Ale cui sunt cerealele expediate din Ucraina? Giganții americani din industria agroalimentară bazată pe OMG-uri au preluat pe furiș controlul asupra terenurilor agricole din Ucraina
Marea agitație umanitară din ultima vreme, prin care s-a cerut transportul în siguranță al cerealelor ucrainene pentru a atenua criza foametei din Africa și din alte părți, este înșelătoare din mai multe puncte de vedere.
Nu în ultimul rând, este vorba despre cine deține terenul pe care se cultivă cerealele și dacă nu cumva cerealele respective sunt de fapt porumb și alte cereale cu brevete OMG, cultivate ilegal. Regimul corupt al lui Zelenski a încheiat în mod discret înțelegeri cu marile companii agroindustriale bazate pe OMG-uri din Occident, care au preluat pe furiș controlul asupra unora dintre cele mai productive terenuri agricole din lume, cu „pământ negru”.
Lovitura de stat a CIA din 2014
În februarie 2014, o lovitură de stat susținută de guvernul SUA l-a forțat pe președintele ales al Ucrainei să fugă în Rusia pentru a-și salva viața. În decembrie 2013, președintele Viktor Ianukovici anunțase, după luni de dezbateri, că Ucraina va adera la Uniunea Economică Eurasiatică a Rusiei, pe baza promisiunii de cumpărare de către Rusia a datoriei de stat a Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, și a reducerii cu 33% a costului gazelor rusești importate.
Oferta concurenților fusese un mizerabil „statut de membru asociat” în UE, legat de acceptarea de către Ucraina a unui pachet de împrumuturi draconice de la FMI și Banca Mondială, care ar fi forțat privatizarea terenurilor agricole neprețuite ale Ucrainei, ar fi permis plantarea de culturi modificate genetic (OMG), precum și impunerea unor reduceri severe ale pensiilor și austeritate socială. În schimbul unui împrumut de 17 miliarde de dolari de la FMI, Ucraina ar fi fost necesar, de asemenea, să majoreze impozitele pe venitul persoanelor fizice cu până la 66% și să plătească cu 50% mai mult pentru gazele naturale. Muncitorii ar fi fost nevoiți să muncească cu zece ani mai mult pentru a primi pensii. Scopul era de a deschide Ucraina către „investițiile străine”. Obișnuitul viol al FMI asupra economiei, în numele intereselor corporatiste globaliste.
O prevedere cheie a cererilor SUA și FMI privind guvernul post lovitură de stat al premierului Arseni Iațeniuk, ales de SUA, lider al protestelor Maidan împotriva lui Ianukovici, sprijinite de CIA, a fost deschiderea în sfârșit a terenurilor agricole bogate ale Ucrainei către giganții străini din domeniul agro-alimentar, în special giganții OMG-urilor, inclusiv Monsanto și DuPont. Trei dintre membrii cabinetului Iațeniuk, inclusiv miniștrii-cheie ai finanțelor și economiei, erau cetățeni străini, dictați la Kiev de Victoria Nuland, de la Departamentul de Stat al SUA, și de vicepreședintele de atunci, Joe Biden. Condițiile de împrumut de la FMI impuse de Washington au solicitat ca Ucraina să revină, de asemenea, asupra interdicției privind culturile modificate genetic și să permită corporațiilor private precum Monsanto să planteze semințele sale OMG și să stropească câmpurile cu Roundup de la Monsanto.
De când Ucraina și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, păstrarea controlului asupra prețioaselor terenuri cu „pământ negru” ale Ucrainei a fost una dintre cele mai aprinse probleme din politica națională. Sondajele recente arată că 79% dintre ucraineni doresc să păstreze controlul asupra terenurilor lor împotriva preluării de către străini. Ucraina, ca și sudul Rusiei, găzduiește pământ negru, sau cernoziom, foarte valoros, un tip de sol întunecat, bogat în humus, care este foarte productiv și are nevoie de puține îngrășăminte artificiale.
Moratoriul din 2001
O lege ucraineană din 2001 a impus un moratoriu asupra vânzării private de terenuri agricole către companii mai mari sau investitori străini. Moratoriul avea ca scop oprirea cumpărării de către oligarhii ucraineni corupți și a închirierii de către aceștia a terenurilor agricole bogate, către întreprinderi agricole străine. Până atunci, Monsanto și alte întreprinderi agroalimentare occidentale făcuseră incursiuni semnificative în Ucraina.
Atunci când Ucraina a părăsit Uniunea Sovietică în 1991, fermierii care au lucrat în fermele colective sovietice au primit fiecare mici parcele de pământ. Pentru a preveni vânzarea parcelelor către industria agricolă străină hrăpăreață, a fost votat moratoriul din 2001. Șapte milioane de fermieri ucraineni dețineau mici parcele de teren, totalizând aproximativ 79 de milioane de hectare. Restul de 25 de milioane de hectare erau deținute de stat. Cultivarea culturilor de OMG era strict ilegală.
