Anchetă internă la DNA. Mesajul lui Kovesi către procurorii DNA după apariţia la RTV a înregistrărilor compromiţătoare

 

După apariția înregistrărilor cu procurorul șef, DNA a fost zguduită de un adevărat cutremur. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a depus plângere penală, susţinând că cel care a făcut publice înregistrările din ședință trebuie să răspundă în fața legii.

Kovesi a dispus mai multe controale la cele trei secții, Secția I, Secția a II-a și Judiciar Penală, afirmând că toți cei care nu corespund standardelor profesionale și etice trebuie să plece.

În mesajul transmis online, șefa DNA a reiterat că înregistrările apărute în spațiul public sunt un „trucaj grosolan”, pentru că „unele afirmații nu au fost făcute deloc în acea ședință de lucru”. Kovesi i-a anunțat pe subordonați că serviciul tehnic a făcut o evaluare preliminară a înregistrării constatând că „există intervenții pe înregistrare prin adăugarea, suprapunerea sau îmbinarea unor sunete / zgomote / cuvinte”, precizând că „acel trucaj” oferă „indicii bune pentru anchetă”.

Procurorul șef al DNA le-a cerut celor din subordine să fie uniți și să le arate oamenilor „că DNA înseamnă tot ceea ce era în ianuarie, când au ieșit în stradă” să îi susțină și că „DNA nu este un infractor care înregistrează ilegal. (..) Să nu lăsăm un un infractor ca alături de infractori disperați investigați de noi să ne intimideze sau să ne timoreze”, a spus Kovesi.

Luju.ro a dezvăluit că mai mulți procurori ai Secției a II-a au făcut plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva conducerii DNA. Printre ei se numără și cei doi procurori pe care Laura Codruța Kovesi încearcă să-i elimine din Direcţia Naţională Anticorupţie, Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru. Potrivit unor surse citate de Antena 3, plângerea a fost făcută inclusiv împotriva procurorilor care anchetează dosarul interceptărilor cu Laura Codruța Kovesi.

Luluța s-a spart la nervi. Mesajul lui Kovesi către procurorii DNA

Lumeajustitiei.ro a prezentat în premieră informaţii de maxim interes naţional privind „vânătoarea de vrăjitoare” declanşată de şefa DNA în interiorul DNA pentru a-l depista pe acel „el” sau „o ea” care a înregistrat-o la şedinţa de lucru din 31 martie 2017 de la Secţia a II-a a DNA şi a transmis la România TV înregistrările respective în care aceasta cerea dosare penale pe bandă rulantă cu nume cât mai sonore, pentru ca instituţia să supravieţuiască şi să nu ajungă să fie „călcată în picioare”.

Mesajul plin de sensuri şi înţelesuri a fost transmis de şefa DNA în data de 20 iunie 2017 către toţi procurorii din subordine şi releva un fapt extrem de grav, acela că Laura Kovesi a asmuţit toată instituţia pe care o conduce pentru a-l depista pe acel „el” sau „o ea” care au îndrăznit să o înregistreze şi să-i divulge prestaţiile manageriale în presă.

Foarte important: precizăm că mesajul şefei DNA pe care îl publicăm mai jos a fost transmis Inspecţiei Judiciare de procurorii DNA Doru Florin Țuluș, Mihaela Iorga Moraru şi Marin Nicolae, fiind ataşat la plângerea disciplinară făcută în data de 26 iunie 2017 împotriva conducerii DNA sub aspectul îndeplinirii profesiei cu rea-credinţă, precum şi al unor manifestări de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei şi independenţei procurorilor.

Putem vorbi de folosirea instituţiei în interes propriu în scop de răzbunare? Opinia Luju.ro este că da, pentru că dosarul penal pe această temă de DNA a fost pornit la vrerea Laurei Kovesi şi nu poate constitui o anchetă obiectivă şi imparţială câtă vreme înregistrările o vizau direct şi personal pe marea şefă. În orice ţară normală ar fi trebuit să se se investigheze mai întâi comportamentul şefei DNA şi nicidecum al celor care au demascat comportamentul ei, care reprezintă un interes public major.

Înregistrarea unei şedinţe de lucru de la DNA nu poate constitui un secret ori o informaţie care să poate fi inclusă la categoria celor nedestinate publicităţii, atunci când se cer dosare penale la normă, pe bandă rulantă, cu capete de demnitari cât mai sonore, de premieri dacă se poate, ori când se recunoaşte că abuzivul dosar al OUG 13/2017 (catalogat ca atare de Curtea Constituţională) a fost făcut „la milimetru” cu acceptul conducerii.

Lumeajustitiei.ro a solicitat CSM şi Inspecţiei Judiciare să intervină şi să ia măsuri de suspendare a Laurei Codruța Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA până la clarificarea scandalului din interiorul acestui parchet, pentru a se evita distrugerea iremediabilă a imaginii unei instituţii necesare în orice stat european.

