A fost descoperit cel mai vechi manuscris al Evangheliei despre copilăria lui Iisus

Papirologii au descifrat un fragment de manuscris pe care l-au datat ca fiind din secolele IV-V.

Timp de decenii, un fragment de papirus cu numărul de inventar P.Hamb.Graec. 1011 a rămas neobservat la Biblioteca de Stat și Universitară Carl von Ossietzky din Hamburg. Acum, papirologii dr. Lajos Berkes de la Institutul pentru Creștinism și Antichitate din cadrul Universitatea Humboldt din Berlin (HU) și prof. Gabriel Nocchi Macedo de la Universitatea din Liège, Belgia, au identificat fragmentul ca fiind cea mai veche copie cunoscută a Evangheliei copilăriei [lui Iisus] după Toma.

Aceasta este o descoperire semnificativă pentru domeniul cercetării, deoarece manuscrisul datează din primele zile ale creștinismului. Până acum, un codex din secolul al XI-lea era cea mai veche versiune greacă cunoscută a Evangheliei lui Toma, care a fost scrisă probabil în secolul al II-lea d.Hr. Evanghelia relatează episoade din copilăria lui Iisus și este una dintre apocrifele biblice. Aceste scrieri nu au fost incluse în Biblie, dar poveștile lor au fost foarte populare și răspândite în Antichitate și în Evul Mediu.

Noi perspective asupra transmiterii textului

Fragmentul este de un interes extraordinar pentru cercetare”, spune Lajos Berkes, lector la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Humboldt. „Pe de o parte, pentru că am reușit să îl datam în secolele IV-V, ceea ce îl face cea mai veche copie cunoscută. Pe de altă parte, pentru că am reușit să obținem noi informații cu privire la transmiterea textului.

Descoperirile noastre cu privire la această copie greacă din antichitatea târzie confirmă evaluarea actuală conform căreia Evanghelia copilăriei după Toma a fost scrisă inițial în greacă”, spune Gabriel Nocchi Macedo de la Universitatea din Liège.

Descifrarea cu ajutorul instrumentelor digitale

Fragmentul, care măsoară aproximativ 11×5 centimetri, conține un total de treisprezece rânduri în litere grecești, aproximativ 10 litere pe rând, și provine din Egiptul antic târziu. Papirusul a rămas mult timp neobservat, deoarece conținutul era considerat nesemnificativ. „S-a crezut că face parte dintr-un document cotidian, cum ar fi o scrisoare privată sau o listă de cumpărături, deoarece scrisul de mână pare atât de stângaci”, spune Berkes. „Am observat mai întâi cuvântul Iisus în text. Apoi, comparându-l cu numeroase alte papirusuri digitalizate, l-am descifrat literă cu literă și am realizat rapid că nu putea fi un document cotidian.” Utilizând alți termeni-cheie, cum ar fi „croitorie” sau „ramură”, pe care papirologii i-au căutat în alte texte paleocreștine, ei au recunoscut că este o copie a Evangheliei copilăriei lui Iisus după Toma. „Din compararea cu manuscrisele deja cunoscute ale acestei Evanghelii, știm că textul nostru este cel mai timpuriu. El urmează textul original, care, conform stadiului actual al cercetărilor, se consideră că a fost scris în secolul al II-lea d.Hr.”

Conținutul și originea papirusului

Cei doi cercetători presupun că această copie a Evangheliei a fost creată ca exercițiu de scriere într-o școală sau mănăstire, după cum o indică, printre altele, scrisul de mână stângaci, cu linii neregulate. Cele câteva cuvinte de pe fragment arată că textul descrie începutul „vivificării vrăbiilor”, un episod din copilăria lui Iisus care este considerat „al doilea miracol” din Evanghelia apocrifă a lui Toma: Iisus se joacă la vadul unui pârâu învolburat și modelează douăsprezece vrăbii din lutul moale pe care îl găsește acolo. Când tatăl său Iosif îl mustră și îl întreabă de ce face așa ceva în ziua sfântă de Sabat, Iisus, în vârstă de cinci ani, bate din palme și dă viață figurinelor de lut.

Informații suplimentare

Lajos Berkes – Gabriel Nocchi Macedo, Das früheste Manuskript des sogenannten Kindheitsevangeliums des Thomas (Cel mai vechi manuscris al așa-numitei Evanghelii a copilăriei după Toma): Editio princeps of P.Hamb.Graec. 1011, Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik (Revista de Papirologie și Epigrafie) 229 (2024) 68-74.

Citiți și:
Arheologii israelieni au descoperit treptele Scăldătorii din Siloam, locul unde Iisus a vindecat un orb din naștere
Despre anii petrecuţi de înţeleptul Issa în Tibet

 

yogaesoteric
26 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More