În ciuda moratoriului, Monsato, DuPont, Cargill și alți furnizori occidentali de OMG-uri au început, în secret și ilegal, să răspândească semințele lor patentate ca OMG, în pământul negru al Ucrainei. Micii proprietari de terenuri își închiriau terenurile marilor oligarhi ucraineni care, la rândul lor, încheiau acorduri secrete cu Monsanto și alții, pentru a planta porumb și soia de tip OMG. Până la sfârșitul anului 2016, potrivit unui raport al Departamentului american al Agriculturii, acum șters, aproximativ 80% din soia și 10% din porumbul din Ucraina erau cultivate ilegal cu semințe modificate genetic. Legea Zelenski 2021 a permis ca această ușă deschisă pentru OMG-uri să fie extinsă în mod considerabil.
Intră pe scenă Comediantul
În mai 2019, Volodimir Zelenski, un comediant de televiziune ucrainean, un protejat al oligarhului ucrainean notoriu și corupt, Igor Kolomoisky, a fost ales președinte într-o revoltă populară tragică „împotriva corupției guvernului”. Unul dintre primele acte ale lui Zelenski în 2019 a fost tentativa de a anula moratoriul funciar din 2001. Fermierii și cetățenii au organizat proteste uriașe pe tot parcursul anului 2020 pentru a bloca modificările propuse de Zelenski.
În cele din urmă, profitând de restricțiile covid și de interdicțiile privind protestele publice, în mai 2021 Zelenski a semnat proiectul de lege nr. 2194, care anulează reglementările privind terenurile, numindu-le „cheia pentru piața terenurilor agricole”. Avea dreptate. Într-o mișcare vicleană pentru a calma opoziția fermierilor, Zelenski a susținut că noua lege permite doar cetățenilor ucraineni să cumpere sau să vândă valoroasele terenuri agricole, în primii câțiva ani. El nu a menționat portița uriașă care permite companiilor cu capital străin, cum ar fi Monsanto (astăzi parte a Bayer AG) sau DuPont (acum Corteva), sau altor companii care își desfășoară activitatea în Ucraina de mai mult de trei ani, să cumpere, de asemenea, terenurile dorite.
Legea din 2021 a acordat, de asemenea, dreptul de proprietate unor guvernări municipale și sătești notorii și corupte, care pot schimba destinația terenurilor. După ianuarie 2024, cetățenii ucraineni, precum și corporațiile, pot cumpăra până la 10.000 de hectare de teren. Iar un amendament din aprilie 2021 la legea privind piața funciară – „Cu privire la amendamentele la Codul funciar al Ucrainei și la alte acte legislative privind îmbunătățirea sistemului de gestionare, și anularea reglementărilor în domeniul relațiilor funciare” – a deschis o altă portiță uriașă pentru ca industria agroalimentară străină să preia controlul asupra bogatului pământ negru al Ucrainei.
Amendamentul eludează interdicția de vânzare a terenurilor către străini, prin schimbarea destinației terenului, de exemplu, din teren agricol în teren comercial. Apoi, acesta poate fi vândut oricui, inclusiv străinilor care, la rândul lor, îl pot reconverti în teren agricol. Zelenski a semnat proiectul de lege și a revenit asupra promisiunii din campania electorală de a organiza un referendum național cu privire la orice modificare a proprietății asupra terenurilor.
Dacă ar mai exista vreo îndoială cu privire la interesul industriei agricole americane bazată pe OMG-uri de a pune mâna pe terenurile agricole de primă mână din Ucraina, atunci o privire asupra actualului consiliu de administrație al Consiliului de afaceri SUA-Ucraina este instructivă. Din acesta face parte cel mai mare gigant privat din lume în domeniul cerealelor și al industriei agroalimentare, Cargill. Acesta include Monsanto/Bayer, care deține semințe OMG brevetate și pesticidul ucigaș Roundup. Acesta include Corteva, uriașa fuziune a OMG-urilor din DuPont și Dow Chemicals. Include și alți giganți ai cartelului cerealelor, Bunge și Louis Dreyfus. Acesta include marele producător de echipamente agricole John Deere.
Acestea au fost puternicele corporații agro-alimentare care se pare că se află în spatele trădării promisiunii electorale a lui Zelenski.
În condițiile în care Bayer/Monsanto, Corteva și Cargill controlau deja 16,7 milioane de hectare de terenuri agricole de primă mână din Ucraina, și cu o mită de facto din partea FMI și a Băncii Mondiale, guvernul lui Zelenski a cedat și a vândut. Rezultatul va fi foarte rău pentru viitorul a ceea ce a fost până de curând „grânarul Europei”. Odată cu Ucraina, care a fost acum scoasă la mezat de companiile cartelului OMG, rămâne doar Rusia, care a interzis culturile de OMG în 2016, ca singurul mare furnizor mondial de cereale nemodificate genetic. Se pare că UE lucrează la o nouă lege care ar răsturna procesul critic de autorizare a culturilor de OMG-uri, stabilit de mult timp, și ar deschide porțile acolo pentru preluarea OMG-urilor.
Citiți și:
Criza energetică a împlinit 1 an! A început înaintea războiului din Ucraina și va continua și după!
S-a găsit soluția la criza alimentară care va veni: Europa va importa cereale modificate genetic
yogaesoteric
10 octombrie 2022