Lipsa unei nutriţii adecvate – adevărata cauză a apariţiei cariilor
Conform studiilor efectuate de dr. Weston A. Price cauza fundamentală a cariilor dentare şi a problemelor gingiilor este alimentaţia omului modern. Revenind la alimentaţia tradiţională şi preluând şi din modul de a se hrăni al populaţiilor indigene ne putem purifica şi remineraliza organismul.
În 1915, dr. Price a fost numit primul director de cercetare al Asociaţiei Stomatologice Naţionale (actualmente Asociaţia Dentară Americană). Dr. Price şi-a focalizat cercetările nu asupra factorilor care cauzează apariţia cariilor, ci asupra factorilor care fac ca majoritatea populaţiilor indigene ale planetei să fie imune la carii.
Iată concluziile sale:
„Toate grupurile care au o sursă îmbelşugată de minerale, în special fosfor şi o sursă abundentă de activatori solubili în grăsimi, au fost complet imune la cariile dentare”. „Caria dentară este un semn al devierii noastre de la legile fundamentale ale naturii privind viaţa şi sănătatea.”
Ipoteza modernă asupra cauzelor apariţiei cariilor
Sistemul modern de îngrijire dentară este bazat pe „teoria bolilor”, implementată de Pasteur, care afirmă că bacteriile patogene sau unele tipuri de microorganisme care există în afara corpului invadează organismul atunci când capacitatea de protecţie a acestuia e scăzută, apărând astfel boala. Contactul prelungit al alimentelor ce conţin carbohidraţi (zaharuri, amidon), cum ar fi laptele, băuturile carbogazoase, stafidele, prăjiturile şi bomboanele, cu suprafaţa dentară, se presupune actualmente că este cauza formării cariilor dentare. Prezenţa mai lungă a acestor substanţe duce la proliferarea bacteriilor producătoare de acizi ce trăiesc în cavitatea bucală. În timp aceşti acizi erodează smalţul dentar ducând la apariţia cariilor.
Cercetările dr. Weston Price asupra populaţiei din Valea Loetschental, Alpii Eleţieni
Rezultatele cercetărilor făcute asupra populaţiei indigene din Valea Loetschental din Alpii Elveţieni pun însă această teorie sub semnul întrebării. Deşi oamenii din Loetschental nu foloseau aţă dentară, nu îşi periau dinţii, aveau chiar depozite tipice în gură, iar o parte semnificativă din dieta lor era formată din pâine de secară, ei erau totuşi imuni la carii.
Referitor la aceasta dr. Price afirmă:
„Multe rase primitive au dinţii mânjiţi cu alimente cu amidon aproape constant, nu fac niciun efort pentru a-şi curăţa dinţii şi cu toate acestea nu au carii”.
Bineînţeles că aceasta nu este o invitaţie la renunţarea la igiena dentară, mai ales având în vedere rezistenţa scăzută la carie a populaţiilor cu un stil de viaţă modern, dar este o dovadă că teoria privind cauzele cariilor, expusă anterior, nu este completă.
Mergând mai departe cu studiile, dr. Price a determinat cauzele cariilor oamenilor moderni ca fiind legate de lipsa vitaminelor din hrana industrializată şi comercializată pe care aceştia o consumă.
Elveţienii moderni nu mai consumă, conform modului lor tradiţional de alimentaţie, pâine integrală de secară, unt şi brânză, lapte proaspăt şi crud de capră şi de vacă. Ei au înlocuit produsele de secară cu produse din făină albă. Au substituit untul şi brânzeturile cu margarină, marmelade, gemuri, legume, fructe la conservă şi dulciuri. Doar o parte mică din legume erau autohtone. Totuşi, şi în aceste zone modernizate, copii care se alimentau în mod tradiţional aveau o imunitate crescută la carii.
Dr. Price notează:
„Am observat aici câţiva copii ai căror părinţi au păstrat metodele lor primitive de selecţie a hranei şi fără excepţie aceia care erau imuni la cariile dentare consumau o cu totul altă hrană faţă de cei cu mare susceptibilitate la carii”.
În medie, elveţienii moderni aveau o rată a cariei dentare de opt ori mai mare în raport cu aceia care încă respectau dieta tradiţională. Elveţienii moderni care aveau un număr mare de carii încă mai consumau multe alimente ce se regăseau şi în dieta lor tradiţionlă. Consumau pâine, unt şi beau lapte, dar de asemenea adăugaseră şi noi produse în dieta lor, neobişnuite în acea zonă: dulciurile.
Contează nu doar ce alimente consumăm, ci şi provenienţa lor şi modul în care au fost produse (de exemplu, dacă laptele este pasteurizat sau crud, dacă vacile pasc iarbă verde sau dacă sunt hrănite cu cereale şi fân şi sunt înghesuite în grajduri, dacă cerealele provin din soluri bogate în nutrienţi sau nu, etc.).
Dr. Price a repetat apoi aceste cercetări şi în alte părţi ale lumii.
