Fitoterapia
Fitoterapia ayurvedică reprezintă tratarea bolilor prin folosirea înţeleaptă a plantelor medicinale, în funcţie de tipul constituţional al bolnavului şi de natura dezechilibrului generator de boală. Ayurveda şi medicina populară românească prezintă multe puncte de vedere comune în ceea ce priveşte această metodă de tratament. În ambele tradiţii, plantele sunt considerate ca entităţi vii, cu care se poate comunica şi care, prin energia pe care o transmit, îi pot ajuta pe oameni nu numai să se vindece, dar chiar să treacă cu succes prin anumite momente importante din viaţa lor. De exemplu, busuiocul, numit la noi şi „buruiana dragostei”, întrucât se consideră că trezeşte acest sentiment în cel îl care foloseşte, este în acelaşi timp una dintre plantele sacre din India. Consacrat lui Vishnu şi Krishna, busuiocul dăruieşte energia iubirii, a compasiunii si a devotamentului, BHAKTI. Ţăranii români îl folosesc în ritualuri de purificare, în timp ce indienii poartă tulpinile de busuioc ca rozarii, pentru a avea protecţia divină şi pentru a-şi curăţa aura de impurităţi.
Cu mii de ani în urmă, aspiranţii la cunoaşterea ayurvedică puteau deveni discipoli doar după ce treceau cu succes un test destul de dificil. Ei erau trimişi într-o anumită zonă din natură şi trebuiau să aleagă dintre toate plantele care creşteau acolo, doar pe cele cu reale virtuţi terapeutice. Cei care aveau capacitatea subtilă de a recunoaşte proprietăţile plantelor erau admişi, ceilalţi nu. Reuşita implică o mare iubire faţă de natură şi o deosebită sensibilitate şi bogăţie sufletească. În condiţiile civilizaţiei moderne, trăind atât de rupţi de natură, simţurile noastre subtile s-au atrofiat,. Fiinţele care pot comunica cu plantele fiind destul de rare în zilele noastre. Totuşi, este posibilă trezirea acestor capacităţi latente, prin realizarea unor tehnici speciale.
Amestecuri de plante utile pentru armonizarea şi echilibrarea fiecărui tip constituţional.
Amestec de plante pentru echilibrarea tipului KAPHA |
Amestec de plante pentru echilibrarea tipului PITTA |
Amestec de plante pentru echilibrarea tipului VATA |
Cuişoare, Salvie, Busuioc, Mesteacăn, Ghimbir | Fenicul, Coriandru, Păpădie, Muşeţel, Talpa gâştii | Scorţişoara, Nalbă, Lemn dulce, Seminţe de in, Obligeană |
yogaesoteric