Bancherii au de ce să fie prudenți: inflația a luat viteză în zona euro
Inflația din zona euro a accelerat în mod neașteptat, susținând abordarea precaută a Băncii Centrale Europene în ceea ce privește reducerea ratelor dobânzilor, în timp ce economia în declin se confruntă cu amenințări comerciale tot mai intense din partea SUA.
Prețurile de consum au crescut cu 2,5% în ianuarie față de anul trecut și mai mult decât previziunile economiștilor, potrivit Eurostat.
Inflația de bază, care elimină componentele volatile, a rămas mai mare decât se anticipase, la 2,7%, în timp ce creșterea prețurilor în sectorul serviciilor, foarte urmărit, a scăzut puțin, relatează Bloomberg.
Piețele monetare au menținut pariurile pe reduceri agresive ale ratelor, stabilind între trei și patru reduceri suplimentare în acest an, după reducerea de un sfert de punct de la finalul lunii ianuarie.
Acțiunile Statelor Unite sunt „foarte îngrijorătoare”
Datele de la începutul acestei luni urmează rapoartelor din principalele economii europene, care arată accelerări ale inflației mai ales în Italia și Spania. Cifrele evidențiază faptul că presiunile persistente asupra prețurilor persistă, în ciuda încrederii BCE că obiectivul de 2% va fi atins în acest an. Dar pericolele pentru economie sunt cele care se află în centrul atenției, după ce creșterea în blocul celor 20 de națiuni a stagnat la sfârșitul anului trecut.
La incertitudinea deja ridicată de la sfârșitul lunii ianuarie, s-au adăugat primele semne concrete că președintele Donald Trump este pe cale să înceapă un război comercial global în toată regula. Pe lângă taxele impuse Chinei, Mexicului și Canadei, el a reiterat avertismentul adresat Uniunii Europene că tarifele „se vor aplica cu siguranță”.
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, spune că acțiunile SUA sunt „foarte îngrijorătoare”. „Protecționismul poate părea plăcut la început, pentru că îți protejează economia”, a declarat el la radio France Info. „Dar experiența a arătat întotdeauna și peste tot că toată lumea pierde”.
Deși nu este capabilă să producă schimbarea structurală pe care mulți o solicită în UE, BCE a redus ratele de cinci ori din iunie anul trecut.
În timp ce costurile volatile ale energiei au încetinit recenta retragere a inflației, iar creșterile în sectorul serviciilor sunt încă de aproape 4%, se așteaptă ca în curând majorările salariale ale lucrătorilor să se diminueze.
Toate acestea indică reduceri ale ratelor după reuniunea de luna viitoare. „Nu cred că reducerea din martie ar urma să fie ultima, dar deciziile vor depinde de datele disponibile la momentul respectiv”, a declarat șeful băncii centrale lituaniene, Gediminas Simkus. „Pe viitor, ne putem permite o politică mai relaxată”.
Citiți și:
România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Ce aduce umbra lui Trump în Europa şi în ţară
yogaesoteric
27 februarie 2025