Fabrica de mandate

 

Uluitor: de la începutul anului, instanța supremă a respins o singură cerere de emitere a mandatelor de interceptare și supraveghere pe siguranță națională. În schimb, în perioada ianuarie-august 2020, Înalta Curte a emis 519 mandate în baza Legii 51/1991 privind siguranța națională a României. Livia Stanciu rămâne campioană.

 
Livia Stanciu

Înalta Curte de Casație și Justiție condusă de Corina Corbu aprobă pe banda rulantă mandate de interceptare și supraveghere pe siguranță națională. În primele luni ale anului trecut, instanța supremă a emis în baza Legii 51/1991 privind siguranța națională a României 519 mandate de interceptare.

În ceea ce privește cererile de emitere a mandatelor de interceptare și supraveghere pe siguranță națională respinse de Înalta Curte, de la începutul anului și până în luna august 2020, a existat o singură situație de acest gen. Deci ICCJ a refuzat o singură cerere de emitere a mandatelor pe siguranță națională.

Cifrele au fost furnizate de Înalta Curte de Casație și Justiție la solicitarea site-ului Lumea Justiției. Astfel, ICCJ a transmis următoarele:

„În perioada 1 ianuarie – 10 august 2020, inclusiv, numărul mandatelor de siguranță națională emise de Înalta Curte de Casație și Justiție în baza Legii 51/1991 privind securitatea națională a României este de 519.
În anul 2020, până în prezent a fost respinsă o singură solicitare.”

Pentru ce atâtea mandate?

Văzând numărul mandatelor pe siguranță națională emise în doar 8 luni de zile, în continuare imens în opinia noastră, un necunoscător ar putea crede că România e plină de teroriști, iar SRI-ul îi supraveghează îndeaproape. În realitate situația nu este deloc așa, din fericire.

Ar mai putea fi problema clanurilor interlope, care sunt o amenințare la adresa siguranței naționale, aceasta putând fi o altă explicație pentru emiterea unui număr așa mare de mandate. Numai că, ce să vezi, clanurile interlope își văd de treabă, fără să fie prea deranjate de autorități, dovada fiind lipsa dosarelor penale pe grupările de interlopi.

Pe de altă parte, interesant este câte dintre aceste mandate se vor materializa în dosare penale și, cel mai important, dacă aceasta se va petrece, în câte dintre acestea instanțele vor pronunța achitări.

Și un alt aspect, poate cel mai important: câte dintre dosarele în care s-a cerut și s-a emis mandat pe siguranță națională vor fi închise după ce țintele vor fi ascultate perioade bune de timp, exemplele din trecut în acest sens fiind nenumărate.

Corbu n-a depășit-o totuși pe Livia Stanciu

E bine, însă, de precizat că față de anul 2015, atunci când ICCJ era condusă de Livia Stanciu, în prezent, mandatele de siguranță națională emise au scăzut simțitor. În 2015 au existat 2.741 de cereri de emitere a unor mandate de siguranță națională, în baza Legii 51 din 1991. Dintre acestea o cerere a fost respinsă, iar restul de 2.740 au fost admise.

Citește și:

3000 euro/zi, filajul SRI – Document exploziv al DNA care demonstrează că SRI a cheltuit în secret sume faraonice pe interceptări

Sub pretextul că apără Siguranța națională, SRI a concurat fosta Securitate la spionarea ilegală a populației!

DOVADA că România este Securistan

 

yogaesoteric
7 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More