Cărțile pentru copii dincolo de ideologia „woke”

Noua editură Zahnlückentexte vrea să promoveze gândirea independentă.

Ultimii ani au fost caracterizați de o politizare și o ideologizare tot mai accentuată în toate domeniile. Evoluția se extinde și la cărțile pentru copii, în care poveștile se învârt din ce în ce mai mult în jurul unor subiecte woke, cum ar fi identitatea de gen sau multiculturalismul. Este surprinzător faptul că micuții sunt educați în funcție de această politică identitară.

Cu toate astea, influența pedagogică nu este subtilă, ci mai degrabă vine ca un baros. Sunt observațiile Mariei Schlegl, care lucrează de mulți ani în segmentul cărților pentru copii. O anumită ideologizare nu este nimic neobișnuit în domeniu, spune ea. Ideologizarea a existat dintotdeauna în cărțile pentru copii de peste 13 ani. Noutatea ar fi, însă, faptul că ideologizarea se extinde acum până la vârsta preșcolară. „Subiecte precum transsexualitatea sunt pregătite chiar și pentru copii, dintre care unii nu știu încă să citească sau să scrie.”

Observația lui Schlegl este că, în timp ce se acordă prioritate subiectelor woke, problemele urgente ale prezentului nu sunt abordate. Muncheneza le vede în restrângerea tot mai mare a libertății de exprimare, în sexualizarea timpurie a copiilor, în politizarea excesivă a sferei private și în invadarea tot mai mare a statului. Aspectele menționate nu joacă niciun rol în cărțile pentru copii.

Contrapropunerile constructive sunt complet absente, după cum a realizat Schlegl. Din această dezamăgire, ea și-a fondat anul trecut propria editură de cărți pentru copii. Se numește „Zahnlückentexte” (Texte cu goluri de dinți), iar jocul de cuvinte arată clar că se concentrează pe copiii mici, pe de o parte, și că dorește să umple un gol în acest segment, pe de altă parte.

Prima publicație reflectă, într-o anumită măsură, filosofia editurii. „Peștișorul înoată împotriva curentului” este o poveste despre un animal subacvatic care se deplasează împreună cu alți membri ai speciei sale. Atunci când peștișorul atrage atenția bancului asupra unui miros ciudat, primește o reacție dezaprobatoare. Deși cei mai mulți dintre ei observă și ei la rândul lor mirosul, continuă să înoate fără să se îngrijoreze.

Sugestia de a se întoarce la sursă este urmată de tot felul de scuze. În loc să abordeze problema, se recurge la cele mai trăsnite explicații în speranța că normalitatea va reveni curând. „Noi, peștii, nu putem face nimic în legătură cu apa urât mirositoare”, spun ei, „plutește odată cu râul, la fel ca noi”. Dar micul protagonist nu se mulțumește cu atât, motiv pentru care își face curaj și părăsește bancurile pentru a înota împotriva curentului, până la sursă.

Dacă vreți, povestea este o descriere alegorică a zilelor noastre, inclusiv a problemelor și provocărilor sale. Apa simbolizează dezvoltarea politică și socială, care se îndepărtează din ce în ce mai mult de principiile directoare democratice. În timp ce numeroasele contradicții și sloganurile manipulatoare ale narațiunilor oficiale au un gust și indică faptul că ceva nu este în regulă, majoritatea societății nu pare să fie deranjată.

În loc să caute sursa problemelor și, prin urmare, adevărul, majoritatea continuă ca și până acum, convinsă că nu poate îndrepta situația. În loc să gândească pentru sine și să facă eforturi mari, se supune opiniei dominante, adică presiunii de conformare din partea roiului, și alege calea cea mai ușoară.

Acest înot „aliniat” este practic propagat în cărțile pentru copii de astăzi. Generației următoare nu i se oferă nicio sugestie cu privire la modul în care se pot dezvolta ca ființe umane independente cu un caracter puternic. În schimb, copiii sunt crescuți pentru a fi reprezentanți conformiști ai ideologiei woke.

Editura „Zahnlückentexte” dorește să contracareze fenomenul și urmărește obiectivul de a „aduce în lume cărți care să îi ajute pe copii să se orienteze în prezentul nostru dificil și să dezvolte putere și încredere pentru viitor”. Pentru proiectul său, Schlegl a adus la bord autori și ilustratori care au dobândit o experiență similară cu a ei în industrie.

De-a lungul anilor, echipa a observat „că există din ce în ce mai multe cărți pentru copii care sunt practic îndreptate împotriva copiilor”, potrivit site-ului editurii. Sunt cărți „care îi mint pe copii”, care le dau „sfaturi greșite”, care prezintă „comportamente bolnave și distructive ca fiind benefice și dezirabile”.

Dar sunt și cărți „care mutilează limbajul copiilor”. Schlegl se referă în special la stereotipurile de gen și critică faptul că micuții cresc cu texte deghizate estetic și greu de citit. În consecință, dezvoltarea limbajului este mai degrabă întârziată decât promovată.

Pe site-ul web al noii edituri se afirmă că scopul cărților sale este de a „contracara acest spirit”. Editura precizează deja ce alte proiecte ar dori să realizeze în viitor. Printre altele, în gamă vor fi adăugate cărți de non-ficțiune care să explice probleme complicate în termeni simpli. Același aspect este valabil și pentru clasicii europeni ai cărților pentru copii, opere pe care „fiecare copil e necesar pur și simplu să le citească”. În plus, editura se gândește la sesiuni comune de lectură online sau la întâlniri între cititori, părinți și autori. O altă idee este aceea de a organiza cursuri de scriere pentru copii și tineri.

Cu toate acestea, editura este nevoită să înceapă de la zero. „Der kleine Fisch schwimmt gegen den Strom” („Peștișorul înoată împotriva curentului”) este singura publicație din acest an. Două cărți pentru copii urmează să fie publicate în 2024. Va continua în acest ritm până când vor exista condițiile necesare extinderii. Pentru Schlegl, conținutul este mai important decât producția. Tânăra generație este necesar să fie învățată nu doar valorile unei politici identitare specifice și accentuate ideologic, ci și valorile generale. Și cât mai subtil posibil, astfel încât copiii să își poată forma propriile opinii. La fel ca „Peștișorul”, după ce îi citesc povestea, copiii ar fi necesar să aibă curajul de a lua propriile decizii și de a porni în căutarea adevărului, chiar dacă drumul pare insurmontabil.

Citiți și:
Lăsați copiii în pace! (I)
Mișcarea neo-marxistă „woke” nu face un secret din dorința ei de a îndoctrina copiii
yogaesoteric
19 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More