Începutul sfârșitului pentru dominația financiară globală a SUA
Deutsche Bank, UBS, Santander şi Bank of New York Mellon şi-au unit forţele pentru a lansa o nouă monedă pe care o numesc utility settlement coin. Analiştii avertizează că s-ar putea ca în 18 luni dominaţia financiară globală a SUA să ajungă la capăt de linie.
În luna august, un consorţiu de 15 bănci japoneze au decis să implementeze o nouă tehnologie financiară pentru clearing şi încheierea de tranzacţii financiare internaţionale.
Anunţul implică o evoluţie şocantă, asemănătoare cu primul pas pe Lună, în cazul în care a fost făcut.
În prezent, majoritatea tranzacţiilor financiare internaţionale trebuie să treacă prin reţeaua de conturi corespondente din sistemul bancar american. Acest lucru oferă administraţiei SUA foarte multă putere, pe care nu s-a sfiit să o folosească în ultimii câţiva ani.
Conform Zerohedge, anul 2014 a marcat unul dintre primele momente majore de cumpănă, când administraţia Obama a amendat banca franceză BNP Paribas cu 9 miliarde de dolari pentru că a făcut afaceri cu ţări pe care SUA nu le agreează – şi anume Cuba şi Iran.
Nu a contat faptul că BNP Paribas nu a încălcat nicio lege franceză, aşa cum nu a contat nici faptul că doar câteva luni mai târziu preşedintele american a semnat un acord nuclear controversat cu Iranul şi a zburat în Cuba pentru a participa la un meci de baseball cu liderii cubanezi.
Şi dacă nu ar fi plătit, administraţia SUA ar fi ameninţat banca cu excluderea din sistemul bancar american. Nouă miliarde de dolari reprezintă o pierdere semnificativă, dar excluderea ar fi fost un dezastru.
Marile bănci internaţionale, în special, nu pot funcţiona dacă nu au acces la sistemul bancar american. Cât timp dolarul american rămâne principala monedă de rezervă, băncile majore trebuie să fie capabile să gestioneze tranzacţiile în dolari americani dacă doresc să rămână în circuit. Acest lucru presupune acces la sistemul bancar american.
Dar, văzând cum BNP Paribas a fost şantajată să plătească o amendă de 9 miliarde de dolari administraţiei americane, restul mega-băncilor mondiale au ştiut clar că ar putea veni şi rândul lor. Aşadar aceste mega-bănci au început să lucreze la crearea unui plan de urgenţă, iar tehnologia blockchain implementată pentru bitcoinul acaparat de chinezi a oferit o soluţie elegantă. În loc să treacă fonduri prin reţeaua costisitoare şi ineficientă de conturi corespondente a sistemului bancar american, tehnologia blockchain oferă o cale uşoară pentru ca băncile să efectueze plăţi în mod direct unele către celelalte. La fel de bine, tehnologia blockchain ar putea fi factorul care va neutraliza dominaţia administraţiei SUA în sectorul financiar global, iar unii analişti consideră că acest lucru pare să se petreacă cât de rapid.
Pe 24 august, patru dintre cele mai mari bănci ale lumii au anunţat că se vor asocia pentru a crea un nou protocol de soluţionare financiară construit pe tehnologia blockchain.
Deutsche Bank din Germania, UBS din Elveţia, Santander din Spania şi Bank of New York Mellon şi-au unit eforturile pentru a lansa o nouă monedă pe care o numesc utility settlement coin.
Precum Ripple, Setl, Monetas şi alte câteva tehnologii rivale, utility settlement coin ar putea pune capăt dependenţei de sistemul bancar american în ceea ce priveşte plăţile şi tranzacţiile financiare transfrontaliere. Băncile vor fi capabile să efectueze plăţi unele către celelalte într-o manieră directă, fără să tranziteze banii prin SUA.
Costurile totale legate de clearingul şi decontarea tranzacţiilor financiare internaţionale sunt estimate la 65-80 miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport publicat anul trecut de firma de consultanţă globală Oliver Wyman. Acest lucru are implicaţii enorme, în special pentru băncile americane. De exemplu, Federal Reserve a avertizat deja că tehnologia financiară ar putea prezenta riscuri de stabilitate pentru sistemul financiar american.
Dacă băncile străine sunt capabile să efectueze tranzacţii în mod direct între ele, fără să fie nevoite să apeleze la sistemul bancar american, atunci de ce ar avea nevoie să „parcheze” în SUA trilioane de dolari? Adoptarea acestei tehnologii ar putea provoca un gol imens în depozitele din sistemul bancar american. Băncile americane ar primi o lovitură puternică şi administraţia SUA ar avea la dispoziţie mult mai puţini cumpărători străini pentru a-şi vinde imensa datorie.
Adoptarea acestei tehnologii ar avea un impact puternic pe plan global şi această schimbare are loc într-un ritm rapid. Evoluţia ar putea semnala sfârşitul apogeului dominaţiei financiare americane, avertizează analiştii, pentru că noua platformă ar putea fi creată în 18 luni.
Citiți și:
Crahul Mileniului: o demolare controlată care poate fi evitată
O nouă criză financiară și economică se profilează în curând la nivel mondial. FMI face un apel disperat la guvernele lumii
Următoarea mare criză a economiei americane se apropie. Iată de ce
yogaesoteric
8 noiembrie 2016