Beneficiile pentru sănătate ale ananasului

Considerat al doilea în topul preferinţelor occidentalilor pentru fructele exotice, imediat după banană, ananasul este un fruct cu totul unic.

Planta, rezistentă la secetă, poate atinge o înălţime de 152 -243 cm şi produce fructe cu o coajă dură şi solzoasă, care ajung la dimensiuni de aproximativ 30 de cm. Un ananas poate cântări până la 3,5 kg. Ananasul este dulce şi acid în acelaşi timp şi are o textură consistentă, dată de pectina sub formă de fibre.

Nativ din Paraguay, ananasul („pineapple” în limba engleză) şi-a primit numele de la cuvântul „piña” din spaniolă, care înseamnă „con de pin”. Ananasul nu este, de fapt, un singur fruct, ci un conglomerat de 100-200 de fructe mici lipite la un loc.

Indienii au răspândit cultivarea ananasului şi în zonele de nord ale Americii, unde a fost descoperit de aceiaşi exploratori care au pus stăpânire de cele două Americi în 1492.

Fructul a devenit preferatul navigatorilor fiind o sursă consistentă de hrană şi o bună protecţie împotriva unei boli care reprezenta teama oricărui marinar: scorbutul. În prezent, producţia cea mai mare de ananas vine din Asia de Sud-Est, Thailanda fiind principalul cultivator.

Ananasul se poate consuma ca atare sau în diverse reţete: salate de fructe, mâncăruri rapide la tigaie şi salsa, printre multe altele. Pentru a fi consumat, ananasul se decupează în partea de sus şi de jos, apoi se aşează pe o suprafaţă plană şi se curăță de coajă, de sus în jos, de jur împrejur. La final, se taie după dorinţă, în rondele, bucăţi sau felii.
 
Când se alege ananasul, se ţine cont de greutatea fructului – cu cât este mai greu, cu atât este mai copt. Atunci când este copt, mirosul fructului trebuie să fie unul aromat, nu fermentat sau rânced. Deşi unii oameni consideră că ananasul este necesar să fie consumat imediat pentru a profita de proprietăţile sale nutritive, studii recente arată că, dacă este păstrat la frigider după ce a fost curăţat şi tăiat, ananasul poate fi consumat şi în decurs de nouă zile fără să-şi piardă prea mult din fitonutrienții fenolici.

Beneficiile pentru sănătate ale ananasului

Dintre toate vitaminele şi mineralele pe care le conţine ananasul, vitamina C este în cantitatea cea mai mare, cu 131% din doza zilnică recomandată. Vitamina C previne tusea, răceala şi simptomele de gripă din sezonul rece. Un antioxidant natural, vitamina C este necesară şi în sintetizarea colagenului, principala proteină structurală din organism, ce participă la alcătuirea vaselor de sânge, a diferitelor organe și ţesuturi, a pielii şi a oaselor.

Prin conservarea ananasului sub formă de compot, se pierde foarte mult din conținutul de vitamina C, care se reduce de la 131% cât este în fructul proaspăt, la 32% la fructul conservat.

Ananasul furnizează trei sferturi din manganul necesar pentru o zi, într-o singură porţie, ceea ce alimentează fascinanta enzimă superoxid dismutaza, care distruge radicalii liberi. Ananasul mai conţine folat, tiamină, biotină, piridoxină, riboflavină şi minerale precum cuprul şi potasiul, acesta din urmă oferind tot ce este nevoie pentru celule sănătoase, echilibrul lichidelor, un ritm cardiac stabil şi o tensiune normală. Vitamina A şi beta-carotenii furnizează antioxidanţi pentru sistemul imunitar şi ajută la protecţia ochilor.

O enzimă numită bromelaina are capacitatea să descompună proteinele în substanţe mai simple pentru a face disponibile peptidele şi aminoacizii necesari pentru digestie. Studiile arată că, datorită bromelainei, consumul de ananas poate reduce inflamaţia artritică, indigestia, coagularea sângelui, rănirea şi bacteriile dăunătoare – chiar şi cancerul şi paraziţii.

Cu toate acestea, ananasul trebuie consumat cu moderaţie din cauza conţinutului de fructoză, care poate fi dăunător sănătăţii în cantităţi excesive.

Studii despre ananas

Bromelaina obţinută din ananas posedă puternice proprietăți anticancerigene. Au fost făcute numeroase studii, însă unul, în special, a arătat că celulele de cancer expuse la bromelaină au manifestat o creştere încetinită, au început să se descompună şi apoi au murit. Într-un studiu despre cancerul la sân, bromelaina oferită participanţilor la studiu în concentraţii progresive în decurs de 24 de ore a avut ca efect o diminuare a cancerului.

