Americanii cred datorită orgoliului lor imens că lor li se cuvine să conducă lumea
La începutul lunii februarie a acestui an, preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Moscova cu Henry Kissinger, cunoscut diplomat american şi fost consilier pentru securitate naţională şi secretar de stat. Data de 12 februarie 2016 a fost consemnată ca epocală, datorită întâlnirii dintre conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, şi cel al Bisericii Romano-Catolice, Papa Francisc.
Publicaţia Pravda a discutat despre semnificaţia istorică a acestor două întâlniri profetice cu Alexander Sobianin, membru al Comitetului Consultativ al Centrului pentru Mediul Strategic şi membru al Consiliului ruso-iranian pentru Afaceri Publice.
Reporter:
Care a fost scopul vizitei lui Henry Kissinger? Zvonurile spun că întâlnirea a fost consacrată obiectivelor strategice globale.
Alexander Sobianin: Desigur, a fost o vizită importantă, deoarece Kissinger este o personalitate remarcabilă a politicii americane. Cei din familia Bush vin şi pleacă, însă oameni precum Henry Kissinger rămân. Astfel de vizite nu au loc niciodată pentru motive personale. Întotdeauna asemenea evenimente au loc pentru analizarea unor probleme globale complicate, precum cele ale acţiunilor ruseşti şi americane în lume, existenţa războaielor, pieţelor globale şi revoluţiilor. De regulă, părţile îşi prezintă clar intenţiile şi poziţiile prin astfel de întâlniri în care nu se poartă negocieri.
R.:
Ce ar fi putut discuta Kissinger cu preşedintele Putin?
A. S.: Cel mai probabil, întâlnirea a fost consacrată situaţiei din Orientul Mijlociu. Rusia, preţul petrolului şi Ucraina – aceste chestiuni n-ar fi solicitat prezenţa lui Kissinger la Moscova. În prezent, în Orientul Mijlociu, suntem martorii stabilirii unui echilibru al forţelor globale.
Întâlnirea anterioară dintre Putin şi Kissinger a fost în 2013. Kissinger rămâne un foarte bun analist, în interviurile sale el se prezintă întotdeauna foarte serios şi rezonabil. Henry Kissinger reprezintă un anumit grup al elitei politice americane a așa-zișilor ILUMINAȚI care include și clanul Bush. Lumea se îndreaptă rapid către distrugerea actualului sistem financiar. În aceste condiţii, cei care sunt posesori de averi colosale, care ar putea cuprinde bugete naţionale, caută cu disperare oportunităţi ca să-şi salveze banii, astfel ca aceştia să poată fi folosiţi atunci când actualul sistem financiar va dispărea şi va apărea sistemul cel nou.
Trebuie înţeles că, în timp ce întreaga lume şi, din păcate, şi Rusia sunt implicate în conflicte şi jocuri politice, americanii cred anapoda că lor li se cuvine să conducă aceste evoluţii. De aceea, ei sunt cei care elaborează cu încăpățânare regulile într-o perioadă când autoritatea globală a dolarului american se apropie de sfârşit.
Actualmente, Statele Unite încearcă să orienteze lumea către cea de după dispariţia dominaţiei dolarului. Americanii intenţionează să stabilească cu Putin un tandem de cooperare, în ciuda retoricii politice extrem de agresive ce este dezlănțuită împotriva Rusiei. Statele Unite şi Rusia încă cooperează în probleme vitale în cele mai sensibile zone – cum sunt războiul, petrolul, investiţiile, tehnologiile etc. S-a creat o varietate de asociaţii economice, iar americanii vor să fie lideri peste tot: BRICS, Parteneriatul transatlantic etc. și sunt foarte activi în toate aceste domenii.
În această luptă, datorită faptului că datoria Statelor Unite este un bulgăre imens de zăpadă care se rostogolește, salvarea economiei americane este deja imposibilă, chiar și dacă întregului Orient Mijlociu i s-ar da foc. În acest sens, viitoarele alegeri din SUA vor fi probabil ultimele, deoarece America s-ar putea schimba pentru a deveni o națiune absolut diferită.
