Au fost create primele plante cibernetice din lume – circuite electronice în trandafiri

 

Frumusețea trandafirilor nu este o sursă de minunare în fața inefabilului pentru unii așa-ziși oameni de știință din Suedia. Ei se ambiționează să descifreze procesele ce au loc în interiorul frumoaselor flori, cu scopul de a le manipula.

Pentru prima dată, oamenii de știință au creat circuite electronice digitale în interiorul unor plante vii, folosind sistemul vascular al trandafirilor pentru a construi componente centrale ale unor circuite electronice.

Cercetătorii de la Universitatea Linkoping din Suedia au fuzionat numeroase componente electrice în interiorul trandafirilor, inclusiv fire, microsisteme digitale, elemente de afișare, cu ajutorul unui polimer special care este capabil să acționeze ca un fir electric în timp ce transportă materiale organice, cum ar fi apa și substanțele nutritive, prin tulpina și frunzele trandafirului.

Prin încorporarea elementelor electronice în sistemele vii ale plantelor, cercetătorii speră să afle mai multe aspecte despre procesele chimice și modul de funcționare ale plantelor, pentru a putea să le controleze și să le manipuleze dezvoltarea.

„Acum vom putea influența concentrația diferitelor substanțe din plantă, care reglează creșterea și dezvoltarea sa”, a spus unul dintre membrii echipei, biologul Ove Nilsson.

Polimerul care face posibil acest lucru se numește PEDOT-S. Acesta a fost unul din multele materiale propuse și testate de către cercetători, singura substanță sintetizată care se asamblează cu succes în interiorul canalelor trandafirului.

Prin introducerea acestui polimer în trandafiri, cercetătorii au creat un fel de pixeli organici direct în frunzele plantei, prin compartimentarea anumitor celule electrochimice. Când a fost aplicată tensiunea, polimerul a interacționat cu ionii din frunza plantei și a schimbat culoarea acesteia.

Cercetătorii descriu aceste experimente inițiale cu plante electronice drept primii pași într-un nou domeniu de cercetare, care îmbină știința plantelor și electronicele organice.

„Nimeni nu a făcut acest lucru înainte”, a declarat Magnus Berggren, conducătorul cercetărilor, într-un studiu care a fost publicat în revista Science Advances. „Acum putem începe cu adevărat cercetarea, putem plasa senzori în plante și putem folosi energia formată în clorofilă.”


Citiți și:

Cele mai noi tehnologii nu sunt neapărat şi cele mai bune tehnologii pentru umanitate

Cipuri şi human enhancement – ofensiva tehnologiei pusă în slujba obţinerii controlului populaţional absolut

  

yogaesoteric
15 februarie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More