Protecţia datelor personale: bate vântul schimbării
Curtea Europeană de Justiţie a declarat „invalid” cadrul juridic privind transferul de date personale din UE către SUA într-un caz care vizează reţeaua Facebook. Comisia de la Bruxelles vrea să se asigure că informaţiile transmise partenerilor americani vor fi protejate de acum încolo.
„Verdictul nu este un şoc pentru noi”, a afirmat comisarul european de resort, Vera Jourova. „Dimpotrivă, sentinţa este o confirmare a poziţiei noastre în negocierile cu SUA, din ultimii doi ani”, a adăugat Jurova.
În acest interval de timp, Comisia Europeană n-a reuşit să ajungă la un nou acord cu americanii. Prin acordul „Safe Harbor”, încă în vigoare, Comisia de la Bruxelles le-a permis firmelor, încă din anul 2000, să transmită date personale în SUA – probabil în conformitate cu Directiva europeană privind protecţia datelor.
Însă cel târziu când s-a aflat că americanii au interceptat până şi telefoanele mobile ale şefilor guvernelor europene, Comisia a înţeles că datele transmise din UE nu sunt deloc în siguranţă. De la dezvăluirile lui Edward Snowden (2013), Bruxelles-ul s-a văzut nevoit să negocieze cu administraţia de la Washington în vederea găsirii unei formule care să asigure protecţia datelor europene în condiţiile intervenţiilor de rutină ale serviciilor secrete americane.
Ca atare, comisarul european Vera Jourova confirmă iniţierea unor noi negocieri cu americanii, fără a specifica, însă, şi intervalul de timp în care ar trebui încheiat viitorul acord. Probabil, cândva, în decursul anului viitor? Până atunci ar trebui să intre în vigoare deja anumite dispoziţii provizorii. Comisia Europeană, în colaborare cu autorităţile naţionale pentru protejarea datelor din UE, sunt pe cale să formuleze cadrul juridic de tranziţie în care se va desfăşura schimbul de date cu SUA.
Schimbul de informaţii nu va fi sistat
Transferul de date din Europa se va efectua şi-n continuare, însă va deveni mult mai dificil. Companiile vor trebui să aibă acceptul fiecărui client în parte pentru a obţine dreptul de a face transferuri de date în SUA. O altă posibilitate ar fi ca marile concerne active la nivel global să poată realiza schimburi de date numai în condiţiile unor angajamente obligatorii prin care respectarea standardelor europene privind protecţia datelor să fie garantată.
Pentru economie, asemenea angajamente individuale sunt incomode luând în considerare faptul că tot ceea ce până acum era standard va trebui stipulat în contracte pe viitor. „Decizia Curţii Europene de Justiţie creează o incertitudine juridică ce va trebui eliminată. Verdictul acesteia ar putea avea efecte negative asupra pieţei comune, în multe sectoare economice”, susţine Asociaţia Europeană a Antreprenorilor „Bussiness Europe”. În context, Uniunea Europeană ar trebui să ajungă cât mai curând la un acord cu SUA – un acord menit să asigure transparenţa şi respectarea reglementărilor.
Ajustările nu sunt de ajuns
„Comisia Europeană i-a păcălit pe cetăţeni”, afirmă europarlamentarul ecologist Jan Philipp Albrecht. Prin actuala decizie, Curtea de Justiţie a ţinut să-i arate cartonaşul roşu Comisiei de la Bruxelles care, în opinia magistraţilor europeni, nu şi-ar fi asumat răspunderea. „În ultimii 15 ani, de la stabilirea acordului Safe Harbor, cu preţul încălcării drepturilor fundamentale, miliarde de date personale aparţinând cetăţenilor europeni au fost transferate în SUA”, critică Albrecht.
În opinia europarlamentarului european, nu revizuirea acordului Safe Harbor ar fi soluţia. Curtea de Justiţie a constatat deja că protecţia datelor în SUA nu este în conformitate cu standardele europene.
„Comisia de la Bruxelles ar trebui acum să-i grăbească pe americani să adopte şi ei o lege în domeniu”, susţine Albrecht. Dar, adaugă politicianul ecologist, decizia ţine numai de americani: „Dacă şi administraţia de la Washington doreşte ca firmele din SUA să facă schimb de date cu partenerii eruopeni, atunci ar trebui să acţioneze.”
Noi dispoziţii până la finele acestui an?
Jan Philipp Albrecht se arată optimist faţă de adoptarea unui nou regulament european privind protecţia datelor cu caracter personal: „Cele mai importante reuniuni sunt programate săptămâna aceasta. Tocmai de aceea verdictul magistraţilor a fost pronunţat acum.”
Consumatorii vor fi cu adevărat protejaţi abia atunci când în UE va exista o legislaţie comună în domeniu. Numai în aceste condiţii vor fi evitate cazurile similare celui analizat la începutul lunii octombrie la Curtea Europeană de Justiţie.
Un utilizator al reţelei Facebook, cetăţeanul austriac Max Schrems, a depus plângere la autoritatea irlandeză pentru protecţia vieţii private – ţară în care este înregistrată compania. Guvernul irlandez a invocat reglementările acordului Safe Harbor. Instanţa Europeană i-a dat, însă, dreptate cetăţeanului care a contestat decizia din anul 2000 a Comisiei Europene.
Când a fost stabilit acordul, Comisia de la Bruxelles estima că SUA asigură un nivel adecvat de protejare a datelor personale transferate peste ocean. CEJ a decis să suspende aplicarea așa-numitului acord „Safe Harbour” cu Statele Unite – înţelegere care le permitea companiilor americane să folosească datele personale ale internauților din Europa. Justiția europeană a ajuns la concluzia că transferul de date poate avea loc numai în condiţiile armonizării procedurilor americane cu legislația europeană.
Sursa: dw.com
Citiţi şi:
Supravegherea în masă şi modelarea comportamentului în era digitală. Ce se mai poate face?
Acuzaţii grave: Facebook îi spionează pe utilizatorii de internet
yogaesoteric
8 decembrie 2015