Aforisme și cugetări despre riscurile binefăcătoare

 

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

1. De îndată ce ne naștem – fie că vrem, fie că nu vrem – ne asumăm astfel un imens risc, și anume riscul de a muri, așa cum inevitabil mor, atunci când le sună ceasul, toți oamenii ce trăiesc în această lume.

2. Marile genii care, la momentul potrivit, lansează formidabile idei-forță care, în cele din urmă, cuprind și însuflețesc masele, își asumă considerabile riscuri benefice atunci când acționează în așa fel încât încep să transforme în bine și să revoluționeze din temelii această lume.

3. Riscul binefăcător este și rămâne întotdeauna un necesar și minunat principiu ce face cu putință o rapidă transformare creatoare, mai ales în cazul ființelor umane curajoase, perseverente, hotărâte și eroice.

4. Dat fiind faptul că în vremurile tulburi pe care le trăim, omenirea este cel mai adesea alcătuită din ființe umane ce au inimile împietrite și sufletele moarte, puține ființe umane cu adevărat vii lăuntric sunt dispuse să-și asume într-un mod eroic și entuziast riscuri benefice, creatoare, ce sunt de natură să revoluționeze viziunea asupra realităților spirituale fundamentale, provocând în felul acesta o necesară mutație ce ni-L revelează într-o manieră inedită și surprinzătoare pe Dumnezeu. Această stare de fapt face ca, din nefericire, lumea în care trăim să fie cel mai adesea guvernată doar de către cei morți sufletește.

5. Mai ales atunci când devine stringent necesar să ne riscăm fricile prostești, paralizante, tot așa precum în anumite condiții suntem chiar dispuși să ne riscăm viața, adevăratul curaj este de fiecare dată evidențiat și prin riscurile binefăcătoare pe care ni le asumăm prompt, la momentul potrivit.

6. Viața fiecărei ființe umane implică întotdeauna, fără nicio excepție, confruntarea cu o mulțime de riscuri, printre care unele sunt riscuri benefice, constructive, pe care atunci când ni le asumăm așa cum se cuvine, facem să apară în ființa noastră transformări lăuntrice, unele dintre ele excepționale, ce provoacă apoi salturi și mutații corespunzătoare despre care descoperim ulterior că ne erau în mod stringent necesare.

7. A iubi în mod constant, intens și fără măsură o ființă umană de sex opus, ce merită din plin iubirea noastră, implică întotdeauna un risc benefic creator, ce este, în felul său, teribil și pe care este întotdeauna necesar să fim capabili să ni-l asumăm. Riscul binefăcător de acest gen este mult mai mare atunci când cei ce se iubesc frenetic sunt angrenați într-o relație amoroasă creatoare, constantă și reciprocă.

8. Este deja binecunoscut pentru noi toți faptul că ființele umane care nu riscă niciodată nimic și care evită să își asume anumite riscuri creatoare benefice, nu acumulează inestimabilele comori spirituale de care au nevoie și nici nu experimentează nimic nou, ce ar putea fi extraordinar și profund transformator.

9. Asumarea fermă, curajoasă și entuziastă a unor riscuri creatoare benefice, face apoi cu putință să fructificăm în mod optim șansele providențiale extraordinare pe care Dumnezeu ni le oferă, în strânsă legătură cu meritele noastre. Astfel de șanse sunt, însă, ratate de ființele umane lașe, indecise, retractile, fricoase, meschine, schimbătoare, egoiste și proaste, care nu prea știu ce vor. Este posibil ca șansele de acest gen pe care unii dintre noi le ratăm într-un mod lamentabil să nu se mai repete după aceea niciodată și, în cele din urmă, ne rămân doar regretele că le-am ratat.

10. Cu cât pare a fi mai mare riscul în mod evident benefic, profund transformator și creator, cu atât mai dulci, mai încântătoare și mai minunate sunt fructele sale, ce ni se oferă la scurt timp după aceea, și care ne fac să trăim intense stări de fericire, ce se dovedesc, cel mai adesea, a fi copleșitoare și de neuitat. Multe alte surprize plăcute ne așteaptă atunci.

