Amprente digitale în cartea de identitate. CJUE a decis legalitatea acestei practici din Germania

Încă din anul 2021, amprentele digitale sunt integrate în cipul cărților de identitate din Germania. În România, măsura va fi implementată prin introducerea buletinului electronic până în august 2031. Acesta va conține amprentă facială şi două amprente digitale. Această măsură a generat numeroase critici în Germania.

Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis o decizie: prezența amprentelor digitale pe cărțile de identitate este legală, însă regulamentul este necesar să fie ajustat.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene din Luxemburg a concluzionat că viața privată și datele personale sunt încă bine protejate. Ei au argumentat că o fotografie este mai puțin fiabilă în ceea ce privește prevenirea falsificărilor decât amprentele digitale. Mai mult, judecătorii au subliniat că amprentele din cărțile de identitate au fost utile în lupta împotriva criminalității și terorismului, având un impact benefic în combaterea acestor amenințări.

Totul a început cu un caz specific. Este vorba de cel al unui bărbat care a contestat într-un tribunal din Wiesbaden refuzul de a i se elibera o nouă carte de identitate fără amprente. Tribunalul a trimis cazul către CJUE pentru clarificări cu privire la legalitatea stocării a două amprente.

Se cerea lămurirea unei probleme precise. Încalcă această practică dreptul fundamental la protecția datelor cu caracter personal? Judecătorii au respins acum această ipoteză.

CJUE a cerut noi reglementări în această direcție

Cu toate că drepturile fundamentale referitoare la viața privată și protecția datelor personale sunt limitate, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a concluzionat că introducerea amprentelor digitale în cărțile de identitate face mai dificilă falsificarea documentelor și furtul de identitate. De asemenea, această practică ar facilita cetățenilor UE exercitarea mai ușoară a dreptului lor la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene.

De peste doi ani, în Germania, toți cetățenii sunt obligați să furnizeze amprentele digitale atunci când solicită un nou act de identitate. Practica este în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. Potrivit Ministerului Federal de Interne, amprentele sunt înregistrate exclusiv pe documentul de identitate în sine, fără a fi stocate într-o bază de date centralizată.

Cu toate acestea, instanțele au constatat că baza legală a regulamentului este incorectă, ceea ce a dus la o aplicare eronată a procedurii legislative corecte. Conform deciziei, este necesar un consens între statele membre ale Uniunii Europene. Drept urmare, instanța a declarat regulamentul invalid.

Totuși, având în vedere posibilul impact nefast semnificativ asupra unui număr mare de cetățeni ai Uniunii și a siguranței acestora, conform deciziei instanței, regulamentul va rămâne în vigoare până la adoptarea unui nou regulament. Judecătorii au stabilit o dată limită pentru asta: 31 decembrie 2026.

Tehnic, CJUE a evaluat mai multe aspecte juridice importante. În primul rând, a fost analizată baza juridică a Regulamentului UE 2019/1157, care impunea integrarea amprentelor digitale. CJUE a constatat că acest regulament a fost adoptat pe o bază juridică incorectă, deoarece ar fi fost normal să fie bazat pe Articolul 77, paragraful 3 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care se referă specific la documentele de identificare, și nu pe Articolul 21, paragraful 2, care are o aplicabilitate mai generală. Prin urmare, Regulamentul UE 2019/1157 a fost declarat invalid.

Cu toate acestea, pentru a evita consecințele nefaste grave și pentru a proteja siguranța juridică, CJUE a decis să mențină efectele regulamentului până când va intra în vigoare un nou regulament, care este necesar să fie adoptat pe baza articolului corect și într-un termen rezonabil de maximum doi ani după 1 ianuarie a anului următor datei pronunțării acestei hotărâri.

Adică, berbecii care au hotărât iniţial treaba cu amprentele, au greşit referirea la nişte articole. CJUE a observat greşeala, dar au zis că se merge în continuare cu ea până în 2026, după care o vor remedia.

Altfel spus, acel cetăţean german nu scapă de buletin biometric şi nici altcineva din UE.

Așadar, a început! Orizontul de timp nu mai este la decenii distanță, ci este deja palpabil.

Din păcate însă, socotind şi trăgând linie, constatam că majoritatea oamenilor de pe acest Pământ dorm, inclusiv în Grecia (chiar dacă într-un procent mai mic decât în România), aşa că Antihristul pare că va repurta o strălucită victorie. Sigur, nu se va bucura multă vreme de biruinţa sa, dar perioada domniei sale va fi suficient de lungă încât să se piardă mulţi.

Ce e de făcut? Ce mai aşteptăm? Ce mai visam? Îl mai lăsăm multă vreme pe diavol să ne sufle la ureche?

Citiți și:
Legile actelor biometrice și mântuirea omului CNP-ist
Noul buletin electronic – când începe eliberarea documentelor și ce informații va conține

 

yogaesoteric
22 aprilie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More