„Așa ceva este de neiertat”. Armata israeliană a ucis 7 civili care lucrau pentru ONG-ul World Central Kitchen, inclusiv patru străini
Cetățeni din Australia, Marea Britanie și Polonia se numără printre cele șapte persoane care lucrau pentru bucătăria World Central Kitchen a celebrului bucătar Jose Andres și care au fost ucise într-o lovitură aeriană israeliană în centrul Fâșiei Gaza, a anunțat ONG-ul, potrivit Reuters.
Lucrătorii, printre care se aflau și palestinieni și un cetățean cu dublă cetățenie din Statele Unite și Canada, călătoreau în două mașini blindate inscripționate cu logo-ul WCK și un alt vehicul, a precizat WCK într-un comunicat.
În ciuda coordonării mișcărilor cu Forțele de Apărare israeliene, convoiul a fost lovit în timp ce părăsea depozitul său din Deir al-Balah, după ce descărcase peste 100 de tone de ajutoare alimentare umanitare aduse în Gaza pe mare, a precizat WCK.
„Acesta nu este doar un atac împotriva WCK, ci și un atac împotriva organizațiilor umanitare care apar în cele mai cumplite situații, în care lipsa alimentelor este folosită ca armă de război”, a declarat Erin Gore, director executiv al World Central Kitchen.
„Aceasta este de neiertat„.
Armata israeliană a declarat că face o analiză amănunțită la cele mai înalte nivele pentru a înțelege circumstanțele a ceea ce a numit „un incident tragic”.
„Forțele de apărare israeliene depun eforturi ample pentru a permite livrarea în siguranță a ajutorului umanitar și au lucrat îndeaproape cu WCK în eforturile lor vitale de a furniza alimente și ajutor umanitar populației din Gaza”, a declarat armata.
Andres, care a înființat WCK în 2010, trimițând bucătari și alimente în Haiti după un cutremur, a declarat că are inima frântă și că este îndurerat pentru familiile și prietenii celor care au murit.
„Guvernul israelian este necesar să oprească această ucidere fără discernământ”, a declarat el pe rețelele de comunicare virtuală.
„Este imperios necesar să înceteze să restricționeze ajutorul umanitar, să înceteze să ucidă civili și lucrători umanitari și să înceteze să folosească mâncarea ca armă. Nu mai este cazul să se piardă vieți nevinovate. Pacea începe cu umanitatea noastră comună. A sosit momentul să înceapă acum.”
Gruparea islamistă Hamas a declarat că atacul a avut ca scop terorizarea lucrătorilor agențiilor umanitare internaționale, pentru a-i descuraja de la misiunile lor.
Australia confirmă decesul
Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a confirmat moartea lucrătorului umanitar Lalzawmi „Zomi” Frankcom, în vârstă de 44 de ani, și a declarat că guvernul său a contactat Israelul pentru a cere ca responsabilii să fie trași la răspundere.
„Aceasta este o tragedie umană care nu ar fi fost cazul să se petreacă niciodată, este complet inacceptabilă și Australia va căuta să obțină o răspundere deplină și adecvată„, a declarat el, în cadrul unei conferințe de presă.
Albanese a declarat că civilii nevinovați și lucrătorii umanitari este necesar să fie protejați și și-a reiterat apelul pentru o încetare durabilă a focului în Gaza, împreună cu mai mult ajutor pentru a-i ajuta pe cei care suferă de „lipsuri enorme”.
O înregistrare video obținută de Reuters a arătat paramedicii mutând cadavrele într-un spital și afișând pașapoartele a trei dintre cei uciși.
„Avem inima frântă și suntem profund tulburați de lovitura care a ucis lucrătorii umanitari WCKitchen în Gaza”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, pe rețelele de comunicare virtuală.
„Lucrătorii din domeniul ajutorului umanitar este necesar să fie protejați în timp ce livrează ajutoare de care este nevoie cu disperare și îndemnăm Israelul să investigheze rapid ceea ce s-a petrecut.”
WCK a declarat că își întrerupe imediat operațiunile din regiune și că va lua în curând decizii cu privire la viitorul activității sale.
WCK livrează ajutoare alimentare și pregătește mese pentru persoanele aflate în nevoie. Luna trecută, WCK a declarat că a servit peste 42 de milioane de mese în Gaza în 175 de zile.
WCK a fost implicat în primul transport de ajutoare către Gaza, prin intermediul unui coridor maritim din Cipru, în luna martie. Un al doilea transport maritim de ajutoare WCK, de 332 de tone, a ajuns în Gaza recent.
De la începerea operațiunilor, în 2010, organizația a livrat alimente pentru comunitățile afectate de dezastre naturale, pentru refugiații de la granița cu SUA, pentru personalul medical în timpul pandemiei covid-19 și pentru persoanele aflate în conflictele din Ucraina și Gaza.
Citiți și:
Gaza ajunsă la limită și noi
70.000 de tone de bombe au fost aruncate de Israel în Gaza
yogaesoteric
16 aprilie 2024