11. Spre a atinge stări intense, unele dintre ele extraordinare, de libertate lăuntrică, dar și pentru a ne transforma într-un mod plăcut și rapid din punct de vedere spiritual, este întotdeauna binevenit să ne aventurăm, fără nicio șovăială, pentru a fructifica din plin șansele providențiale, minunate, pe care viața ni le oferă atunci când merităm aceasta. Spre a fi la înălțimea unor astfel de posibilități, ce evidențiază norocul de care ne putem bucura, dar numai în măsura în care nu vom rata aceasta, este de fiecare dată necesar să ne asumăm fără șovăire riscurile binefăcătoare, creatoare, pe care astfel de șanse le implică.

12. Rarele ființe umane ce își asumă cu mult curaj riscuri benefice, chiar extraordinare, creează în felul acesta premisele unor transformări lăuntrice rapide, excepționale și uimitoare. Lumea este la picioarele rarelor ființe umane care îndrăznesc să riște totul atunci când este stringent necesar. Astfel de ființe umane eroice știu deja că numai cei care riscă enorm câștigă apoi la fel de mult, deoarece mai ales pe cei care riscă într-un mod benefic, creator, Dumnezeu și ceea ce noi, oamenii, numim „noroc” îi ajută din plin.

13. Este binecunoscut faptul că pe căile ce sunt complet lipsite de riscuri benefice merg toți aceia care sunt banali, convenționali, călduți și anoști.

14. Este binecunoscut faptul că în cazul anumitor metode tantrice eficiente, care la prima vedere ne șochează sau chiar ne sperie, este întotdeauna esențial să îndrăznim să le punem în aplicare, să le efectuăm așa cum este necesar, de ce puțin șapte ori în mod distinct, spre a ne convinge în felul acesta de eficacitatea lor rapidă, teribilă, ce ni se dezvăluie ulterior ca atare, chiar dacă astfel de modalități implică, totodată, anumite riscuri evidente care, dincolo de aparențe, se dovedesc în cele din urmă a fi benefice.

15. Rarele ființe umane ce sunt dispuse să își asume din plin, așa cum se cuvine, anumite riscuri creatoare benefice, sunt apoi, de fiecare dată, recompensate atunci când fructifică ulterior cutezanța și eroismul de care au dat dovadă. În felul acesta, astfel de ființe umane apreciază la justa sa valoare riscul pe care și l-au asumat la un moment dat.

16. A îndrăzni să ne avântăm cu mult curaj și entuziasm pe calea sistemului milenar Tantra Yoga implică să ne asumăm anumite riscuri benefice, pe care ulterior nu avem să le regretăm niciodată și, mai mult decât atât, o să ne felicităm că am fost capabili să ne autodepășim.

17. Știm cu toții că multe ființe umane fie văd în sistemul milenar Tantra Yoga un efect, fie ele gândesc că Tantra trebuie să fie practicată numai și numai pentru că aceasta le va procura o imensă plăcere. Multe ființe umane ar vrea să înceapă să practice metodologia sistemului Tantra spre a obține astfel o mulțime de plăceri noi și copleșitoare, dar atât și nimic altceva. Extrem de puține sunt ființele umane care știu deja foarte bine sau care deja și-au dat seama că, dincolo de aparențe, Tantra este, în realitate, doar un mijloc esențial, ce face întotdeauna cu putință atingerea, într-un mod rapid și plăcut, a anumitor țeluri spirituale eminamente dumnezeiești. Acesta este și rămâne unul dintre secretele de bază ale sistemului milenar Tantra Yoga.

18. Șansele providențiale pe care unii dintre noi le ratăm în mod lamentabil, fie datorită lașității, fie datorită fricii, fie datorită retractilității, fie datorită nehotărârii, fie datorită șovăielilor, fie din cauza amânărilor tembele, fie datorită dubiilor de tot felul care ne macină, fie din cauza îndoielilor demoniace, nu se mai pot recupera după aceea niciodată, iar ulterior ele nu se mai repetă deloc, fiind în felul acesta pierdute pentru totdeauna.

Citiți și:

Unele aforisme și cugetări inedite referitoare la starea de înţelepciune

Idei forţă care ne permit să ne inducem şi să ne menţinem nealterată starea de YOGA în minte

CHINNAMASTA – Zeiţa fără cap oferă discernământul perfect

 

yogaesoteric
7 noiembrie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More