Șefa DNA pune în pericol imaginea instituţiei din cauza scandalurilor publice continue în care e implicată şi până nu vor fi clarificate acuzaţiile ce i se aduc de subalterni, precum şi cele din spaţiul public privind implicarea ei în activităţi cu caracter politic (cercetate în prezent de o comisie specială de anchetă a Parlamentului) ori plângerea penală împotrivă sa privind acuzele de instigare la represiune nedreaptă, vor exista suspiciuni legitime ale românilor asupra acesteia, care se vor răsfrânge negativ asupra imaginii parchetului anticorupţie.

în continuare o serie de fragmente din mesajul transmis în data de 20 iunie 2017 de şefa DNA Laura Kovesi către toţi procurorii din subordine şi trageţi concluziile pe care le consideraţi oportune:

„Către procurori

Sunt convinsă că aţi văzut cu toţii zilele acestea că o şedinţă internă de lucru a DNA a devenit subiect de dezbatere naţională şi trebuie să discutăm cu toţii despre această situaţie. Am dat şi un punct de vedere instituţional (…)

Ceea ce RTV a dat pe post este un «Fake Film», trucaj grosolan, pentru că anumite afirmaţii n-au fost făcute deloc în acea şedinţă de lucru. Colegii noştri de la serviciul tehnic au realizat o evaluare preliminară a aşa-zisei înregistrări şi au constatat că există intervenţii pe înregistrare prin adăugarea, suprapunerea sau îmbinarea unor sunete / zgomote / cuvinte. Anumite afirmaţii, ca cele exemplificate în comunicat nu le-am făcut şi s-au constatat intervenţii pe înregistrare exact în acele părţi ale înregistrării. Cu toate acestea, acel trucaj postat pe siteul RTV ne oferă indicii bune pentru anchetă.

Din evaluarea preliminară se pare că o parte din discuţia difuzată a fost înregistrată cu ocazia unei şedinţe de lucru la Secţia a II-a din 31 martie 2017, la care au fost prezenţi peste 20 de procurori din acea secţie. Cam ce s-a discutat la Cheile Grădiștei s-a discutat şi la această şedinţă, plus anumite dosare în lucru la Secţia a II-a. La şedinţă au luat cuvântul mai mulţi procurori, iar în spaţiul public au fost date pasaje care aparent conţin vocea mea, pasaje în care ştiu că este vocea mea şi pasaje în care aparent este vocea altui coleg.

Măsuri imediat dispuse

Am comunicat public imediat după apariţia primei aşa-zise înregistrări faptul că este un trucaj, iar a doua zi am detaliat prin comunicat de presă;

Am înregistrat dosar penal pentru infracţiunea de divulgare de date nedestinate publicităţii, având în vedere că în acea şedinţă s-a discutat despre stadiul anumitor dosare penale, despre aspecte interne ale DNA şi vom verifica cine a înregistrat şi cine a furnizat înregistrarea în exteriorul instituţiei;

Am sesizat procurorul general cu rugămintea de a analiza posibilitatea ca SUPC să întocmească dosar penal cu privire la ticluirea de probe şi s-a înregistrat dosar penal şi acolo;

Am sesizat şi inspecţia judiciară cu privire la această situaţie.

Ce trebuie să facem?

În primul rând trebuie să ne facem curăţenie în interior şi deja la structura centrală am început. În ziua de 31 martie 2017, am avut mai multe şedinţe în urma cărora am dispus controale la cele trei secţii din structura centrală (Secţia 1, Secţia 2 şi Judiciar Penală). Toţi cei care nu corespund standardelor profesionale şi etice trebuie să plece, au plecat deja, sau vor pleca, la fel cum trebuie să plece şi cei care nu muncesc şi nu soluţionează dosare. Epoca «lasă că fac 3 rechizitorii şi e ok» a apus. În urma controalelor avem situaţia clară a ceea ce a muncit fiecare şi o să vedeţi că vor fi luate măsuri în consecinţă. La fel şi pentru procurorii de la Judiciar, unde am constatat că unii «au dormit» în şedinţele de judecată şi nu şi-au făcut treaba.

Apoi trebuie să răspundă în faţa legii cel/cea care a înregistrat ilegal şi a dat public înregistrările cu şedinţa de lucru internă a DNA (spun cel/cea pentru că cercul limitat de suspecţi are şi «ea» şi «el», dar îl vom numi de acum încolo «infractor» – fără gen – pentru că asta este). În acest moment avem conturat un cerc de suspecţi şi vom afla cine este vinovat de această faptă. Mulţumesc celor care ne-aţi dat informaţii utile în acest sens!

