Alo, DNA? Lăsați găinăriile lui Tătaru! Cu dosarele achizițiilor din pandemie care e situația?

Văzând cum au sărit procurorii DNA pe amărâtul de Neluțu Tătaru, mai să-mi fie și milă de el. Cu găinării din astea umblați, domnilor procurori? Păi dacă voiați să-l săltați pe Neluțu, o puteați face pe chestii mai importante și, într-adevăr, cu greutate. Spre exemplu, în dosarele achizițiilor din perioada stării de urgență, unde Ministerul Sănătății și subordonata Unifarm au devalizat bugetul țării. Și da, desigur, Nelu Tătaru conducea atunci Ministerul Sănătății, dar nu l-a întrebat nimeni de sănătate.

Să-l linșezi public pe Nelu Tătaru că accepta atenții precum bănuți și găinușe de la pacienți mi se pare de o ipocrizie fără seamăn. Și ca să abordez puțin și subiectul plăților informale, cu toate veniturile crescute până la cer ale medicilor, acestea încă există, chiar dacă se înregistrează o tendință de restrângere. Sunt medicii vinovați? Da și nu. Sunt pacienții responsabili de fenomen? Da și nu.

Reflexul a rămas și știu pacienți care i-au vânat, efectiv, pe medicii care le salvaseră viața ca să le dea o atenție, deși aceștia au refuzat vehement. Evident, aici nu vorbim despre condiționarea actului medical, direct sau indirect, care s-a diminuat extrem de mult în ultimii ani și care ar fi necesar să fie pedepsită exemplar. Însă, repet, reflexul există și dintr-o parte și din alta, și la dat și la luat, și vor mai trece ceva ani până când vom asista la o dispariție a acestuia. În cazul Tătaru, procurorii au spus clar că nu a fost nicidecum vorba despre condiționarea actului medical, ci doar de acceptarea atențiilor din partea pacienților.

Păi, dacă extindem la întregul corp medical, s-ar putea să nu prea mai aibă cine să profeseze. Sau haideți să pornim de la un moment zero și să se legifereze că recunoștința față de medici este cazul să aibă limite clare sau că nu este cazul să existe și să se instituie pedepse drastice. Evident că politicul nu își va asuma așa ceva, cum nu și-a asumat nici până acum.

Care este ținta?

Vrednicia DNA mi se pare extrem de suspectă. Să vrei să-l salți pe Nelu Tătaru pentru niște găinării, când dosarele achizițiilor din perioada stării de urgență zac prăfuite prin sertare, este un nonsens. Dosare în care Ministerul Sănătății, condus de Nelu Tătaru, este implicat până peste cap în devalizarea bugetului României. Iar graba cu care PNL s-a dezis de membrul său marcant, azvârlindu-l cât colo de pe listele candidaților la alegerile parlamentare, este și ea suspectă. Mai ales că celebrul coleg Costel Alexe, cu un dosar greu de mită la DNA, nu a suportat nicio consecință în sânul Partidului Național Liberal.

O ipoteză ar fi, deși nu am prea multe speranțe, că DNA și-a făcut, în sfârșit, treaba, și a finalizat, după 4 ani, zecile alea de dosare cu achizițiile din pandemie, cu care se tot lăuda. Poate fi și un impuls dat electoral, probabil din partea PSD, care se afla în opoziție la vremea aceea și nu a avut cum să participe la jaf. Odată dat drumul la dosare, numele lui Nelu Tătaru este cazul să apară în combinația cu Unifarm, unde s-au dat cele mai tari tunuri. Și pentru ca lovitura de imagine pentru liberali să nu fie atât de devastatoare, s-a mers pe varianta îndepărtării din partid, spălându-se, astfel, pe mâni de o eventuală asociere cu acesta.

Clar, ca lumina zilei

Lăsând la o parte toate achizițiile la suprapreț și toate celelalte ilegalități comise de Unifarm, compania Ministerului Sănătății, pe care Curtea de Conturi le-a descris clar în raportul său din 2020, să ne concentrăm doar pe un singur aspect: donația de izolete și măști de protecție către Republica Moldova. Astfel, pe lista de ajutor umanitar pentru Chișinău s-au regăsit celebrele izolete, despre care toată lumea se întreba unde au dispărut. În actele cercetate de Curtea de Conturi s-au depistat diferențe în ceea ce privește componentele și prețul unitar al componentelor sistemului de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, înscris în factură și, respectiv, în oferta tehnică și financiară parte a contractului, nereguli în ceea ce privește desfășurarea cronologică a operațiunilor și informații tehnice oferite de furnizor care nu sunt constante, referitoare la durata de exploatare a sistemului de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici.

Țepe la buget

Ministerul Sănătății nu a monitorizat derularea contractului de achiziție pentru ajutorul umanitar către Republica Moldova, astfel că CN UNIFARM SA, entitate aflată sub autoritatea acestuia, a achiziționat măști de protecție la prețuri supraestimate, de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producător, deși compania deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producători externi prin importul acestora, a arătat Curtea de Conturi.

De asemenea, s-a constatat faptul că CN UNIFARM SA a procedat la vânzarea măștilor în cauză către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de companie la comercializarea către alți clienți a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03-15.05.2020 și cu adaosul de 9,17% practicat de CN UNIFARM SA la comercializarea produselor măști FFP2 KN 95 către alți beneficiari, ceea ce a condus la achiziția unor produse la prețuri superioare și la angajamente suplimentare în valoare de 2.875.000 lei.

Autor: Claudia Marcu

Citiți și:
Nelu Tătaru, acuzat că a luat mită de la pacienți. DNA: Fostul ministru primea între 100 și 500 de lei sau produse. Reacția lui Tătaru
Cioclul Virgil Musta scapă de dosarul DNA în care este acuzat de abuz în serviciu, în afacerea testelor PCR

 

yogaesoteric
29 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More