Aceste medicamente care ne îngroapă

 

Unchiul meu Damian era în stare bună de sănătate până când soția lui, mătușa mea Doroteea, la cererea fiicei sale, verișoara mea Tota, i-a zis:
– Damian, împlinești 65 de ani, e timpul să-ți faci un control medical.
– Dar de ce? Mă simt foarte bine!
– Pentru că prevenirea e nevoie să fie făcută acum, când încă ești în putere, i-a replicat mătușa mea.

Aşa că, unchiul Damian s-a dus să-l vadă un medic. Medicul, de bună seamă, l-a trimis să-și facă toate examinările și analizele. Două săptămâni mai târziu, doctorul i-a spus că e destul de bine, dar are în atenție unele rezultate care e nevoie să fie îmbunătățite. Apoi i-a scris o rețetă: Atorvastatina comprimate, pentru colesterol, Losartan, de inimă şi hipertensiune, Metformin, pentru a preveni diabetul zaharat, Polivitamine, pentru a crește imunitatea, Norvastatina, pentru tensiune arterială, Desloratadina, pentru alergie.

Cum medicamentele erau numeroase, era nevoie să fie protejat stomacul, așa că i-a dat Omeprazol și Diuretic pentru edem. Unchiul Damian s-a dus la farmacie și a plătit pentru medicamente o bună parte din pensie. Totodată, nemaiaducându-și aminte dacă pilulele verzi de alergie se iau înainte sau după cele pentru stomac, iar cele galbene pentru inimă în timpul sau după ce a terminat masa, s-a dus iar la doctor.

I s-a făcut așadar o mică descriere privind modul cum să fie luate doctoriile. Se simțea un pic tensionat și cumva deprimat, așa că i s-a mai dat să ia Alprazolol Succedal pentru dormit. Unchiul meu, în loc sa se simtă mai bine, se simțea tot mai rău. Ținea toate medicamentele într-un dulap din bucătărie și n-a mai putut ieși din casă deoarece nu trecea nici măcar o clipă din zi fără ca să nu ia câte o pilulă.

Un necaz veni apoi peste unchiul Damian, câteva zile mai târziu, când a făcut gripă, iar mătușa mea i-a făcut patul ca de obicei dar, de această dată, în afară de a-i da ceai cu miere, a chemat și doctorul. Acesta i-a spus că nu-i nicio problemă, dar i-a prescris Tapsin, Sanigrip ziua și noaptea, cu efedrină, pentru tahicardie Atenolol și a adăugat un antibiotic, Amoxiciclină de 1 gram la fiecare 12 ore, timp de 10 zile. Pentru o ciupercă și herpes i-a dat Fluconol cu Zovirax.

Colac peste pupăză, unchiul Damian s-a apucat să citească prospectele tuturor medicamentelor pe care le lua și a aflat care sunt contraindicațiile, atenționările, punerile în gardă, precauțiile, efectele secundare și interacțiunile medicale. Ceea ce citea era îngrozitor! Nu numai că puteai să-ți dai duhul, dar puteai sa faci aritmie ventriculară, sângerări anormale, puseuri de greață, hipertensiune, insuficiență renală, paralizie, crampe, modificări psihice și o mulțime de alte boli oribile. Speriat de moarte, a chemat doctorul care l-a văzut și i-a spus să nu-și facă griji.

– Liniștește-te, dom’ Damian, nu te agita, i-a spus doctorul, în timp ce i-a scris o nouă rețetă cu Rivotril cu un antidepresiv, Sertralina 100 mg. Și cum îl dureau încheieturile i-a dat Diclofenac.

Ca urmare, de fiecare dată unchiul meu, apelând la farmacie, umbla și la pensie. Se simțea din ce in ce mai rău, motiv pentru care doctorul îi administra noi medicamente ingenioase. A venit și vremea când sărmanului meu unchi Damian nu-i mai rămânea niciun moment din zi în care să nu ia pastile și nu mai avea pic de somn în ciuda capsulelor pentru insomnie care i-au fost prescrise.

A ajuns atât de rău că într-o zi, dând curs celor cuprinse în prospectele medicamentelor, muri. La înmormântare au fost toți, dar cel care a plâns cel mai tare a fost farmacistul. Chiar și astăzi, mătușa mea spune că, din fericire, l-a trimis la timp la medic, pentru că dacă nu-l trimitea în mod sigur ar fi murit mai devreme.

Probabil, dacă unchiul Damian nu ar fi luat nimic și ar fi mâncat de toate cu măsură şi la nevoie apela la „clasicul antibiotic popular” de prună împreună cu ceapă sau usturoi, ar fi mers mai mult pe jos zilnic, în altă direcție decât farmacia din colț, ar fi fost încă în viață și ar fi petrecut de minune.

Citiţi şi:

Avantajele produselor naturale în raport cu medicamentele de sinteză (I)

Majoritatea medicamentelor sunt de fapt otrăvuri periculoase

 

yogaesoteric
17 aprilie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More