Australia: Acces la festival tech pe bază de cip implantat
Microciparea umană a fost dintotdeauna o pasiune a cobailor entuziasmați de viitorul distopic de care ceilalți se înspăimântă. Anul trecut, s-a găsit un motiv în plus pentru care unii au acceptat să li se implanteze cipuri de mărimea unui bob de orez în mâini. Care a fost acesta? Ei bine, pentru a intra la un festival tech…
Pause Fest este un festival de tehnologie și cultură ce se desfășoară în Melbourne, Australia. În cadrul lansării ediției din 2018, 10 deținători de bilete VIP s-au oferit voluntari pentru a li se implanta în mâini cipuri Near Field Communication (NFC).
Deși microcipurile disponibile pentru comercializare sunt încă în stadii incipiente și nu pot stoca decât o cantitate infimă de informații, acesta nu a fost un impediment pentru a fi experimentate pe oameni. Voluntarii au acceptat să li se implanteze cipuri NFC între degetul mare și cel arătător, operațiunea în sine fiind una simplă, care nu generează mai mult disconfort decât implantarea unui piercing sau ataşarea unei perfuzii.
Înainte de inserare, cipurile au fost preîncărcate cu permise de trei zile pentru festivalul Pause Fest din luna februarie 2018. Au fost programate de asemenea să deschidă uși de la locuințele, sălile de sport și locurile de muncă ale voluntarilor și chiar să substituie biletele de transport în comun.
Timp de patru luni, voluntarii și-au desfășurat activităţile de zi cu zi utilizând cipurile astfel programate. Apoi, în timpul festivalului Pause Fest din februarie, participanții au făcut parte dintr-o comisie, alături de experta în tehnologie inserabilă Kayla Heffernan, în care s-a discutat dacă cipurile au fost utile sau nu.
Heffernan, doctorand în aplicațiile tehnologiei inserabile, are două cipuri implantate în mână, unul pentru acces în locuință iar altul pentru birou și este entuziasmată de posibilele aplicații pentru viitor:
„Dacă-l poți folosi oriunde, la locul de muncă, acasă și la sala de sport și ai nevoie de un singur cip, aceasta constituie un stimulent pentru oameni să vrea să obțină unul. Posibilitatea efectuării de plăţi cu ajutorul cipului este argumentul decisiv. Din momentul în care vei putea plăti cu el, tot mai mulți vor fi interesați.”
Deși pare că microcipurile existente în acest moment pe piață sunt oarecum inofensive și ne pot face viața mai ușoară, scăpându-ne de multitudinea de chei, cu toții știm care sunt posibilitățile tehnologiei actuale (cel puțin în materie de urmărire a populației) și cât de repede evoluează ea. Nu este greu de imaginat în ce scopuri malefice pot fi folosite implanturile cu cipuri în viitor.
Vestea proastă este că se apropie cu repeziciune un viitor distopic și disponibilitatea oamenilor de a-l îmbrățișa este cel puțin iritantă. Tocmai de aceea este urgent necesar să ne trezim din marasmul tehnologiei avansate promovate cu scopul ascuns de a ne transforma pe nesimțite într-o turmă docilă.
Citiţi şi:
Suedia a lansat microcipul implantat care înlocuiește astfel biletul de tren
Microciparea începe deja sa devina rutina pentru Epicenter și alte câteva companii
Scandal în UE: Microciparea angajaţilor
yogaesoteric
9 iulie 2019