Când istoria rimează mult prea mult
Este şocant să constatăm cât de mult începe să rimeze istoria. Sunt atâtea elemente care seamănă cu evenimentele din trecut, încât efectiv rămânem perplecşi. În cele ce urmează ne vom ocupa de o şocantă repetare a istoriei pornind de la imaginea ataşată articolului de faţă.
E o imagine surprinsă în urmă cu câteva zile: unul dintre tancurile germane destinate Ucrainei are pictat pe el celebrul număr nazist „88”. Aşa cum tancurile lui Hitler invadau Rusia în al Doilea Război Mondial, la fel acum, noile tancuri neonaziste invadează aceeaşi Rusie. E o imagine mult prea sugestivă pentru a nu o observa.
Însă o altă simetrie a istoriei nu-mi dă pace. Tancurile fanion ale nemţilor în al Doilea Război Mondial au fost Panzer V – Panther. Erau cele mai avansate tancuri, deosebit de versatile şi extrem de precise. Faţă de tancurile nemţeşti, cele ale ruşilor erau o joacă de copii. Cu toate acestea, treptat, ruşii şi-au îmbunătăţit tancurile, adaptându-le şi, în final, învingându-le pe cele ale nemţilor.
Să revenim în prezent. Compania germană Rheinmetall a bătut palma cu ucrainenii să construiască o fabrică de tancuri în Ucraina. Fabrica va fi folosită pentru înzestrarea armatei ucrainene cu tancuri necesare luptei cu ruşii şi va avea o capacitate de producţie de 400 tancuri pe an. Este vorba de tancurile – ţineţi-vă bine! – Panther KF-51!!!
Panther KF-51 este considerat cel mai bun tanc al momentului deoarece e mai mult decât un simplu tanc. Acesta este, mai degrabă, un centru de comandă, având integraţi numeroşi senzori, fiind conectat cu alte tancuri şi având la dispoziţie o grămadă de echipamente de colectare de informaţii şi atac. KF-51 controlează propriile drone care-i colectează informaţii pe care tancul le combină cu cele proprii. Senzorii termici spun în orice moment ce fiinţe există pe câmpul de luptă, dacă-s oameni sau animale, dacă sunt trupe proprii sau adversari. Cu alte cuvinte, tancul are o teribilă imagine a câmpului de luptă, procesată cu ajutorul unor algoritmi AI extrem de performanţi. Mai mult, toate tancurile aflate pe un câmp de luptă formează o reţea, împărţindu-şi sarcinile astfel încât să se lovească cu eficienţă maximă. Iar loviturile se pot alica atât cu armamentul propriu, dar şi cu armele cu care sunt dotate dronele fiecărui tanc. Panther KF-51 este o actualizare a actualului Leopard, venind cu îmbunătăţiri substanţiale la motor, blindaj, armament şi versatilitate. Înţelegeţi aşadar că e o ecuaţie extrem de complexă pentru ruşi, al căror tanc fanion T-14 Armata este considerat acum de către experţi al treilea tanc la nivel mondial (probabil e al doilea deoarece Abrams-ul consider că e introdus artificial în top!).
Ceea ce e însă surprinzător, este cum istoria ajunge să rimeze atât de tare. Din nou Germania atacă Rusia cu Panther, de data aceasta nu de una singură, ci coordonată de fostul său adversar, SUA. Ce mai urmează? Ca Japonia să atace China şi Rusia? Nu mai e mult până acolo, doar SUA a început să remilitarizeze şi Japonia. Axa actuală, Washington-Berlin-Tokio e determinată să meargă până la cap şi fiecare membru al său are ceva important de câştigat: SUA menţinerea supremaţiei mondiale, iar Berlinul şi Tokio caută revanşa din ultimul mare război al omenirii.
Vedem ce s-o alege de toată această nebunie. Cert este că toate seamănă prea mult cu ceea ce a fost pentru a nu ne trezi cu o nouă nebunie de proporţii planetare.
Autor: Dan Diaconu
Citiți și:
Washington Post confirmă Jocul de Glezne și de Șenile al Americii – Europa a fost băgată la înaintare (cu tancurile) în Ucraina
Analiză: Până unde își va depăși Occidentul liniile roșii în Ucraina?
yogaesoteric
7 aprilie 2023