A fost descoperită o a doua stare lichidă a apei. Asta înseamnă că, în total, apa poate fi găsită în patru stări!
Misterul din jurul celei mai importante substanțe de pe Pământ
Este una dintre cele mai importante componente care stau la baza dezvoltării vieții pe Pământ. Apa, căci despre ea vorbim, nu este doar în compoziția planetei, ci și în trupul nostru, în proporție de 60-70%.
Cercetătorii au investigat proprietățile fizice ale apei și au constatat că, atunci când este încălzită între 40 și 60 de grade Celsius, apa atinge un prag în care începe să-și modifice starea lichidă.
Este destul de greu să ne imaginăm faptul că apa poate fi în mai multe stări decât în cele trei pe care le învățăm la școală: solidă, lichidă și gazoasă. Însă poate atinge și starea de plasmă în circumstanțe extrem de rare. Cu excepția mercurului, apa are cea mai mare tensiune de suprafață dintre toate lichidele de pe planetă. Este, de asemenea, unica substanță cunoscută care în stare solidă poate pluti pe ea în stare lichidă și își poate mări volumul când îngheață. În timp ce punctele de fierbere ale altor compuși scad pe măsură ce se micșorează și dimensiunea moleculei, apa are un punct de fierbere extrem de ridicat.
„Nimeni nu înțelege cu adevărat apa. Este jenant să recunosc, dar lichidul care acoperă două treimi din planeta noastră este încă un mister”, a declarat cercetătorul Philip Ball.
Fizicienii au demonstrat că undeva între 40 și 60 de grade Celsius (104 și 140 de grade Fahrenheit), apa lichidă își poate modifica starea. Pentru a înțelege fenomenul, o echipă internațională condusă de fizicianul Laura Maestro de la Universitatea Oxford a cercetat anumite proprietăți ale apei la această temperatură. Au măsurat conductivitatea termică, indexul de refracție, tensiunea de suprafață sau constanta dielectrică.
Ei bine, odată ce apa atinge aceste valori din punct de vedere termic, proprietățile sunt diferite față de o temperatură mai scăzută sau mai ridicată. Nimeni nu știe exact ce determină schimbarea acestor proprietăți. Moleculele de apă își mențin legăturile pentru scurt timp, iar cele de hidrogen sunt cu mult mai slabe decât cele care leagă atomii de hidrogen de cei de oxigen în interiorul lor. Din acest motiv, legăturile hidrogenului, care leagă moleculele de apă, se rup și se refac în mod constant, însă structurile și regulile persistă, iar apa se manifestă ca o plasmă, pentru scurt timp…
„Aceste rezultate confirmă faptul că, în intervalul 0-100 grade Celsius, apa lichidă prezintă o temperatură de trecere prin mai multe dintre proprietățile sale”, se arată în studiul publicat recent în revista International Journal of Nanotechnology.
Citiţi şi:
Hunza – tărâmul apei vii
Apa vie şi apa moartă din poveştile româneşti nu sunt doar mituri
yogaesoteric
7 februarie 2017