Avem dovada. Dispariția cash-ului se pregătește din 2015. Guvernul a majorat de 10 ori amenzile

Deși prevederea a trecut oarecum neobservată, interzicerea cash-ului s-a pregătit din 2015, când într-o lege au fost prevăzute sancțiuni pentru acordarea de avantaje clienților pentru plățile în numerar. Și asta în timp ce băncile se întreceau cu reduceri și discounturi pentru utilizarea plăților cu cardul. Tot discret, în ordonanța austerității, Guvernul Ciolacu a majorat de 10 ori amenzile pentru oferirea de avantaje la plata în numerar.

În Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată s-a prevăzut, la articolul 6, că este interzisă acordarea oricăror avantaje clienţilor pentru efectuarea de plăţi în numerar.

Amenda pentru nerespectarea acestui articol era destul de usturătoare, între 3.000 și 4.500 de lei, deși prevederea în sine era ilegală sau cel puțin discriminatorie, atâta timp cât pentru plata cu cardul erau permise toate avantajele posibile și imposibile. Și, întrucâtva, stimulentele au funcționat la plata cu cardul, pentru că mulți români s-au lăsat ademeniți de această mituire mascată și au utilizat tot mai frecvent acest sistem de plată. Din 2015 până în prezent au existat tot felul de presiuni pentru utilizarea cardurilor, de la obligativitatea primirii salariilor pe carduri, desființată ulterior de CCR, la pensiile pe carduri și până la îndemnarea românilor în pandemie să nu mai folosească cash-ul pe motiv că are covid. Totul a făcut parte din marele plan. Acum, ordonanța austerității a modificat discret sau pe șest, mai bine zis, nivelul amenzilor pentru încălcarea articolului 6 din Legea nr.70/2015. Astfel, cei care îndrăznesc să ofere avantaje pentru plățile în numerar vor fi sancționați cu amenzi între 15.000 de lei și 20.000 de lei, ceea ce înseamnă un abuz inimaginabil și o pedeapsă disproporțională față de gravitatea faptei.

Limitarea banilor lichizi încalcă legile

Prevederile referitoare la interzicerea avantajelor pentru plățile cu bani lichizi au ieșit la iveală odată cu anunțul făcut de un patron al unui depozit de materiale de construcții, care voia să ofere un discount de 2% pentru plata în numerar. Acesta a aflat, însă, foarte repede că nu poate acorda această facilitate, deoarece legea îi interzice. Anunțul era, de fapt, o manifestare a revoltei față de limitarea plăților cash și față de obligarea românilor să cotizeze la bănci.

Majorarea amenzilor pentru oferirea de avantaje la plata în numerar este o dovadă clară că totul a fost premeditat încă din 2015. La mine, peste 95% dintre clienți plătesc cash, că sunt oameni din mediul rural. Obligația de a încasa prin bancă sau digital orice sumă mai mare de o mie de lei nu doar că pune tone de bani nemeritați în conturile băncilor și ale platformelor de plăți digitale, dar este și anticonstituțională. Aceasta încalcă articolul 45 din Constituție, principiul libertății economice, și articolul 47, garanția proprietății. Totodată, încalcă și articolul 16 din  Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, referitor la mijloace legale de plată, care prevede că bancnotele şi monedele emise şi neretrase din circulaţie de către Banca Naţională a României reprezintă însemne monetare care este necesar să fie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private. Ceea ce înseamnă că banii emiși de BNR este firesc să fie primiți la plată pentru orice obligație monetară, fără limitări”, a declarat Victor Sprâncenatu, patron din Tismana, județul Gorj.

Se încalcă și reglementările UE

Limitarea plăților cash, care este practicată acum doar în România, încalcă și o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Astfel, într-o decizie a CJUE din ianuarie 202, în cauza Dietrich și Haring contra Hessischer RundFunk, a fost statuat dreptul oricărui cetățean la plăți în numerar fizic și obligația corelativă a unor astfel de încasări. „Cum at.148, alin. 2 din Constituție dispune că Dreptul UE este obligatoriu în dreptul intern, înseamnă că măsura plafonării plăților în numerar este neconstituțională”, a mai precizat Victor Sprâncenatu.

Citiți și:
Deputatul USR Claudiu Năsui: Limitarea plăților cash nu este despre evaziune, ci despre control
Limitarea numerarului va duce la o evaziune mai mare. „Este o metodă prin care se bagă bani în buzunar băncilor”

 

yogaesoteric
11 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More