Nu se lasă! Presiuni asupra Irlandei pentru a organiza încă un referendum pe tema Tratatului de la Lisabona

de Mihai Vasilescu

După cum se ştie, poporul irlandez a respins în luna iunie 2008 Tratatul de la Lisabona. Procesul de ratificare însă a continuat, în ciuda faptului că Tratatul are nevoie de aprobarea tuturor ţărilor membre UE pentru a intra în vigoare.
 
În loc să accepte voinţa irlandezilor, oficialii UE au început să facă presiuni asupra Irlandei pentru a reveni asupra deciziei. La început au recurs la reproşuri de genul „sunteţi o frână în calea binelui comun”. Apoi s-a trecut la ameninţări mai mult sau mai puţin voalate cu tăierea accesului la fondurile europene: „sunteţi nişte nerecunoscători, după ce aţi luat atâţia bani din fondurile Uniunii”. S-a continuat cu încercări de a-i „momi” pe cetăţenii irlandezi cu tot felul de promisiuni şi aşa-zise avantaje, pe care le-ar primi dacă ar vota a doua oară aşa cum dictează guvernanţii Uniunii.

La rândul lor, irlandezii au acuzat aceste presiuni din partea Uniunii. „Nu, înseamnă Nu!” au transmis ei din nou, prin afişe şi pancarte  care au ajuns până în Parlamentul European. Într-un sondaj realizat în luna iulie 2008, trei sferturi dintre irlandezi au răspuns că nu doresc un nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona, că sunt deranjaţi de faptul că eurocraţii de la Bruxelles nu le respectă punctul de vedere şi că aceste presiuni dovedesc că promisiunile acestora sunt înşelătoare.

Eurocraţii însă nu se lasă. La ultimul summit al liderilor europeni care s-a desfăşurat în luna octombrie la Bruxelles, premierul irlandez, Brian Cowen, a dat asigurări că la următoarea întâlnire ce va avea loc în luna decembrie pe tema Tratatului de la Lisabona va veni cu o soluţie.  

Ziarul Daily Telegraph a publicat în luna septembrie un document scris de un oficial UE, care atestă că eurocraţii şi politicienii irlandezi s-au înţeles pentru a organiza un nou referendum în Irlanda pe tema Tratatului. Acesta poartă ca titlu „Soluţie la problemă irlandeză” şi dezvăluie planul de a face presiuni asupra Irlandei pentru a organiza un al doilea referendum privind Tratatul de la Lisabona până cel mai târziu la sfârşitul lui 2009.   

„Documentul”, relatează site-ul www.eurosceptic.ro, citându-l pe Jean-Guy Giraud, directorul biroului de informaţii pentru Franţa al Parlamentului european, „este considerat ca reflectând punctul de vedere al majorităţii liderilor UE”.

Sondajele de opinie arată însă că o încercare de a forţa Irlanda să mai organizeze încă un referendum va duce la o respingere şi mai puternică a Tratatului de la Lisabona.

Citiţi şi:
Oficialii europeni par decişi să nu ţină cont de voinţa locuitorilor Europei
Palat, avion şi 22 de oameni pentru preşedintele Uniunii Europene

yogaesoteric
25 octombrie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More