De altfel, eu am dat un mail în urmă cu puţin timp în care spuneam unor colegi să aibă grijă cu cine şi ce vorbesc. Mai ales după ce un mail trimis de mine a fost dat lui Şerban Nicolae care l-a citit direct la TV. Şi ştiţi ceva? Oamenii se lauda cu ce află sau cu ce sms-uri / discuţii pe whatsapp sau telegram au cu cei din DNA. Aşa încât, aşa cum v-am spus, se află cine a făcut asta şi se află de ce a făcut-o. Acum rămâne să răspundă penal pentru aceasta. Probabil după mailul meu cel/cea care furniza toate bârfele unor persoane din afara DNA a stat cuminte câteva zile spunându-şi că, dacă nu i s-a spus nimic probabil nu se ştie. Nu! Va răspunde penal pentru furnizarea unor informaţii aşa cum va răspunde şi pentru înregistrarea ilegală care a furnizat-o în afara DNA. Cum spuneam… lumea e mică şi aşa ceva se află mereu!

(…)

Cred că ar trebui de acum încolo să înregistrăm noi şedinţele de lucru, să scriem procese verbale detaliate cu ce s-a vorbit, ce opinii au fost şi ce s-a decis. Mai mult, control strict la intrarea în sedii şi nimeni să nu intre fără control. Am dispus deja un control la sediu central şi o să verificăm toate persoanele care au intrat (la toate intrările în DNA), când au intrat şi de ce, ce procuror/poliţist a înlesnit accesul, de ce a venit persoana în DNA, inclusiv anumiți avocaţi pentru prezenţa cărora o să solicităm documentele procedurale întocmite. Înţeleg că unii avocaţi vin la anumiţi procurori ca la ei acasă şi stau la discuţii fără să aibă audieri. Din păcate, aceeaşi avocaţi la aceeaşi procurori deşi nu se fac audieri şi nici nu se depun documente. Să vedem cum vor explica anumiţi colegi că au fost vizitaţi de anumiţi avocaţi/persoane fără calitate în dosare care nu au depus documente pentru clienţii lor, nu au asistat la audieri şi nu s-au consemnat niciun fel de informaţii (dacă se va justifica că au venit să spună informaţii procurorului).

În egală măsură trebuie să verificăm şi activitatea grefierilor, a poliţiştilor, a specialiştilor. Din păcate, unii au un aer de superioritate acum şi spun: uite ce fac procurorii, se înregistrează între ei. Desigur, trebuie să rămânem uniţi, dar fiecare să fie verificat pe ceea ce are de făcut.

Nimeni să nu lipsească de la birou sau să întârzie fără ca şeful să ştie unde este şi fără cereri de concediu sau zile libere.

E momentul să curăţăm DNA de cei leneşi sau de cei care nu mai vor să muncească, pentru că tot greul este dus de unii şi aceeaşi oameni.

Opinia mea cu privire la această faptă penală

În final m-am decis să vă scriu ce simt eu şi ce cred eu despre această faptă penală comisă de unul din DNA.

În ultimii 4 ani am format o echipă a unui nou DNA. Vă reamintesc cum zăceau anumite dosare prin sertare, cum se lucrau anumite dosare…

(…)

E momentul să fim uniţi şi să arătăm oamenilor că DNA înseamnă tot ceea ce era în ianuarie când au ieşit în stradă să ne susţină. Că DNA nu este un infractor laş care înregistrează ilegal. Că DNA sunt acei oameni care fac zilnic dosare şi se implică.

Şi noi să ne facem treaba în continuare şi să ieşim cu capul sus, mândrii de ceea ce facem. Nu uitaţi că sunt oameni cărora dacă le dai o bucată de hârtie şi le spui să scrie ce au făcut pentru ţara lor, nu au ce să scrie. Noi avem ce scrie. Fiecare dintre dvs. a contribuit la curăţarea ţării. Cu fiecare dosar şi cu fiecare efort pe care l-aţi făcut. Să nu lăsăm un infractor ca alături de infractori disperaţi investigaţi de noi să ne intimideze sau să ne timoreze. Nu vă temeţi pentru că noi am fost corecţi şi cinstiţi! Sunt mulţi oameni serioşi şi corecţi în această echipă a DNA. Suntem o echipă unită. Nu veţi fi singuri niciodată. Mereu voi fi aici să vă sprijin şi să vă ţin spatele cât pot de mult. (…)

Iar la final, nu uitaţi că suntem DNA!”

Întrebări legitime:

– Daca şefa DNA coordonează ancheta, foloseşte termeni de „infractor” şi afirmă că s-a săvârşit o faptă penală pentru care autorul trebuie să răspundă în legătură cu o faptă comisă faţă de ea însăşi, pot procurorii din subordinea ei să mai facă o anchetă imparţială şi obiectivă?

– Avertismentele şefei DNA că va face curăţenie în DNA şi cei care nu fac suficiente rechizitorii „vor pleca”, întrucât s-a dus „epoca fac 3 rechizitorii şi e OK”, constituie o ameninţare?


Citiţi şi:

Justiția este grav lovită de sindromul Kovesi

DNA face o anchetă halucinantă după înregistrările cu Kovesi. Procurorii îi caută pe colegii care au turnat
 

yogaesoteric
9 decembrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More