Ancheta despre cum (NU) ţin autorităţile române evidenţa efectelor adverse ale vaccinurilor (II)

 

Citiți prima parte a articolului


Cum ne­-a convins Organizaţia Mondială a Sănătăţii să reluăm vaccinarea cu un ser care făcea ravagii în România

 

Ȋn 2012, 38 de județe au raportat 197 de cazuri cu reacții adverse la vaccinul BCG. La trei luni de la vaccinarea BCG, un copil a murit. Raed Arafat a sistat vaccinarea 8 zile. Ȋn 2013 s-au înregistrat 58 de cazuri cu reacții adverse la același vaccin, raportate din doar 29 de județe. După 7 luni de la vaccinarea BCG, un alt copil a fost diagnosticat cu tuberculoză.

Primele informații despre reacțiile adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) apar în „Analiza cazurilor de RAPI intrate în sistemul de supraveghere în anul 2008” a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Conform acestui document, în 2006 au fost raportate 63 de cazuri, iar în 2007 – 28 de cazuri, raportate de 15 județe, din totalul celor 42. Ȋn 2008, doar 10 județe „au raportat 25 cazuri”. Patru copii în vârstă de 4 ani la o grădinița specială din Cluj-Napoca au prezentat reacții adverse (febră 38,5⁰ – 39,5⁰C, cefalee, unul din copii prezentând și dureri abdominale și vărsături), după administrarea vaccinului gripal Inflexal V, produs de Berna Biotech Italia SRL.

Ȋn 2009, au fost raportate 25 cazuri de RAPI, din care doar 15 au fost confirmate. Analiza a fost efectuată de CNSCBT în baza informațiilor furnizate de 11 județe. Ȋn 2010, doar 15 județe au raportat RAPI. Un total de 35 de cazuri, toate confirmate. Ȋntr-un caz, apărut după 3 ore de la administrarea vaccinului tifoidic subcutanat, au fost înregistrate reacții de tip anafilactoid: colaps, bronho-spasm, artralgii intense, pasagere, febră, hipoglicemie. Ȋn altul, apărut după circa 5 zile de la administrarea vaccinului gripal trivalent purificat și inactivat au apărut reacții adverse cu afectarea sistemului nervos central: convulsii tonico-clonice cu durata de 10 min, stare de sufocare, stare de inconștiență cu durata de cca 30 min, afebrilitate, paloare.

Ȋn 2011, Direcțiile de Sănătate Publică din 17 județe au raportat 46 de cazuri de RAPI. Cele mai multe, 14, au fost înregistrate în județul Iași. Din totalul cazurilor, 10 au fost înregistrate după administrarea vaccinului ROR – PRIROX, iar 8 – după administrarea vaccinului DTPa-VPI-Hib + ROR – PENTAXIM + PRIORIX. Alte 7 cazuri au apărut în urma vaccinării BCG. 20 dintre copiii care au prezentat reacții adverse aveau sub 1 an, iar 13 împliniseră vârsta de 1 an. Tot în 2011, un copil a murit după ce a fost vaccinat împotriva ROR – „Un copil în vârstă de 1 an, cu greutate la naștere de 2600 g, la care vaccinul ROR (vaccin viu atenuat) a fost administrat în perioada de incubație pentru varicelă, fapt care nu putea fi prevăzut de către medicul care a supervizat vaccinarea”, precizează CNSCBT.

Concluzia legistului: „o pneumonie interstițială fulminantă”

Ȋn 2012, în sistemul de supravegherea a RAPI se întâmplă un lucru uimitor: 38 de județe trimit rapoartele, iar evidențele CNSCBT explodează: sunt înregistrate 251 de cazuri de reacții adverse post-vaccinale. Dintre acestea, doar 210 sunt confirmate, „pe baza informațiilor menționate în definițiile de caz din metodologia de supraveghere și pe baza unor documente suplimentare, cu detalii impuse de situații particulare, trimise către personalul medical în cursul anului (de exemplu: Scrisoare metodologică și Protocolul de management al cazului de RAPI la BCG).”

Reamintim, conform „definiției de caz” din Metodologia de Supraveghere a Reacțiilor Adverse Post Vaccinale Indezirabile „toate reacțiile adverse vor fi raportate dacă sunt asociate temporal cu imunizarea. Acestea includ toate acele evenimente care apar în primele 4 săptămâni după administrarea vaccinului”. Cele mai multe cazuri de RAPI din 2012 au fost înregistrate în București, Iași, Neamț, Călărași, Ilfov, Prahova și Brașov. Din totalul copiilor care au prezentat reacții adverse post-vaccinale, 148 aveau vârsta sub 1 an. 197 rapoarte vizau RAPI la vaccinul BCG (împotriva tuberculozei). Doar 162 de cazuri au fost confirmate de CNSCBT. Ȋn 194 de rapoarte (161 de cazuri confirmate), copiilor le fusese administrat BCG SSI, un vaccin fabricat de Statens Serum Institut din Danemarca. Iar în două cazuri (doar unul confirmat), reacțiile adverse au apărut după vaccinarea cu BCG produs de BB-NCIPD Ltd. Bulgaria și distribuit de Intervax Canada.

