6 obiceiuri pesimiste, nefaste ce este necesar sa fie neîntârziat date la o parte din viața ta
De multe ori, starea noastră de spirit este influențată nu atât de evenimentele exterioare, cât de felul în care privim noi lucrurile.
Este posibil să dezvoltăm în timp anumite obiceiuri care ne fac rău, prin simplul fapt că ne îndepărtează de la drumul spre împlinire. În plus, ajungem într-un punct în care nici nu ne mai dăm seama de faptul că respectivele obiceiuri sunt toxice pentru noi. Sunt atât de bine înrădăcinate încât fac parte din noi. Le interiorizăm și, astfel, desprinderea de ele este cu atât mai dificilă.
În continuare vă atragem atenția asupra unor obiceiuri pesimiste, ajutându-vă să le identificați, astfel încât să știți ce anume să dați deoparte din viața voastră.
Frica excesivă şi neîncetată față de criticile oamenilor
Deseori nu facem anumite lucruri din cauza temerilor exterioare.
– Ce vor spune ceilalți?
– Ce părere vor avea apoi despre mine?
– Dacă vor râde de ideea mea?
Astfel de temeri ne țin pe loc sau ne determină să nu mai întreprindem niciodată nimic nou. Orice încercare sau plan este trecut mai întâi prin filtrul: „Ce vor spune ceilalți?” Și tocmai nevoia de confirmare din partea celorlalți este semnul că purtăm în noi o nesiguranță permanentă.
Însă, de fapt oamenii nu se gândesc atât de mult la ceilalți oameni. Pentru că fiecare în parte este ocupat să se gândească în primul rând… la sine.
Învățați să vă puneți pe voi înșivă prioritari. Oamenii critică destul de rar constructiv. Un om care critică frecvent suferă la rândul său de nesiguranță în ceea ce-l privește. Și simte nevoia să îi coboare pe ceilalți doar pentru a se vedea pe sine mai sus…
Lăsați mai mereu trecutul să vă conducă viitorul
Deseori raportăm trecutul la prezent. Mai exact, avem impresia că povestea se repetă. Dacă în trecut o situație nu s-a finalizat așa cum ne-am fi dorit, suntem convinși că lucrurile vor fi exact la fel și acum. Teama de repetare a unui eșec ne taie avântul și ne determină să stagnăm.
Însă, trebuie să lăsați trecutul în trecut. Nu puteți schimba ce a fost, în schimb puteți modela viitorul în direcția pe care o doriți.
Important e să lăsați frica deoparte. Până la urmă, ce aveți de pierdut? Pierzi mai mult dacă nu încerci măcar, pentru că nu vei ști niciodată CUM AR FI FOST DACĂ…
Vă străduiți să împliniți cu sfinţenie toate așteptările altora
Presiunea dată de cei din jur poate fi copleșitoare. Apropiații, rudele, toți cei care au așteptări de la noi. Ne chinuim să le fim lor pe plac și uităm ce ne dorim noi cu adevărat.
Să dăm un exemplu. Tatăl lui A. S. l-a dat la ASE pentru că auzise de la cineva că „e la modă”. Ulterior, și-a dorit ca el să devin contabil, ceea ce s-a și petrecut. Însă A. S. nu se simțea deloc mulțumit cu ceea ce era. Pentru că se chinuia să împlinească așteptările altcuiva. Uterior a găsit forța să-și urmeze visul și a ajuns să exceleze în domeniul pe care chiar el și l-a ales.
Gândiți-vă că în realitate aceasta este viața voastră. Nu e a nimănui altcuiva. Și nu aveți decât una singură.
Cum se spune: „Viața ta nu înseamnă doar să plătești facturi și să mori”. Mai exact, nu trebuie să faceți doar ce trebuie făcut și apoi să plecați de aici.
Viața dvs. poate să reprezinte un șir continuu de împliniri ale viselor. Străduiți-vă în direcția asta! Veți ajunge oricum cel mai aproape posibil de ceea ce vă doriți.
Nu reușiți să-i iertați pe cei care v-au greşit și să uitați
Pesimismul își trage seva și din faptul că nu reușim să iertăm. Pentru că din această cauză nu reușim să mergem mai departe. Rămânem blocați în vechi conflicte ani de zile…
Incapacitatea de a ierta ne dăunează înainte de toate nouă. Pentru că atunci când ierți, te simți eliberat. În schimb, dacă nu ierți, problema apasă în continuare pe sufletul tău.
Iertați și mergeți mai departe! Nu mai puteți schimba trecutul. Timpul nu stă pe loc. Așa că nu-l irosiți.
Fricile tembele vă înăbușă inițiativele
Frica este unul dintre cei mai mari dușmani ai viselor noastre. Ea ne pune la încercare ori de câte ori ne propunem ceva nou. Dacă reușiți să o dați la o parte, deja ați făcut un pas în față.
De ce apare frica? Aceasta se hrănește din eșecuri anterioare, din dezaprobările celor din jur, din teama de schimbare și din nevoia de confort, firească de altfel.
Frica naște însă la rândul ei alte frici. Dar atunci când o elimini, iar lucrurile ies așa cum ți-ai dorit (sau chiar mai bine decât ai sperat), frica se evaporă și lasă loc speranței și curajului.
În mintea ta predomină adeseori „NU”
Atunci când în gândurile noastre predomină „NU”, orice pare dificil. Ne autosabotăm, ne punem singuri bariere și fie stagnăm, fie batem în retragere.
Cum putem scăpa de atotprezența lui NU în viețile noastre?
Atunci când aveți tendința de a spune NU, înlocuiți-l doar atunci când este înţelept cu DA!
– Dacă apare oportunitatea unui nou job, spuneți DA (chiar dacă nu v-ați propus o schimbare pe plan profesional).
– Dacă cineva vă invită să mergeți la un curs de yoga sau să ieșiți la alergat, spuneți DA (chiar dacă ați fi preferat să stați acasă întinși pe canapea).
– Dacă apare ocazia să faceți o donație, spuneți DA (chiar dacă ați fi vrut să faceți altceva cu banii respectivi).
E vorba mai mult de exercițiu, de schimbare a perspectivei. Vă veți antrena creierul să îl înlocuiască pe NU cu DE CE NU?
Și ulterior evaluați alegerile luate. Cum vă simțiți? Nu vă bucurați că ați făcut un lucru nou, că ați primit în viața voastră o nouă oportunitate? Iar toate acestea cumulate vă vor ajuta să fiți o persoană mai curajoasă, mai optimistă și, implicit, mai fericită!
Citiți și:
Să devenim şi să rămânem artizanii propriei noastre fericiri! (I)
Arta de a spune NU atunci când trebuie
yogaesoteric
9 mai 2016