Cântecul străvechi scandinav care îmblânzește animalele

 

Kulning sau cântecul ciobanilor, cum este numit în unele părți ale Norvegiei, este un anumit tip de muzică scandinavă străveche, folosită pentru a chema animalele aflate la păscut în zonele montane din Suedia și Norvegia. Potrivit legendelor vikinge, melodia îmblânzește temporar chiar și marii prădători, precum lupii sau urșii, însă nu acesta este principalul său scop.

Tonurile înalte și metoda de a cânta această melodie permit propagarea sunetului pe distanțe lungi, ceea ce a făcut ca ea să fie folosită în trecut de către scandinavi și pentru comunicare între localitățile izolate. Fiecare familie avea propriul său cânt unic, ce era recunoscut de ceilalți, cu care răspundea chemărilor auzite.
Kulning este asemănător cu yodeling, care de asemenea poate fi auzit din depărtare.

Acest cânt străvechi conține multe semitonuri și sferturi de ton, care sunt cunoscute printre muzicologi ca tonuri melancolice. Faimosul compozitor norvegian Edvard Grieg a fost influențat de kulning în unele dintre lucrările sale, iar în zilele noastre o serie de cântăreți de muzică folk au inclus acest cânt în muzica lor.

În comparație cu alte cântece tradiționale scandinave, precum joik, nu există nicio dovadă că kulning a fost folosit în ritualuri religioase sau pentru alte scopuri mistice. Potrivit izvoarelor istorice, singurul său scop a fost cel de control asupra animalelor.

Tradiția este încă vie și astăzi, deși numărul celor care o practică este în scădere. Un video postat pe youtube, în care artista suedeză Jonna Jinton reușește să cheme o turmă de vaci cu ajutorul acestui cântec, a devenit viral în doar două zile.
 

 


Citiți și:

Un turc a inventat un instrument muzical neobişnuit, ce scoate sunete ce par să provină din alte dimensiuni

Tibetanii construiesc temple prin forţa sunetului

 

yogaesoteric
10 septembrie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More