De ce importăm noi vaccinuri din Danemarca sau din Bulgaria, via Canada?! România a fost a doua țară din lume, după Franța, care a introdus, în anul 1926, vaccinul BCG având germeni cu virulență atenuată, pentru vaccinarea profilactică a nou-născuților împotriva tuberculozei. Numai că în februarie 2010, Agenția Națională a Medicamentului a avut grijă să-i retragă Institutului Cantacuzino autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor. De aceea importăm noi și acum vaccinul BCG…

Ȋn 2012, un copil a murit după ce a fost vaccinat BCG. „Un copil în vârstă de 2,5 luni (la data debutului), cu greutate normală la naștere, vaccinat BCG la vârsta de 4 zile, a fost depistat cu adenită axilară abcedată, pentru care s-a practicat excizie și s-a instituit tratament tuberculostatic. A decedat la vârsta de 3 luni, cauza decesului fiind, în opinia legistului, o pneumonie interstițială fulminantă, fără relație cauzală cu vaccinarea BCG”, se spune în analiza CNSCBT. Vă imaginați, nu-i așa, că medicul legist a trecut ca și cauză a morții, în certificatul de deces al acelui copil, „karma”… Verificând înainte, minuțios, ca nu cumva să existe și vreo „karma” printre ingredientele vaccinului.

Vaccinul a fost testat în mod extensiv

Tot „karma” a fost de vină și în cazul celorlalți 196 de copii afectați. 183 de cazuri au fost raportate după utilizarea unui lot din vaccinul BCG SSI ce fusese recepționat în data de 8 iunie 2011 și expira în 30 iunie 2012. „Primele 4 cazuri de RAPI au fost raportate de către DSP Ialomița pe data de 13.12.2011. Toate au fost considerate ca fiind induse de vaccin. Copiii fuseseră vaccinați într-o maternitate din Slobozia.” Două săptămâni mai târziu, DSP Iași a raportat încă un caz, însă și acesta a fost considerat „indus de vaccin”.

La 23 ianuarie 2012, la Institutul de Pneumologie Pediatrică (INP) Marius Nasta, a fost înregistrată o sesizare din partea unui șef de secție de Pneumologie Pediatrică, în care se menționa faptul că în ultimele 30 zile se prezentaseră în acea secție 7 cazuri de RAPI la BCG, implicând „adenopatii axilare și supraclaviculare importante”. Coordonatorul „Programului Național de Control al Tuberculozei” a înaintat o adresă către Ministerul Sănătății – DSPCSP, prin care informa că în ultimele zile, medici pediatri din Buzău și INP Marius Nasta au comunicat telefonic și în scris faptul că „înlunile decembrie 2011 și ianuarie 2012 s-au prezentat pentru consultație sau internare mai multi copii cu reacții ample locale și/sau regionale (adenopatii axilare și supraclaviculare) postvaccinare BCG”.

Abia la 22 noiembrie 2012, prin ordinul ministrului Sănătății, s-a decis suspendarea temporară a vaccinării cu BCG și s-a solicitat „expertiza din partea Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru evaluarea independentă a situației create în urma vaccinării nou-născuților împotriva tuberculozei”. „Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calității vaccinului pe care îl avem la dispoziție, ci pentru că dorim să asigurăm populației datele clare și corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătății la acea dată.

Experții OMS și ECDC au ajuns în România pe data de 27 noiembrie 2012 și au avut nevoie de doar trei zile pentru a pune lucrurile la punct. La 30 noiembrie 2012, ministrul Sănătății, Raed Arafat, și experții OMS și ECDC au susținut o conferință de presă în care au anunțat reluarea vaccinărilor cu BCG SSI. Conținutul conferinței de presă a fost prezentat într-un slide-show ce concluziona: „vaccinul BCG-SSI este folosit din 1931 și este autorizat în prezent în 46 de țări, ceea ce înseamnă că a fost testat în mod extensiv”.

Ȋn panoul din slide-show n-a mai încăput probabil și întrebarea numărul 6: „Poate produce România vaccin BCG, mai ieftin și mai sigur?” Dar și răspunsul: „Poate, Institutul Cantacuzino produce vaccinul BCG din 1926. Dar am înregistra reacții adverse indezirabile de la companiile farmaceutice ce produc și exportă vaccinuri, și nu ne dorim asta”.

