Agențiile de informații americane: „Există riscuri legate de utilizarea rachetelor împotriva Rusiei”

Agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că aprobarea cererii Ucrainei de a folosi rachete occidentale împotriva țintelor aflate în adâncimea Rusiei ar putea provoca represalii puternice, fără a modifica fundamental cursul războiului, scrie New York Times, citat de mariustucă.

Agențiile de informații americane cred că Rusia se va răzbuna cu o forță mai mare împotriva Statelor Unite și a partenerilor săi de coaliție, posibil cu atacuri letale, dacă sunt de acord să acorde ucrainenilor permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, Marea Britanie și Franța pentru lovituri în adâncul Rusiei, au spus oficialii americani.

Serviciile de informații minimizează și efectul pe care îl vor avea rachetele cu rază lungă de acțiune asupra cursului conflictului, deoarece ucrainenii au în prezent un număr limitat de arme și nu este clar cât de multe ar mai putea oferi aliații occidentali.

Raportul evidențiază ceea ce analiștii de informații văd ca riscul potențial și recompensele incerte ale unei decizii cu mize mari, care îi revine acum președintelui Biden.

Dezvăluirile ar putea ajuta la explicarea dificultății luării unei decizii pentru Biden și arată presiunile interne care se fac asupra lui pentru a refuza cererea lui Zelenski. Oficialii americani au spus că rămâne neclar ce va decide Biden în această situație.

Zelenski a făcut lobby public și privat pentru a obține aprobarea folosirii rachetelor în vederea ducerii războiului mai departe în Rusia.

Președintele Rusiei a folosit frecvent amenințări pentru a descuraja Statele Unite și partenerii săi de coaliție de a furniza sisteme de arme mai avansate ucrainenilor.

Criticii lui Biden și ai consilierilor săi spun că au fost prea ușor intimidați de retorica ostilă a lui Putin și că abordarea administrației de a înarma progresiv ucrainenii i-a dezavantajat pe aceștia pe câmpul de luptă. Susținătorii abordării lor spun că au reușit în mare măsură să prevină un răspuns violent al Rusiei, deși s-ar putea să nu mai fie cazul.

Liderii britanici au fost mai puțin precauți în ceea ce privește aceste riscuri. Ei și-au exprimat intenția de a le permite ucrainenilor să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat pentru lovituri în adâncul Rusiei, dar au așteptat ca Biden să ia o poziție în această chestiune înainte de a autoriza loviturile, deoarece potențialul răspuns rus ar avea implicații de securitate pentru coaliție în ansamblu.

Evaluarea serviciilor de informații descrie o serie de posibile răspunsuri rusești la o decizie de a permite lovituri cu rază lungă de acțiune folosind rachete furnizate de SUA și Europa – de la intensificarea actelor de incendiere și sabotare care vizează instalațiile din Europa până la atacuri potențial letale asupra bazelor militare americane și europene.

Oficialii americani spun că GRU, agenția de informații militare a Rusiei, a fost responsabilă pentru majoritatea actelor de sabotaj din Europa care au avut loc până acum. Dacă Putin decide să extindă această campanie ca răspuns la utilizarea rachetelor americane și europene în adâncul Rusiei, oficialii americani cred că rușii vor continua să facă aceasta pe ascuns, mai degrabă decât să conducă atacuri deschise asupra instalațiilor și bazelor americane și europene, pentru a reduce riscul unui conflict mai larg.

Retorica domnului Putin a fost deosebit de amenințătoare în ultimele zile, în așteptarea unei decizii cu privire la loviturile cu rază lungă, iar cel puțin unii dintre consilierii de top ai lui Biden cred că este probabil să răspundă cu o forță letală dacă decizia va fi în favoarea lui Zelenski.

Statele Unite și partenerii săi de coaliție le-au oferit ucrainenilor trei tipuri de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune: sisteme de rachete tactice de fabricație americană, cunoscute sub numele de ATACMS; Rachete Storm Shadow de fabricație britanică; și rachete SCALP furnizate de Franța.

Unele dintre aceste rachete au fost deja folosite de ucraineni pentru a lovi ținte militare rusești în și în jurul Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Cei din armata americană și administrația Biden care susțin utilizarea de către ucraineni a rachetelor pentru lovituri de până la 190 de mile în interiorul Rusiei spun că le-ar permite să țintească baze rusești mai îndepărtate și depozite de muniții.

Aceasta ar îngreuna aprovizionarea forțelor rusești pe linia frontului, în interiorul Ucrainei, și i-ar putea ajuta pe ucraineni să oprească înaintarea rușilor. Ei spun că ar demonstra, de asemenea, un puternic sprijin occidental pentru Ucraina, într-un moment de incertitudine cu privire la perspectivele sale pe câmpul de luptă.

Dar, în evaluarea lor, agențiile de informații americane își exprimă îndoiala că, chiar dacă ucrainenilor li s-ar permite să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune, acestea ar fi destule pentru a modifica cursul conflictului într-un mod fundamental.

Mai mult, au spus ei, după primele lovituri, rușii își vor muta probabil depozitele de muniții, posturile de comandă, elicopterele de atac și alte elemente vitale pe câmpul de luptă în afara razei de acțiune a rachetelor.

Cu aprobarea lui Biden, armata americană ar putea oferi mai multe ATACMS ucrainenilor. Dar oficialii spun că armata americană în sine deține un număr limitat de rachete și este necesar să păstreze o rezervă pentru propriile nevoi militare potențiale.

Citiți și:
Doctrina nucleară din SUA – „Atacă-i pe toți odată. Agresiunea împotriva întregii lumi”
Încă un pas mai aproape de războiul mondial odată cu acordul SUA ca Ucraina să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în teritoriul rus

 

yogaesoteric
2 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More