Autoritățile recunosc. Regenerabilele produc dezechilibre tot mai mari în sistemul energetic și pot cauza pene majore de curent

Deși nu ezită să implementeze politicile de mediu europene, să închidă mine de cărbune și să promoveze parcurile fotovoltaice, autoritățile române recunosc că regenerabilele produc dezechilibre tot mai mari în sistemul energetic și pot cauza pene majore de curent.

Potrivit unui draft al „Strategiei energetice naționale”, obținut și analizat de HotNews.ro, parcurile eoliene și fotovoltaice au ajuns să reprezinte un sfert din capacitatea netă instalată în energie. Investițiile tot mai mari în regenerabile creează presiuni și duc la dezechilibre tot mai mari în sistem.

Astfel, dezechilibrele pot genera „declanșări în cascadă ale liniilor electrice, care pot conduce la «ruperea» sistemului energetic european în mai multe subsisteme sau chiar la apariția stării de blackout (pană majoră de curent – n.r.)”, se precizează în document.

În anul 2023, puterea instalată în centralele electrice eoliene a fost de 3.027 MW sau 16% din capacitatea netă instalată. Însă acestea contribuie cu doar 13% la producția de electricitate totală, din cauza variabilității. Puterea instalată în prezent în centrale eoliene este aproape de un maximum tehnic posibil pentru funcționarea în siguranță a sistemului energetic național, în configurația sa actuală.

Piața de echilibrare este pusă în dificultate de variabilitatea ridicată a surselor de energie eoliene. Din datele Transelectrica, există contracte de racordare pentru eoliene de circa 1.895 MW, care nu au stabilite termene de punere în funcțiune.

În ceea ce privește energia fotovoltaică, la începutul anului 2024, puterea instalată netă din surse solare era de 1.624 MW, în creștere față de 1.185 MW în 2023. Astfel, centralele fotovoltaice constituiau 8% din capacitatea netă instalată în 2023. Însă din cauza variabilității, această sursă de energie a contribuit cu doar 3% din producția totală de energie. Piața de echilibrare este mai puțin solicitată de variațiile de producție în centralele fotovoltaice, care au o funcționare mai predictibilă spre deosebire de centralele eoliene.

Documentul mai arată că dezechilibrele de producție cauzate de energia regenerabilă pot genera abateri ale frecvenței de funcționare față de frecvența nominală.

Citiți și:
Fotovoltaicele și eolienele bagă țara în faliment. Investiții colosale în sistemul de transport al energiei
Marea minciună ecologistă

 

yogaesoteric
19 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More