Cercetările dr. Weston Price asupra populaţiei aborigene australiene
Unul dintre cele mai relevante exemple au fost aborigenii australieni. În timp ce rata medie de carii printre aborigenii australieni care păstrau vechile tradiţii era 0,00%, aceştia fiind, practic, complet imuni la carii, rata medie la carii în cazul aborigenilor moderni, care trăiau în rezervaţii şi consumau hrană modernă a fost 70,9%.
Această observaţie a dr. Price reprezintă un avertisment puternic, valabil şi astăzi, ca şi acum 70 de ani:
„Degenerarea rapidă a aborigenilor australieni, apărută după ce guvernul le-a impus o hrană modernă, oferă o demonstraţie care ar trebui să fie mult mai convingătoare decât experimentele pe animale. Faptul că fiinţele umane pot degenera fizic atât de rapid prin folosirea unui anumit tip de nutriţie, în special a produselor dietetice folosite pe scară largă de civilizaţia modernă, ar trebui nu numai să ne îngrijoreze, ci şi să fie un mare semnal de alarmă”.
Dr. Weston Price a luat probe de hrană de la grupurile de băştinaşi pe care le-a studiat şi le-a analizat conţinutul de vitamine şi de minerale. A descoperit că, în medie, alimentaţia indigenă care dă imunitate la cariile dentare conţine de patru ori mai multe vitamine solubile în apă (cum ar fi vitamina B şi C) şi cel puţin de zece ori mai multe vitamine liposolubile (cum ar fi A,d, E şi K), în raport cu alimentaţia care favorizeză apariţia cariilor.
Mărturia antropologică a doctorului Price, miile de fotografii pe care le-a realizat şi analiza variatelor diete ne arată că dieta noastră modernă nu oferă organismelor noastre vitaminele şi mineralele necesare pentru o viaţă sănătoasă, şi astfel, drept rezultat, mulţi oameni suferă de carii. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă efectele generate de modul nostru nesănătos de a ne alimenta, cu produse toxice şi deficitare în substaţe nutritive, devin o povară tot mai greu de dus iar problemele dentare se agravează.
Cauzele apariţiei cariilor rezultate în urma analizelor de sânge
Prin intermediul testelor de sânge, stomatologul Melvin Page a identificat cauza cariei dentare la oamenii moderni. Când procesele chimice din organismului nostru sunt dezechilibrate, în principal din cauza consumului de hrană procesată (în special zaharuri), raportul dintre calciu şi fosfor din sângele nostru deviază de la normal. (Dr. Page recomanda ca acest raport să fie de 2,5 părţi calciu la o parte fosfor, o valoare de 8,75 mg calciu şi 3,5 mg fosfor în 100 cc de sânge, cu un nivel normal al glicemiei, creând imunitate în faţa cariilor dentare.)
Efectele nocive ale consumului de zahăr asupra sănătăţii dentare
Un aliment cu efecte negative asupra sănătăţii noastre este zahărul, în special cel alb. Acesta provoacă carii dentare, nu pentru că bacteriile l-ar consuma şi ar produce acid. Unul din efectele negative ale prezenţei sale în organism este scoaterea mineralelor din dentină şi oase. Pentru a restabili cantitatea şi proporţia optimă de calciu şi fosfor din sânge şi pentru a permite mineralelor să se lege de structurile osoase dentare, nu este de obicei suficient doar să evităm să consumăm prea multe dulciuri sau hrană procesată. Pentru a avea structuri dentare rezistente trebuie să consumăm alimente care conţin cantităţi importante de minerale şi vitamine.
Remedii naturale pentru întărirea danturii
Vă oferim un remediu simplu pentru întărirea dinţilor, pe bază de gălbenuş de ou crud. S-a constat că gălbenuşul crud de ou de provenienţă organică poate elimina dificultăţile în absorbţia nutrienţilor din alimente. Este foarte posibil, iniţial să apară stări de rău din cauza proceselor intense de purificare. Ouăle crude declanşează o purificare a trupului de substanţele toxice blocate în organism.
Remediul constă în:
1 ceaşcă de lapte crud
1⁄2 ceaşcă de smântână crudă
2 gălbenuşuri crude
Opţional: puţină miere sau stevie pentru îndulcire, pulbere de ghimbir, pulbere de roşcoave sau nucşoară pentru gust.
Un factor important pe care dr. Price l-a etichetat drept „activatorul X”, care ajută organismul să lege mineralele de oase este conţinut de untul galben. Grăsimea provenită din laptele vacilor care se hrănesc cu iarbă verde conţine acest factor. În mod ideal untul ar trebui să fie produs din lapte nepasteurizat.
Citiţi şi:
Organismul are nevoie de elemente minerale naturale. Aflaţi ce trebuie să mâncaţi ca să fiţi sănătoşi
Fluorizarea apei potabile, otrăvirea globală (1)
yogaesoteric
1 martie 2011