectiv, acordurile de la Jeddah (…….). De asemenea, am văzut sprijin pentru președintele Zelenski din partea marii majorități a liderilor europeni.
Revenind la acțiunile concrete, mi se pare că ne aflăm acum într-o etapă geopolitică atât de dinamică, în care Europa realizează din ce în ce mai mult necesitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru propria securitate. (…….)
Și aici Ucraina poate juca de asemenea unul din rolurile-cheie în construirea arhitecturii noastre de securitate comună, deoarece, așa cum spun mereu: securitatea Ucrainei și securitatea Europei sunt inseparabile.”
Un rol esențial pentru punerea în aplicare a acestui principiu îl vor reprezenta trupele europene trimise în Ucraina, a mai spus ministrul.
„În ceea ce privește detaliile: da, aflăm deja în mod clar lista țărilor pregătite să își desfășoare trupele ca elemente eficiente importante ale viitorului sistem de garanții de securitate.
Așadar, suntem deja în stadiul de a discuta detaliile. Detaliile sunt geografia, cantitatea și mandatul. Sâmbătă [15 martie] a avut loc un summit al acestei coaliții, cu participarea președintelui Zelenski.”
Observați un element crucial și îngrijorător: ministrul de Externe ucrainean nu vorbește de „trupe de menținere a păcii” ci de „trupe de garantare a securității”. Ucrainei, evident. Un discurs identic cu cel al lui Macron sau Starmer.
Ceea ce înseamnă probabilitatea foarte mare a unor ciocniri directe cu forțele ruse. De altfel, Kremlinul a și declarat că trupele străine vor fi privite ca „ținte legitime”.
Urmează o întrebare-cheie și un răspuns-cheie. Iată-le:
„– Prietenii noștri europeni care sunt interesați să își trimită contingentele – vor fi ei pregătiți să facă aceasta fără aprobarea, asistența, sprijinul americanilor?
– Cred că sprijinul americanilor este extrem, extrem de important. Avem nevoie de America, avem nevoie de implicarea americană și de conducerea americană.”
Așadar, sprijinul american este „extrem, extrem de important”, dar NU esențial.
Un răspuns în perfect acord cu presiunile făcute de liderii francez și britanic de a prelua frâiele războiului din mâinile americanilor și a-l purta mai departe pe cont propriu.
Din păcate, nu știm cât de implicată este România în acest periculos joc cu focul. Dar lovitura de stat cu blagoslovire europeană și atitudinea de slugă a regimului interimar de la București ne dă o idee.
Din păcate, asta nu e tot.
Colac peste pupăză, Zelenski a promulgat tot pe 17 martie o lege care îi dă dreptul să trimită trupe ucrainene pe teritoriul altor state, pentru „asigurarea securității și apărării naționale, respingerea și descurajarea agresiunii armate împotriva Ucrainei, protejarea suveranității și integrității sale teritoriale”.

Aceasta este o veritabilă bombă cu napalm!
Adică, nu doar că România este pe punctul de a trimite trupe în Ucraina să o apere, înainte de semnarea unui acord de pace – deci, în plin război!
Dar, România riscă să se pricopsească cu trupe ucrainene, care să desfășoare misiuni de război împotriva rușilor de pe teritoriul țării noastre!
Ceea ce ar preschimba România întreagă într-o „țintă legitimă” pentru Putin.
Acum e clar de ce candidatul care dorea PACE a fost interzis?
Citiți și:
UE sfidează negocierile dintre SUA și Rusia: Liderii europeni, cu excepția lui Orban, au respins cererea lui Putin de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei pe perioada armistițiului anunțat în cadrul convorbirii cu Trump
Marea Britanie și Franța plănuiesc atacuri pe teritoriul Rusiei dacă încetarea focului în Ucraina este încălcată
yogaesoteric
26 martie 2025