Vaccinarea bebelușilor cu BCG-ul produs în Danemarca a fost reluată, începând din data de 30 noiembrie 2012, din Ordinul ministrului Sănătății nr.1221/29.11.2012.

Vaccinat BCG în ziua a 6-a de viață

Ȋn scurta istorie a supravegherii reacțiilor adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI), anul 2012 a fost singurul moment al adevărului. Putem face presupuneri, dar n-o să aflăm niciodată exact din ce cauză. Ȋn 2013, lucrurile au revenit în firescul tolerat de CNSCBT. Doar 29 de județe au trimis rapoarte pentru RAPI, înregistrându-se 102 cazuri, din care doar 93 au fost confirmate. 58 dintre ele sunt reacții adverse la același vaccin BCG produs în Danemarca. 62 dintre copiii care au prezentat reacții adverse post-vaccinale în 2013 aveau vârsta de sub 1 an. 30 dintre ei au necesitat spitalizare, rămânând internați și 28 de zile.

Lotul de vaccin BCG SSI folosit în 2013 fusese recepționat la 20 august 2012 și expira în noiembrie 2013. Exista în stoc, deci trebuia folosit. Și, cum ministrul Sănătății dăduse undă verde la vaccinare, reacțiile adverse au reapărut imediat. DSP Sălaj a raportat cazul a doi frați gemeni, băieți, vaccinați la vârsta de 6 zile. Când au apărut efectele adverse (adenopatii axilare localizate pe partea stângă), cei doi copii aveau 2 luni.

DSP Arad a raportat reacții adverse provocate de același vaccin BCG SSI în cazul a două surori gemene, vaccinate la vârsta de 10 zile. Fetițele aveau 4 luni la data debutului RAPI. Ele prezentau poliadenopatie axilară stângă, respectiv poliadenopatie axilară stângă fistulizată, caz pentru care a fost nevoie de intervenție chirurgicală. Fetițele, cărora li s-a administrat tratament preventiv anti-tuberculos și tratament antibiotic, au fost spitalizate 23 și, respectiv, 28 de zile.

Un alt copil, despre care CNSCBT nu furnizează informații ce ar putea ajuta la identificarea cazului, a prezentat adenopatie axilară stângă și a fost diagnosticat cu tuberculoză pulmonară primară. Copilul se născuse cu greutate normală și fusese vaccinat BCG în ziua a 6-a de viață. Reacțiile adverse au debutat la vârsta de 7 luni. „Provine din familie fără cazuri TB (n.r. – tuberculoză)”, notează CNSCBT. „Rezultat examen ecografic: Bronhopneumonie perihilar bilateral, cardiofrenic dr., mici opacități infiltrative perihilar stg. Fără confirmare bacteriologică.”

Cine are pe conștiință acești copii? OMS-ul, care a venit în România doar pentru a ne ordona reluarea vaccinărilor? Arafat, care a semnat ordinul ca acele vaccinuri să fie folosite în continuare, deși era o certitudine faptul că ele provoacă reacții adverse, multe și grave? Toți politicienii care, din prostie și lăcomie, au distrus Institutul Cantacuzino, ca noi să importăm, pe bani mulți, mizeriile altora? Cine dintre aceștia mai are și conștiință, ca să se gândească la viețile unor copii?

Definiția de caz, nemodificată de realitate

Ȋn 2013, nu doar vaccinul BCG a produs în continuare reacții adverse. Pentru IMOVAX D.T., vaccinul diftero-tetanic produs de Sanofi Pasteur SA, s-au înregistrat 10 cazuri de RAPI. DSP Cluj a raportat 6 cazuri, după vaccinarea unor elevi de liceu (rapel clasa a IX-a). Copiii au acuzat stare generală proastă, dureri de cap, dureri musculare, parestezii (senzații de amorțeală, de arsură sau de rece, datorită unei tulburări funcționale a sistemului nervos).

CNCSBT concluzionează, în analiza sa, că „în anul 2013, indicatorii de tendință centrală pentru intervalul dintre data vaccinării și data debutului (RAPI) a înregistrat o valoare medie de 1523 ore (63 zile)”. Și, deși rezultatele acestor studii o contrazic, va rămâne în vigoare „definiția de caz” din metodologia CNCSBT, cea care prevede că „sunt raportate reacțiile adverse asociate temporal cu imunizarea”, adică „toate acele evenimente care apar în primele 4 săptămâni după administrarea vaccinului”.

Citiţi continuarea articolului


Citiţi şi:

Adrian Streinu Cercel, unul dintre promotorii campaniilor criminale de vaccinare obligatorii, este mason

Poliţia vaccinurilor. Proiect de lege totalitar care instituie vaccinarea forţată şi condiţionarea înscrierii copiilor la grădiniţă şi şcoală (I)

Înfloritoarea sănătate a copiilor nevaccinaţi

 

yogaesoteric
15 mai 2016
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More