Biografia postnatală şi subconştientul individual

Acest domeniu nu necesită o prezentare prea amănunţită, pentru că el constă în tot ceea ce se cunoaşte până în prezent în psihologie. Există totuşi unele diferenţe între a aborda acest domeniu prin psihoterapie verbală sau cu ajutorul stărilor holotropice. Amintirile emoţionale relevante nu sunt păstrate în subconştient ca un mozaic de imprimări izolate, ci în forma unor constelaţii complexe dinamice. Stanislav Grof le-a numit „sisteme de experienţă condensată” (SEC). Un astfel de sistem este alcătuit din amintiri încărcate emoţional din perioade diferite ale vieţii ce se aseamănă unele cu altele prin calitatea emoţiei sau senzaţia fizică pe care le evocă. Fiecare astfel de sistem are o temă de bază, iar straturile individuale conţin variaţii pe această temă din diferite perioade ale vieţii.


Natura temei centrale variază considerabil de la un sistem la altul. Astfel de teme sunt: amintiri cu privire la toate experienţele de umilire, ruşine care ne-au condus la pierderea respectului faţă de sine, amintiri cu privire la starea de anxietate avută în experienţele şocante sau sentimente de sufocare şi claustrofobie experimentate în situaţiile opresive, amintiri cu privire la respingere sau deprivare emoţională care ne-au condus la pierderea încrederii în oameni, amintiri legate de situaţii care au generat în noi profunde sentimente de vinovăţie şi eşec, evenimente care ne-au lăsat convingerea că sexualitatea este periculoasă sau dezgustătoare etc. Aceste sisteme conţin în special amintiri legate de situaţiile care periclitează viaţa, sănătatea şi integritatea corporală.


La prima vedere s-ar putea crede că „sistemele de experienţă condensată” guvernează dinamica nivelului biografic al subconştientului. La o privire mai atentă însă realizăm că rădăcinile acestor sisteme ajung mult mai în adâncime. Fiecare pare a fi în legătură cu un aspect particular al traumei naşterii. În plus, un astfel de sistem ajunge mult mai departe, în formele variate ale fenomenelor transpersonale, cum ar fi experienţe din vieţile anterioare, arhetipuri jungiene etc.


SEC joacă un rol important în viaţa noastră psihologică. Ele pot influenţa modul în care ne percepem pe noi înşine, pe ceilalţi oameni, lumea şi ceea ce simţim despre toate acestea. Ele sunt forţe dinamice ce se află dincolo de caracteristicile noastre emoţionale sau psihosomatice, de dificultăţile pe care le întâmpinăm în relaţiile cu celelalte fiinţe. Există un joc dinamic între un sistem şi lumea exterioară. Evenimentele exterioare ale vieţii noastre pot activa sistemele corespondente şi, invers, sistemele  ne pot determina să percepem şi să ne comportăm într-un mod prin care să recreăm tema lor fundamentală în viaţa noastră.


Este important să menţionăm pe scurt o caracteristică extraordinară şi foarte importantă a stărilor holotropice, care a jucat un rol deosebit în descoperirea teritoriilor experenţiale ale psihicului uman. Stările holotropice tind să acţioneze precum un radar intern, care aduce în mod automat la nivelul conştiinţei conţinuturi din subconştient care au cea mai mare încărcătură emoţională şi sunt cele mai relevante din punct de vedere psihodinamic. Acest fapt este un mare avantaj în comparaţie cu psihoterapia verbală, unde pacientul prezintă un spectru larg de informaţii de diferite tipuri, iar medicul trebuie să decidă ce este relevant, ce este irelevant şi unde se află blocajul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More