Câmpul mental planetar determină descoperiri simultane
Stăpânirea focului a fost o descoperire care a survenit la populaţii îndepărtate, practic în acelaşi moment. Homo erectus a cunoscut focul în diferite locuri în aceeaşi perioadă: la Zhoukoudian, aproape de Pekin, la Aragon, în sudul Franţei, la Vertesszollos, în Ungaria.
Aceste comunităţi nu puteau în nici un caz cunoaşte existenţa celorlalte. Se pare deci că ele au evoluat aproape simultan în arta focului, în întreţinerea şi aprinderea lui.
Culturile antice au realizat de asemenea, arme de o similaritate frapantă. De exemplu, toporul în formă de migdală, lacrimă sau picătură a fost o armă răspândită în epoca de piatră. În Europa, toporul era făcut din silex, în Orientul Mijlociu din cuarţ, în Africa din cuarţit, şist sau diorit. Forma sa de bază era însă aceeaşi, iar similitudinea detaliilor execuţiei sale, în aproape toate civilizaţiile cunoscute, nu poate fi explicată prin coincidenţa unor soluţii utilitare destinate să răspundă nevoilor de aceeaşi natură – încercările şi tatonările ar fi avut puţine şanse să conducă la atâtea asemănări la aceste populaţii îndepărtate în spaţiu unele de altele.
Şi alte opere pare să fi străbătut misterios timpul şi spaţiul. Marile piramide au fost construite în anticul Egipt şi în America precolumbiană cu o asemănare remarcabilă. Produsele de artizanat, de exemplu oalele, au aceeaşi formă în toate culturile. Chiar şi tehnologia focului a ajuns la ustensile cu aceeaşi formă de bază în diferite părţi ale lumii. Chiar dacă fiecare şi-a pus amprenta proprie, aztecii, etruscii, zuluşii, mayaşii, indienii şi chinezii antici, toţi şi-au fasonat uneltele şi şi-au construit monumentele ca şi cum s-ar fi conformat unei scheme comune, unui „arhetip”.
Multe culturi au dispărut în aproape acelaşi moment într-un mod independent sau aproape independent. Realizările importante ale civilizaţiilor clasice, ale evreilor, grecilor, chinezilor şi indienilor, au apărut în locuri foarte îndepărtate unele de altele şi s-au produs aproape simultan.
Marii profeţi iudei au trăit în Palestina între 750 şi 500 Î.C.; în India, primele Upanishade au fost scrise între 660 şi 550 Î.C.; Buddha a trăit între 562-487 Î.C.; Confucius a predat în China în perioada 551-479 Î.C.; Socrate a trăit în Grecia între 469-399 Î.C.
În timp ce filosofii greci, ca Platon şi Aristotel, creau fundamentele civilizaţiei occidentale, filosofii chinezi puneau bazele ideologice ale civilizaţiei orientale, prin confucianism şi taoism.
În Grecia după războiul peloponezian, Platon a fondat Academia, Aristotel – liceul, în timp ce în China, călugării Ts’in, plin de inventivitate fondau şcoli, se adresau mulţimilor, elaborau doctrine şi acţionau plini de entuziasm.
Înapoi… Continuare…
yogaesoteric