Beneficiile multiple ale mineralelor pentru organism: seleniul
Seleniul este un element chimic care se regăsește în principal în sol, apă şi plante. Oamenii îl procură din diferite surse vegetale şi animale, fiind un mineral esenţial pentru organism. Acesta este considerat toxic în cantităţi mari, însă este absolut necesar pentru anumite funcţii celulare. Prin urmare, o dietă bogată în seleniu este foarte importantă pentru menţinerea sănătăţii trupului.
Mineralul a fost descoperit accidental la începutul secolului al 19-lea, ca un precipitat al acidului sulfuric. Seleniul a fost iniţial considerat a fi toxic şi a fost eliminat, însă prin ardere a emanat un miros neobişnuit, înţepător. În cele din urmă, a fost recunoscut a fi un element independent, şi deşi este destul de rar şi greu de găsit în cantităţi mari în alimente, acest mineral este un nutrient esenţial pentru oameni.
Unele dintre cele mai bune surse de seleniu sunt cerealele, nucile, ciupercile şi ouăle. Nucile braziliene sunt cea mai bogată sursă care a fost descoperită până în prezent, în principal din cauza faptului că stochează acest mineral în cantităţi mari, care pot fi absorbite şi utilizate de către cei care consumă astfel de nuci. Beneficiile pentru sănătate ale seleniului sunt încă studiate extensiv, dar anumite avantaje foarte importante sunt deja bine cunoscute.
Seleniu pentru prevenirea cancerului
Seleniul s-a dovedit a fi o parte esenţială dintr-o serie de procese celulare, inclusiv în răspunsul trupului la activitatea canceroasă. Studiile au arătat că un aport de seleniu mai mare poate duce la scăderea formării celulelor canceroase, în special în ceea ce priveşte cancerul de prostată, cancerul de colon şi cancerul pulmonar.
Seleniul este important în reacţiile enzimatice ale organismului care pot induce apoptoza (moartea celulară), în mod special pentru celulele canceroase, fără a afecta celulele sănătoase. Radicalii liberi, produsele secundare ale metabolismului celular care duc la deteriorarea ADN-ului pot determina afectări grave ale celulelor și chiar transformarea lor malignă. Seleniul stimulează repararea ADN-ului, prevenind această mutaţie. Compuşii din organism care luptă împotriva cancerului au nevoie de seleniu, și pentru a-și exercita aceste roluri antitumorale şi anticarcinogenice sunt necesare cantităţi semnificative din acest mineral.
Seleniul stimulează anticorpii şi întăreşte sistemul imunitar
Studiile au arătat că seleniul este important în stimularea anticorpilor, elemente ale sistemului imunitar care distrug corpuri străine virale, bacteriene, fungice ce pot duce la boli şi infecţii.
Seleniul are proprietăți anti-inflamatorii
În afară de stimularea şi întărirea sistemului imunitar, s-a demonstrat că seleniul reduce stresul oxidativ și inflamaţiile care apar adesea în jurul articulaţiilor şi oaselor, care se manifestă în diferite afecțiuni, cum ar fi: artrită reumatoidă, gută, psoriazis, lupus sau alte maladii. Prin reducerea inflamaţiei articulaţiilor cu ajutorul seleniului, trupul rămâne activ, sănătos şi fără dureri.
Seleniul reglează funcţiile glandei tiroidiene
Atunci când vine vorba de sistemul endocrin şi reglarea hormonilor din organism, glanda tiroidă are o funcţie importantă, iar cercetările au arătat că seleniul este o componentă esenţială ce ajută la reglarea cantităţii de hormoni tiroidieni produși în organism. Rata metabolismului este controlată de hormonul T3, iar fără seleniu acesta nu poate fi produs.
Seleniul are proprietăţi antioxidante şi anti-îmbătrânire
Radicalii liberi nu doar pot duce la dezvoltarea celulelor canceroase, ci afectează întregul organism, deoarece pot slăbi sau distruge celulele din fiecare organ, astfel încât potenţialul antioxidant al seleniului este vital pentru protejarea sănătăţii. Radicalii liberi pot duce la boli de inimă sau rinichi, probleme digestive, sindrom metabolic, dezechilibru hormonal şi îmbătrânire prematură. Seleniul acţionează ca un antioxidant, ba mai mult, împiedică apariția acestora.
Procesul de îmbătrânire se datorează radicalilor liberi, ei fiind una dintre cauzele principale ale apariției ridurilor, petelor de vârstă, a muşchilor slăbiţi etc. Însă nu doar aspectele îmbătrânirii vizibile la exterior sunt datorate acțiunii lor nefaste, ci şi cele din interiorul trupului: declinul cognitiv a fost asociat cu activitatea radicalilor liberi la nivelul cortexului, care distrug şi inhibă buna funcţionare a neuronilor. Seleniul poate ajuta la prevenirea tuturor acestor efecte nefaste care afectează sănătatea trupului, prin neutralizarea radicalilor liberi.
Seleniul menţine sănătatea inimii
Seleniul subţiază sângele, ceea ce reduce şansele de formare a unor cheaguri de sânge. Este, de asemenea, demonstrat că reduce cantitatea de colesterol LDL care se acumulează ca o placă pe arterele şi vasele de sânge. Această placă poate duce la ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral şi alte afecţiuni grave, iar seleniul este deci un aliat puternic pentru sănătatea inimii.
Seleniul ajută la eliminarea mătreţii
Deşi cercetătorii încă studiază efectul seleniului asupra sănătăţii părului, se presupune că un nivel ridicat de seleniu în organism poate reduce căderea părului şi uscăciunea excesivă a scalpului ce duce la apariţia mătreţii.
Atenție! O cantitate excesiv de mare de seleniu este la fel de periculoasă ca şi deficitul, astfel încât este bine să nu exagerăm cu aportul din acest mineral. Simptomele toxicității date de seleniu sunt: tulburările gastro-intestinale, oboseala, iritabilitatea, dificultăţi de concentrare, ciroza hepatică şi edemul pulmonar. Dacă ai deja o dietă bogată în seleniu, se cere prudență cu suplimentele sub formă de pastile.
Citiți și:
Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar
Antioxidanţii care îţi prelungesc viaţa (I)
yogaesoteric
17 mai 2018