1. De ce în toate spoturile de promovare a campaniei de vaccinare ni se spune că este vorba despre un vaccin sigur și eficient, deși în prospect se afirmă că pentru a confirma eficacitatea și siguranța vaccinului Comirmaty, DAPP este nevoie să depună raportul final al studiului clinic în decembrie 2023?
2. De ce nu se aduce la cunoştința cetățenilor, prin aceleași spoturi care promovează vaccinarea, faptul că vaccinul este în faza de studiu clinic, care se va încheia în 2023?
3. De ce nu se cere consimțământul informat al cetățeanului pentru participarea la acest studiu clinic aflat în desfășurare?
4. De ce vaccinul este calificat ca fiind „sigur și eficient” din moment ce pe prospect există triunghiul negru, specific produselor insuficient testate?
5. De ce este numit „sigur si eficient” în condițiile în care în vaccin sunt prezenți doi excipienți care nu au mai fost folosiți niciodată și pentru care nu există date de siguranță, motiv pentru care DAPP este necesar sa furnizeze date suplimentare în lunile ianuarie, aprilie și iulie 2021?
6. Prospectul oricărui medicament conține o listă de interacțiuni medicamentoase. În prospectul vaccinului Comirnaty se menționează clar faptul că nu s-au studiat interacțiunile cu alte medicamente. De ce vaccinul este recomandat ca sigur inclusiv bolnavilor cronici, care au o medicație permanentă, în condițiile în care nu se ştie nimic despre posibilele interacțiuni cu acele medicamente?
7. La teste au fost admiși numai voluntari sănătoși. Deci, nimeni nu ştie, de fapt, cum va reacționa un bolnav dializat, un bolnav cu afecțiuni cardiovasculare, un diabetic etc. De ce vaccinul este recomandat ca sigur și acestor categorii de bolnavi, deși nu există niciun fel de date?
8. Etapa a II-a a campaniei de vaccinare include vaccinarea persoanelor cu imunodepresii severe, ceea ce este în contradicție cu datele de siguranță ale vaccinului. Argumentul că pacienții cu o astfel de patologie sunt mai susceptibili de a dezvolta boli infecţioase nu se susține. Vulnerabilitatea acestor pacienţi era cunoscută și cu decenii în urmă când vaccinarea celor cu imunodeficiențe a fost restricționată. Argumentele științifice în baza cărora s-a stabilit restricționarea nu și-au pierdut valabilitatea. De ce nu se ține cont de aceste aspecte?
9. De ce ni se spune că vaccinarea este singura cale de ieșire din pandemie când în prospect scrie clar că „nu se cunoaște impactul vaccinării asupra răspândirii virusului SARS- COV-2 în comunitate”?
10. De ce se insistă cu vaccinarea în colectivități când EMA (Agenţia Europeană pentru Medicamente) spune clar că nu se știe dacă vaccinarea va întrerupe circulația virusului în colectivitate, deci nu se știe dacă persoanele vaccinate vor purta și vor transmite virusul în colectivitate?
11. De ce nu se explică populației faptul că vaccinul a primit doar o autorizare condiționată de punere pe piață, care este provizorie, ceea ce înseamnă că lipsesc date de siguranță care vor fi disponibile abia la sfârşitul anului 2023, când se va încheia studiul clinic?
12. De ce se recomandă și vaccinarea persoanelor care au trecut prin boala covid din moment ce nu se cunoaște interferența anticorpilor dobândiți natural, prin boală, cu vaccinarea?
13. Ce studii de prevalență s-au făcut până acum în România pentru a se stabili (în rândul personalului medical și în populația generală) procentul celor care au dobândit imunitate naturală trecând prin boală? Care sunt rezultatele acestor studii?
14. Ce conduită de vaccinare se va aborda față de personalul medical şi populația generală care au deja imunitate față de covid-19?
15. Cum explicați explozia de cazuri în Israel, cea mai vaccinată țară anti-covid, după ce 2 milioane de cetățeni au primit vaccinul?
16. Conform raportului oficial al CDC, până la data de 19 februarie 2021 au fost raportate 15.785 cazuri de reacții adverse, printre care șocuri anafilactice, paralizii faciale, alte afectări neurologice, accidente vasculare şi decese. Spoturile publicitare afirmă că vaccinul produce puține efecte secundare. Credem că aceasta este reclamă înșelătoare. Cum comentați?
17. Japonia consideră că este inacceptabil să se administreze cetățenilor săi un produs insuficient testat și a cerut companiei Pfizer date suplimentare. De ce guvernul României nu a cerut niciun fel de garanții pentru a-și proteja cetățenii, dar a acordat, în schimb, imunitate firmei producătoare?
18. De ce nu este informată populația că nu s-au făcut studii de genotoxicitate (capacitatea de a genera mutații genetice) și nici de carcinogenitate (capacitatea de a induce cancer), deși lipsa acestor studii este menționată la pag. 9 a prospectului și în ciuda faptului că acest vaccin introduce în trupul uman un fragment modificat de ARN străin, aspect susceptibil a avea consecințele menționate?
Next Post