Care sunt cele mai religioase state din Uniunea Europeană. România este țara cu cei mai puțini atei
Avem 1% atei care fac gălăgie individual mai ales prin ONG-uri, dar și pe la radio, pe la televiziune de parcă ar fi 70%
Diferențele culturale dintre membrii Uniunii Europene se reflectă aproape perfect în statisticile oficiale privind religiozitatea în statele membre. Românii se numără printre cei mai spirituali locuitori ai blocului comunitar, fiind practic opusul cehilor și al francezilor în această privință.
Conform celui mai recent eurobarometru dat publicității de către Eurostat, datând din 2010, procentajul de 92% români care cred că există Dumnezeu ar plasa țara noastră doar în urma Maltei – în care 94% din populație crede – în ceea ce privește spiritualitatea între statele UE.
Studiul include și Turcia, stat candidat la aderarea în blocul comunitar, care la rândul ei ar avea un procentaj de 94% de credincioși – cu mențiunea că în acest caz este vorba despre musulmani.
Studiul clasifică spiritualitatea populațiilor bazându-se pe trei afirmații: „Cred că există un Dumnezeuˮ, „Cred că există un fel de spirit sau forță de viață” și „Nu cred că există niciun fel de spirit, Dumnezeu sau forță de viață.”
Eurobarometrul din 2010 privind spiritualitatea în UE
În schimb, România are cel mai mic procentaj de populație atee din UE, doar 1% dintre români declarându-se complet non-spirituali, în timp ce alți 7% cred că „există un fel de spirit sau forță de viață.”
La polul opus, Cehia este țara cu cea mai mică proporție a populației care crede în Dumnezeu – doar 16%, în vreme ce Franța, cu 40% din populație atee, poate fi considerat cel mai existențialist stat membru UE. În general, statele cu o populație atee mai mică tind să aibă o pondere mai mare a populației religioase, în timp ce în cazul opus se înregistrează ponderi semnificative ale persoanelor agnostice (care nu cred în Dumnezeu sau zeități, ci acceptă existența unei forțe creatoare).
Datele mai recente ar putea plasa, însă, țara noastră drept cea mai religioasă din spațiul comunitar: un sondaj INSCOP comandat de Adevărul în iulie 2015 arăta că 96,5% dintre români cred în Dumnezeu.
La nivelul întregii Uniuni Europene, un alt eurobarometru datând din 2012 indică faptul că 72% dintre cetățenii europeni sunt creștini, 16% sunt agnostici/necredincioși, 7% sunt atei iar 2% sunt musulmani.
Citiţi şi:
De ce Dumnezeu nu va pleca. Ştiinţa creierului şi biologia credinţei
Europa Christiana
Yoga spontană la români
yogaesoteric
20 octombrie 2016