Acordul franco-ucrainean: Macron, Attal și Séjourné au încălcat cu bună știință Constituția

Pe 16 februarie 2024, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au semnat cu mare tam-tam, așa cum se obișnuiește între țări, un acord de cooperare în domeniul securității. Există însă o serie de semne de întrebare cu privire la acest acord.

În primul rând, este semnat cu o țară aflată în război (cu Rusia). În al doilea rând, el angajează finanțele statului pe termen lung (10 ani) și la suma de 3 miliarde de euro în 2024, în timp ce Franța a contribuit deja cu 50 de miliarde de euro prin aportul direct la Uniunea Europeană (18,5% din contribuții în 2023).

Articolul 12 al acordului are consecințe profunde, cele două țări declarând, fără nicio judecată prealabilă, că Rusia este necesar să plătească: „Participanții reafirmă că Federația Rusă este necesar să plătească pentru reconstrucția pe termen lung a Ucrainei”.

La câteva zile după semnarea acordului, președintele Macron a declarat că este deschis la orice și nu exclude trimiterea de trupe terestre franceze în Ucraina. Un act care ar putea fi considerat beligerant. „Prezența lor nu ar trece pragul beligeranței”, a asigurat ministrul francez de Externe (MAE).

Acordul bilateral a apărut cu titluri bombastice în mass-media, fără ca vreun analist sau jurnalist să se întrebe dacă este legitim sau dacă respectă Constituția.

Pe 20 februarie 2024, senatorul Alain Houpert și deputatul Nicolas Dupont-Aignan au sesizat Consiliul de Stat, cerând ca acordul să fie supus Parlamentului, pe motiv că afectează bugetul național și ar fi necesar să fie supus votului parlamentar în baza articolului 53 din Constituție.

Confruntat cu această solicitare și cu o presiune publică din ce în ce mai mare, președintele Republicii, într-un comunicat de presă din 29 februarie 2024, a declarat că dorește să supună acordul Parlamentului în temeiul articolului 50-1, care nu angajează responsabilitatea guvernului, întrucât este o formă de informare a parlamentarilor. A doua zi după anunț, Consiliul de Stat (cea mai înaltă instanță administrativă din Franța) s-a eschivat, refuzând să ia în considerare cererea formulată de Alain Houpert și Nicolas Dupont-Aignan.

Neacceptând să se oprească aici, senatorul Houpert și deputatul Dupont-Aignan au sesizat Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite, cu sprijinul asociației BonSens.org, al asociației Les Patriotes și al multor altora.

Respectă acest acord Constituția și suveranitatea poporului francez?

Președintele și mulți membri ai guvernului au declarat război dezinformării. Acest aspect a fost chiar reiterat într-un tweet de însuși MAE Stéphane Séjourné. O intenție lăudabilă.

https://x.com/steph_sejourne/status/1779873621696974850 

Cu toate acestea, a respectat el însuși Constituția prin acest acord franco-ucrainean, asupra căruia Consiliul de Stat nu s-a pronunțat?

France-Soir, împărtășind pe deplin intenția MAE de a nu dezinforma și dornic să își informeze corespunzător cititorii, a fost preocupat să afle dacă MAE a respectat circulara prim-ministrului din 30 mai 1997 și a sesizat Secretariatul General al Guvernului (SGG).

https://x.com/xazalbert/status/1780302946258866447

Articolul V.1 din circulara menționată anterior prevede că, pentru elaborarea și încheierea de acorduri internaționale, „În cazul în care răspunsul la întrebarea dacă acordul se încadrează în procedura prevăzută la articolul 53 ridică o dificultate, MEA este obligat să consulte SGG”.

În consecință, pentru a se asigura că acordul franco-ucrainean și punerea sa în aplicare respectă Constituția, se precizează în mod clar că MAE ar fi fost obligat să consulte SGG al prim-ministrului Gabriel Attal, pentru a afla dacă acordul ar fi necesar să fie supus aprobării Parlamentului, în temeiul articolului 53 din Constituție.

După mai multe insistențe, SGG a răspuns în cele din urmă publicației France-Soir că nu avea „nicio urmă de vreo solicitare ” din partea MAE.

Să nu uităm că, în acest vodevil desfășurat sub ochii noștri, Séjourné și Attal au fost parteneri civili până de curând. O sursă apropiată lui Séjourné l-a descris pe acesta ca fiind „la pământ și profund afectat de despărțire și de apariția fotografiei de vacanță cu Attal și Véran”. Acesta este genul de spectacol pe care îl oferă Macronia, o comedia del Arte.

O scurtă paranteză privind gestionarea relațiilor și a conflictelor de interese pentru a ilustra acest spectacol trist: când eram consultant la McKinsey în anii ’90, dacă într-o echipă două persoane intrau într-o relație intimă, acesta era considerat un potențial conflict de interese. Același aspect era valabil și în cazul în care aveai un prieten apropiat sau un soț/soție care lucra pentru un client – această situație era văzută ca o potențială sursă de interferențe și presiuni de tot felul, mai ales atunci când exista o relație de subordonare. Așadar, cum putem să lăsăm ca MAE să se afle într-o relație de subordonare directă față de prim-ministru și în același timp să fim siguri că vor acționa în orice moment în interesul poporului francez?

O informație care nu va lăsa rece Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Sesizarea ONU de către Alain Houpert și Nicolas Dupont-Aignan este în curs de desfășurare. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului se va interesa cu sigurață de acest eșec deliberat: „Respectă Franța suveranitatea poporului său și drepturile sale fundamentale atunci când vine vorba de acte de beligeranță?

Ipocrizia lui Stéphane Séjourné. Anatomia unei veritabile manipulări a informației

Recent, Stéphane Séjourné a publicat o serie de tweet-uri cu titlul sugestiv „anatomia unei manipulări”. El a afirmat că acea controversă legată de convocarea de către el a ambasadorului iranian recent numit în Franța (în jurul datei de 16 martie 2024), după o pauză de doi ani, s-ar afla sub influența unei puteri străine. Și că, prin urmare, era vorba de manipulare și dezinformare, reiterând că s-a angajat personal în lupta împotriva dezinformării.

Cine zice ăla e! Ca o sincronicitate semnificativă, răspunsul SGG referitor la nerespectarea Constituției de către MAE a venit la momentul potrivit, chiar în ziua în care MAE dădea lecții de dezinformare!

Așadar, domnule ministru, cum rămâne cu informarea Parlamentului și cu respectarea Constituției când este vorba de un acord de cooperare cu o țară aflată în război? Sau vorbim despre dezinformare?

Autor: Xavier Azalbert, France-Soir

Citiți și:
Macron vrea înarmarea nucleară a Europei împotriva Rusiei
Macron ne trece din nou prin fereastra Overton: „Sper din toată puterea mea că nu va fi necesar să mergem la război”

 

yogaesoteric
17 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More