Avertisment alarmant de la șeful Stratfor: Ne pregătim oare de război în Europa de Est?


Trei ţări prezintă un risc iminent privind provocarea unui conflict militar mondial


„În toată istoria nu a existat niciun secol fără un război major şi nu cred că secolul XXI va fi excepţia”, a declarat George Friedman pentru Business Insider, unul dintre cei mai respectaţi strategi din lume, șeful agenției Stratfor, cunoscută că grupează mulți foști ofițeri CIA. Acesta a şi explicat care sunt ţările cele mai riscante din această perspectivă. Trei state puternice au fost identificate ca având un potenţial de conflict alarmant.

Întrebat unde prezice că va fi epicentrul războiului secolului XXI, Friedman a spus că cel mai posibil este ca ţări precum Turcia, Japonia sau Polonia, care sunt emergente, să pornească un astfel de conflict. El a mai susținut că Europa de Est este un posibil focar de război, dar există şi posibilitatea unui război maritim între SUA şi Japonia, scrie BusinessInsider.

„Din 1815 până în 1871 nu fost niciun război de proporţii în Europa. Apoi a venit Primul Război Mondial. Apoi, dacă ne uităm la Europa, de la Războiul de șapte ani până la Războaiele napoleoniene ale secolului 19 şi la războaiele mondiale, fiecare secol a avut câte un război major. Nu cred că acest secol va fi diferit”, a mai afirmat Friedman.

El a adăugat că atâta vreme cât există ţări precum Germania, China şi Rusia care au început să fie în declin şi înlocuite de altele, atunci încep agitaţiile geopolitice. Atunci începe să fie periculos, pentru că încă nu a fost atins un echilibru, afirmă el.

„Aşa a fost după ce s-a unit Germania în 1871 şi a început un calvar pentru Europa. Japonia s-a ridicat puternic la începutul secolului 20, iar apoi a început haosul. Acum ne uităm la situaţii foarte asemănătoare. Trebuie să ne pregătim pentru război”, a precizat Friedman.
 

În același interviu, Friedman explică teoria constrângerii.

Reporter:
Cum pot fi anticipate relații internaționale? De exemplu, se pare că oamenii au înțeles greșit fiecare etapă a războiului din Siria.

George Friedman: Nu putem. Ai început cu ceea ce nu e posibil. Dacă parcurgi lista lucrurilor care nu sunt posibile, rămân foarte puține opțiuni. Numele mai elevat pentru asta este teoria constrângerii. Este un model non-cantitativ, dar asta ține de matematică.

Teoria constrângerii argumentează multe lucruri. Primul este acela că imposibilul trebuie identificat. Al doilea este că actorul este apoi constrâns de circumstanțe să acționeze într-un anumit fel. De exemplu, ar trebui să invadăm ISIS? Putem să invadăm ISIS? Ce ar trebui să facem să invadăm ISIS?

Odată ce ne punem aceste întrebări, putem afla prețul fiecărei opțiuni apoi ne uităm la politica americană și observăm că țara nu e probabil pregătită să investească 2 sau 3 milioane de oameni care să se lupte cu ISIS. Bun, deci asta nu se va întâmpla. Atunci, întreaga dezbatere privind invadarea sau nu a ISIS ia o nouă formă.

Teoria constrângerii definește care sunt rezultatele posibile și care sunt imposibile.


Citiţi şi:

«Europa este destinată războiului» (I)

E începutul celui de-Al Treilea Război Mondial?

 

yogaesoteric
16 mai 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More