Benzina la 1 leu

Ați auzit că a spus Georgescu cum că poate fi „1 leu litrul de benzină”? Wow! „Cum poți să spui o asemenea aberație?” – urlă propagandiștii. Iar dacă urlă propaganda, înseamnă că-i doare.

N-aș vrea să vă demonstrez cum se poate ajunge la 1 leu litrul de benzină, dar aș vrea să facem ceva mai interesant. E un experiment care, cu siguranță, vă va demonstra niște treburi mult mai complexe și surprinzătoare. Pentru aceasta ar fi necesar să găsiți pe cineva care era suficient de matur pe vremea lui Ceaușescu. Nu foarte matur, dar să fi apucat și el să intre în câmpul muncii, astfel încât să aibă puțin habar de realitățile de atunci. Deci, după ce îl identificați, întrebați-l (întrebați-o) din scurt: „Auzi, cât era metrul cub de gaz pe vremea lui Ceaușescu?”. După asta, întrebați pe rând de: kilowattul de energie electrică, de metrul cub de apă, de cât plătea chirie (cel mai probabil locuia într-un apartament de stat, deci plătea chirie). Întrebați-l de biletul de tren sau de autobuz, dacă era navetist. După ce puneți toate întrebările acestea, vă rog să verificați dacă am dreptate cu ceea ce vă spun mai jos.

Există o probabilitate foarte mare (probabil de peste 80%) ca interlocutorul dumneavoastră să nu-și amintească aceste informații. În ceea ce privește metrul cub de apă sau cel de gaze, probabilitatea e de peste 99%! Da, știu, vă gândiți că au trecut peste 35 de ani de atunci și e logic să nu mai mai știe, deh, oamenii mai și uită. Însă, pentru a verifica temeinicia celor spuse de mine, întrebați-l dacă a știut vreodată aceste prețuri. Dacă nu era administrator de bloc, în mod sigur nu știa! De ce?

Vă voi da răspunsul, însă înainte de asta, să vă mai fac o dezvăluire: pe vremea lui Ceaușescu, apa și gazele naturale nu erau contorizate. Și nici căldura, dar aia în anumite zone nu prea era, așa că n-o bag în calcul. Cu toate că, dacă mă gândesc bine, situația nu era departe de cum e acum cu Nicușor. Dar să nu ne mai împiedicăm de chestiile ăstea. Așadar, cum plăteai apa și gazele, dacă nu erau contoare individuale? Simplu, exista un singur contor pe bloc, administratorul verifica indexul, stabilea cât s-a consumat și împărțea egal la numărul de locatari. Iar la sfârșit de lună plăteai chiria (dacă nu era locuință proprietate) și utilitățile.

Acum, după ce ați înțeles cum funcționa treaba, e timpul să înțelegem altceva, anume de ce nu au habar oamenii de atunci de acele prețuri? Probabil v-au spus deja, dar verificați: nu le știau pentru că erau derizorii. Gaz aveai la discreție. Apă la fel. Oricât ai fi consumat, tot puțin costa. Chiria, de asemenea, era derizorie. De ce se petrecea așa? Subvenționa statul cumva prețurile? Nicidecum! Statul câștiga grozav de pe urma chiriilor, a utilităților ș.a.m.d. Totul era obscen de ieftin pentru că prețurile erau extrem de aproape de cât e normal să fie.

E drept, pe vremea aia nu plăteai „taxă de CO2”, n-aveai „certificate verzi” și chiar dacă nea Nicu visa regenerabile, investea în cercetare, nu-ți băga în factură parcul eolian sau solar făcut de-un șmecher pe așa-zise fonduri europene. Să nu uit, cei care-au trăit atunci, au prins câteva crize petroliere majore și, cu toate astea, nu-mi aduc aminte să se fi plâns de prețul benzinei. De plâns se plângeau de altceva, anume că nu prea găseau benzină, deoarece nea Nicu făcea economie, ca să-și plătească „datoriili externe”, preferând să vândă la exterior hidrocarburi în loc să le dea pe piața internă.

Ca idee însă, este de reținut că a existat o perioadă în care toate cele necesare traiului de zi cu zi erau la prețuri corecte, adică derizorii. Între timp, s-a inventat „omul din mijloc”, „multinaționala binecuvântată” sau „consultantul isteț”, iar întreținerea tuturor acestor păduchi costă enorm.

Mă întreabă unul și altul de ce au cumpărat ungurii de la MVM E.ON-ul? Nu știu de ce întreabă asta și nu înțeleg lacrimile de crocodil. E.ON-ul era nemțesc, nu românesc, iar cei care acum se îngrijorează, au uitat să se îngrijoreze atunci când primeau factura de la E.ON și nu întrebau de ce ei plătesc substanțial mai mult kilowattul decât în sud (asta cu kilowattul în loc de metrul cub e altă tărășenie!)? N-o să vă dau acum răspunsul, ci într-un material viitor, deoarece vreau să revin la subiect.

Așadar, ce vă interesează mai mult: să fie litrul de benzină 1 leu sau toate cele necesare traiului de zi cu zi (inclusiv benzina) să aibă prețuri atât de accesibile, încât să nu-ți pui problema lor? Știu, într-un fel ambele înseamnă tot aia. Și, da, e posibil! Este însă nevoie să te ducă puțin capul și să redirecționezi mafioții, adică să le predai cursul despre cât de simplu e să furi de la străini, pentru a ne fi bine tuturor. Problema noastră e că pe mafioții noștri i-am băgat în pușcării, pentru a le lăsa „câmpul tactic” liber mafioților din afară. Și, ca să o închei rotund, vă voi da diferența dintre globalism și suveranism: „În globalism mafioții tăi sunt în pușcărie pentru a le permite mafioților globali să te fure, în timp ce în suveranism mafioții globali sunt dați afară, iar mafioții tăi fac în afară ceea ce făceau mafioții globali la tine-n țară”. Gândiți din perspectiva asta, întrucât e singura corectă!

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Dan Diaconu: De ce crește totul și până când?
Dan Diaconu: Fenomenele care vestesc apusul

 

yogaesoteric
9 ianuarie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More