Africa, ultimul prieten al Rusiei?

Summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg s-a pretins un eveniment de referință în conceptul și practica politicii externe a Moscovei.

Au participat zeci de lideri africani, deși numărul lor a fost mai scăzut decât la primul summit, desfășurat în urmă cu patru ani la Soci.

Cu toate acestea, Rusia insistă pe o apropiere față de majoritatea non-occidentală în lume, așa cum a fost stabilit în recent adoptatul Concept de politică externă.

Ironia istoriei este că Sankt Petersburg a fost construit sub domnia lui Petru cel Mare la începutul secolului al XVIII-lea ca o „fereastră către Europa”. Acum servește Africa.

Izolată pe plan internațional, Rusia urmărește să-și găsească noi punți de legătură cu un continent plin de țări sărace și marcat de nenumărate conflicte. Africa a fost un El Dorado numai pentru puterile coloniale, dar regimurile comuniste africane au fost susținute de Mosova.

O extindere a influenței ruse pe continentul african va fi mult mai complicată decât plănuiește Putin

Curtarea Africii pare să indice că elita rusă se îndepărtează de eurocentrism ‒ una dintre strategiile geopolitice de forță ale URSS. Destrămarea colosului sovietic a lăsat Rusia suspendată între o posibilă integrare în lumea occidentală și revenirea la un stat autoritar și revanșard.

Din păcate, revanșa a rămas calea de urmat: Kremlinul împarte lumea în dușmani ‒ UE, SUA, Occident ‒ și prieteni, precum Africa. Linia de demarcație este poziția unei țări în raport cu regimul de sancțiuni împotriva Rusiei.

Însă casa prietenilor nu este atât de plină. Doar 17 națiuni africane, din 54, au fost reprezentate la nivel înalt la Sankt Petersburg. Este și o problemă de imagine pentru Vladimir Putin: un lider obișnuit să trateze „imperial” cu omologii occidentali, devine o gazdă cu zâmbet forțat pentru cei din lumea a doua.

Din punct de economic, comerțul Rusiei cu Africa înseamnă 18 miliarde de dolari. China (280 de miliarde de dolari) și SUA (60 de miliarde de dolari) au un avans considerabil.

„Prietenii” africani vor investiții în energie, infrastructură, asistență medicală, securitate alimentară, educație, tehnologie etc. Rusia lui Putin nu le poate oferi decât o strângere de mână și multe promisiuni. O țară sancționată la nivel global nu mai este o atracție pentru afaceri.

Rusia a mai încercat apropierea de America Latină și Asia, dar mult lăudatul grup emergent BRICS este profund divizat și se înscrie din ce în ce mai mult pe orbita Beijingului. China este o superputere și concurează cu Statele Unite, nu cu Rusia. De asemenea, o monedă comună BRICS este o fantezie și nu va funcționa, inclusiv în Africa de Sud.

În cele din urmă, majoritatea liderilor africani sunt imprevizibili. Rusia cunoaște situația, așa cum o știu și americanii ‒ au încercat în zadar, prin operațiunile lamentabile ale CIA, să-și facă prieteni printre dictatori.

O extindere a influenței ruse pe continentul african va fi mult mai complicată decât plănuiește Putin. Dacă Rusia caută noi prieteni, atunci ar fi bine să ia seama cum îi alege.

Citiți și:
Sancțiunile împotriva Rusiei, marea greșeală a Occidentului?
Rusia va construi lumea viitorului fără America

 

yogaesoteric
10 octombrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More