Un alt studiu a analizat capacităţile antiinflamatorii ale bromelainei din extractele de ananas. Cercetările ştiinţifice au arătat o activitate puternic antiinflamatorie la bolile alergice cauzate de alergenii din aer. Cercetătorii au concluzionat că bromelaina ar putea fi un tratament eficient pentru astm, indiferent de cauza acestuia, genetică, alergică, infecţioasă, alimentară sau datorat mediului.

Cum se taie un ananas

Mulţi se simt încurcați în fața ananasului întreg şi nu ştiu cum să taie acest fruct cu aspect atât de exotic. O metodă simplă şi sigură este următoarea:

1. Se înlătură vârful cu ajutorul unui cuţit ascuţit. Aveţi grijă la vârfurile ascuţite ale frunzelor.
2. Se decupează partea de jos a ananasului – aceasta îl va face să stea drept.
3. Se ţine ananasul în picioare, cu partea de jos sprijinită de tocător şi se decupează coaja, tăind de sus în jos, atât coaja cât şi ţepii din interior. Se curăță toată coaja de jur împrejur, până când rămâne toată pulpa curată.
4. Odată înlăturată coaja, ananasul se poate felia.

Pentru a felia ananasul rondele, se taie pe orizontală. Cu ajutorul unui cuţit mai mic se decupează partea centrală, care este mai dură.
Pentru a felia ananasul în bucăţi, se feliază pe lung, de jur împrejurul miezului, cât de gros se doreşte. Se mai taie o dată pe lung, împărțind ananasul în două, apoi se taie cubuleţe.
Această tehnică funcţionează foarte bine pentru persoanele cu puţină experienţă în bucătărie, însă dezavantajul este că, odată cu coaja, se vor curata şi bucăţi destul de mari de pulpă, care se vor pierde.

Dacă ai suficient timp la dispoziţie şi ceva îndemânare cu cuţitul, iată o altă metodă de a curăţa ananasul, recomandată de site-ul Serious Eats:
1. Paşii 1 şi 2 rămân aceeași de la tehnica anterioară – se îndepărtează vârful şi de decupează partea de jos a ananasului.
2. Se ţine ananasul drept, pe tocător şi se curăţa coaja de jur împrejur, dar se înlătură un strat subțire, doar atât cât să nu rămână coajă de culoare verde închis sau maro deschis. Nu are importanţă că rămân „ochii” pe pulpă – aceştia vor fi înlăturaţi ulterior.
3.Vei observa că „ochii” formează un model distinct de linii paralele care traversează fructul în diagonală. Se decupează cu atenţie „ochii” de-a lungul acestor linii. Se începe plasând cuţitul de-a lungul liniilor şi într-un unghi care să îi permită să alunece pe dedesubtul acestor mici resturi de coajă. Se va evita tăierea în profunzime şi înlăturarea prea multor „ochi” în acelaşi timp.

4. Se taie de-o parte şi de alta a „ochilor”, decupând felii. Se repetă operaţia, mergând de-a lungul ananasului şi înlăturând rând pe rând toate resturile de coajă.
5. După ce toţi „ochii” au fost înlăturaţi, se poate tăia ananasul după dorinţă: în rondele, felii, jumătăţi, sferturi sau cuburi.

Curiozităţi despre ananas

Îţi poţi creşte propriul ananas în grădină dacă tai vârful unui ananas, îl usuci timp de 2-3 zile, apoi îl plantezi. Deşi planta de ananas poate produce fructe timp de 50 de ani, durează doi ani până va face primul fruct.

În sinteză

Ananasul este sănătos pentru oricine, indiferent de vârstă. Adulţii beneficiază de nutrienţii din compoziția sa pentru a-şi întări oasele, iar copiii pentru a avea o bună dezvoltare, acesta fiind doar unul dintre multiplele beneficii ale acestui fruct tropical.

Un conglomerat de fructe adăpostite într-o carcasă dură şi solzoasă, cu un vârf verde compus din mai mulţi spini aşezaţi în formă de fântână arteziană, ananasul conţine o doză sănătoasă de vitamina C, utilă în combaterea infecţiilor şi un bun stimulator al producției de colagen, precum şi mangan, ce activează enzima superoxid dismutază. Bromelaina din ananas este o enzimă unică, care descompune alimentele astfel încât nutrienţii să poată fi mai uşor asimilaţi de organism, având în plus extraordinara capacitate de a combate cancerul.


Citiți și:

Alimente şi plante medicinale care favorizează savurarea stării de fericire (1)

Avocado stopează dezvoltarea celulelor canceroase și protejează cordul

Cele mai bune alimente regenerante şi anti-îmbătrânire (I)

 

yogaesoteric
3 februarie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More