Henry Kissinger a venit la Moscova pentru a vedea ce consideră Rusia că este mai atractiv – Noua Ordine Mondială a așa-zișilor iluminați ori o poziţie orientată spre naţionalism.
În mod clar, noua ordine a lumii, a așa-zișilor iluminați şi a tot felul de societăţi, precum cea a Fundaţiei Soros, sunt mai puţin acceptabile pentru Rusia. H. Kissinger a venit în Rusia într-o perioadă a unei lupte brutale între două grupuri. Cei care vor pierde vor avea de rezolvat problema zecilor de trilioane de dolari ai datoriei Statelor Unite. În timp ce America se scufundă în mod inevitabil sub povara datoriei sale uriașe, ea are nevoie să-i distrugă pe cei care vor trebui să fie – în curând – responsabili pentru toate aceste datorii.
Rusia este un jucător mic, dar extrem de important pe arena mondială. Noi n-am participat şi nici nu vom participa la evenimentele lor interne, dar Rusia a devenit un factor-cheie pentru imaginea Statelor Unite şi a Rezervelor Federale americane. Acum este un moment epocal când Rusia poate determina soarta Statelor Unite. Numai elita Statelor Unite poate vorbi despre asta, iar Henry Kissinger este o persoană care reprezintă elita americană a așa-zișilor iluminați.
Clanul Bush are nevoie de banii Rusiei, de forţele armate ruseşti, de sprijinul politic al Rusiei, pentru a-i înfrânge pe Clintoni şi, prin urmare, pentru a distruge cât mai repede întregul grup de bancheri şi a-i face responsabili pentru datoria Statelor Unite. Din partea lor, ei sunt pregătiţi să sprijine puternic Rusia în diferite domenii.
R.:
Există opinia că Henry Kissinger a venit să-l sprijine pe Putin după raportul Owen. Unii spun că Kissinger nu este un conducător în istorie, ci mai degrabă un negociator.
A. S.: Şi eu am citit asemenea opinii. Henry Kissinger dispune de dreptul de a negocia, de a adopta decizii pe loc, el nu este un şerpaș.
Ce înseamnă în prezent „să-l sprijine pe Putin?” Este Putin slab sau ce? În Rusia nu există un sentiment anti-Putin printre elite, populaţie şi forţele de securitate. De ce l-ar mai sprijini pe cel care deja dispune de toate formele de susţinere? Priviţi la ceea ce s-a întâmplat după cuvântarea lui Putin la München. Mai există vreo persoană care să rostească un asemenea discurs şi să aibă nevoie de sprijinul mass-media?
R.:
La 12 februarie 2016, patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kirill, s-a întâlnit cu Papa Francisc în Cuba. Acesta este un eveniment fără precedent. De ce ţări importante precum Statele Unite, Vaticanul, Germania, Franţa încep deodată să se manifeste pentru o înțelegere reciprocă cu Rusia?
A. S.: În mod hotărât acesta a fost un eveniment definitoriu care îşi are nuanţele sale, precum, de exemplu, faptul că Banca Vaticanului a avut de suferit în urma atacului băncilor americane.
Cel mai important lucru al întâlnirii din Cuba a fost întrevederea conducătorilor celor două Biserici care au vorbit despre necesitatea de renunţare la prozelitism şi realizarea ecumenismului, pentru a se înţelege că este necesară unitatea în faţa ameninţărilor majore care se profilează în faţa lor. Este vorba despre pierderea sentimentului religios din vieţile oamenilor şi extinderea agresivă a Islamului. Cel mai important obiectiv este de a readuce credința puternică în Dumnezeu în vieților oamenilor.
În istoria recentă, a mai existat un precedent, atunci când, în 2010, o delegaţie a Bisericii Romano-Catolice a oferit din partea Papei Benedict al XVI-lea în dar relicvele Sfântului Andrei Regiunii Metropolitane a Bisericii Ortodoxe Ruse din Kazahstan.
Citiți și:
Cartea jucată de Putin în Siria (I)
Putin acuză SUA că «se foloseşte de grupări teroriste» pentru a destabiliza guvernele altor țări
yogaesoteric
10 mai 2016