Câteva remedii naturiste simple şi eficiente pentru ameliorarea durerilor de dinţi

Ştim cu toţii că durerile de dinţi sunt foarte greu de suportat, fiind unele dintre cele mai crunte dureri. Prezentarea de urgenţă la medicul stomatolog este cea mai bună alegere pe care o putem face atunci când apar durerile de dinţi. Însă, dacă durerea ne apucă în toiul nopţii sau atunci când suntem departe de casă, iată câteva remedii naturiste eficiente la care putem recurge pentru ameliorarea acesteia.

Bicarbonat de sodiu. Luăm o bucată de pansament sau de vată, o umezim cu puţină apă, apoi o îmbibăm în bicarbonat, după care o aplicăm pe zona dureroasă. Putem prepara, de asemenea, o apă de gură prin amestecarea unei linguri cu vârf de bicarbonat de sodiu într-un pahar mic cu apă călduță. O lăsăm să se dizolve, apoi clătim gura cu această soluție.

Argilă. Facem un amestec din argilă şi apă până obţinem o pastă, apoi o aplicăm pe locul dureros. O menţinem timp de o oră, după care ne putem clăti. Argila este antiseptică şi antiinflamatoare, astfel că va da rezultate în cazul durerilor de dinţi.

Apă cu sare. Amestecăm o lingură plină cu vârf de sare într-un pahar mic, cu apă călduță. Ne clătim gura cu acest amestec cât mai mult timp. Repetăm procedeul de câte ori este necesar.

Bitter suedez. Diluăm bitter suedez în apă. Ne clătim gura cu acest amestec.

Usturoi. Aplicăm usturoi proaspăt pisat, în care adăugăm puţină sare, direct pe zona dureroasă. Datorită conţinutului de arsenic, usturoiul este un remediu deosebit de eficient împotriva durerilor de dinţi.

Varză. Facem cataplasme din frunze zdrobite de varză. Sucul de varză este folosit şi el în tratarea durerilor de dinţi. Îl diluăm cu apă în cantităţi egale, după care ne clătim gura, pe partea dureroasă, de 3-5 ori pe zi.

Cartof. Tăiem o bucată proaspătă de cartof crud şi o aplicăm pe locul dureros.

Castravete. Tăiem o felie proaspătă de castravete şi o aplicăm pe zona inflamată.

Cuişoare. Punem câteva cuişoare în gură, le lăsăm să se îmbibe puţin cu salivă, până când ele se înmoaie, apoi le zdrobim ușor între dinții sănătoși pentru a elibera uleiurile volatile din ele, şi apoi le ţinem pe dintele dureros timp de 30 de minute. Cel mai important efect al cuișoarelor în cazul durerilor de dinți este cel anestezic.


Ceapă
. La fel ca în cazul cartofilor sau al castraveților, aplicăm ceapă crudă tăiată rondele pe dinte și pe zona dureroasă.

Frunze de guava sau de spanac. Mestecăm una sau două frunze proaspete ale fructului guava și lăsăm sucul să pătrundă la dintele afectat. Dacă nu avem frunze de guava, și frunzele de spanac crud au efecte similare. Putem folosi, de asemenea, și frunze de pătlagină proaspătă.

Extract de vanilie. Îmbibăm o bucată de pansament sau de vată în extract de vanilie şi o aplicăm pe locul dureros. Alte extracte care au acelaşi efect sunt extractul de migdale, extractul de mentă şi cel de lămâie.

Gheaţă. Înfășurăm câteva cuburi de gheaţă într-un material, de preferință de bumbac, apoi îl aplicăm pe acea parte a feţei unde avem problema. Acest fapt va ajuta la amorţirea zonei dureroase.

Frunze de mentă. Mestecăm frunze proaspete de mentă. De asemenea, putem utiliza şi frunze uscate.

Pătrunjel. Zdrobim frunze sau rădăcină de pătrunjel proaspăt până când devine pastă, adăugăm puţină sare și aplicăm acest amestec pe dintele dureros. Pasta poate fi folosită şi într-o compresă pusă la ureche, pe partea în care se află dintele dureros.

Apa oxigenată. Ne clătim gura cu apă oxigenată timp de minim 10 minute. Deși nu este analgezică, ea este antivirală, antibacteriană şi antifungică.

Polen cu propolis. Facem o cataplasmă din polen și propolis moale și o aplicăm pe zona afectată. Datorită proprietăților anti-inflamatorii ale polenului și ale propolisului, această combinație calmează rapid durerea. O aplicăm apoi direct pe zona afectată. Și tinctura de propolis poate fi folosită cu succes în același scop.

Presopunctură. Apăsăm zona din spatele osului numit oul piciorului, timp de un minut. Facem o presiune moderată pe ambele părţi ale tendonului lui Ahile. Vom simţi cum intensitatea durerii va diminua.

Salvie. Aplicăm o pastă din pulbere de salvie uscată ușor umezită pe zona afectată. Salvia alină în mod natural durerea.


Uleiuri esențiale
. Folosim câteva picături de ulei şi masăm partea exterioară a măselei şi a gingiei, acolo unde este localizată durerea. Putem folosi uleiuri esențiale de cuișoare, de arbore de ceai (tea tree), de oregano, de mentă, de eucalipt, de scorțișoară sau de lavandă.

Tincturi de plante. Tincturile de echinaceea, de tătăneasă și de smirnă sunt printre cele mai bune în cazul abceselor și al inflamațiilor. Le aplicăm direct pe dintele cu probleme și le lăsăm să acționeze.

Ghimbir. Tăiem feliuțe subțiri dintr-o rădăcină proaspătă de ghimbir și le mestecăm ușor sau le aplicăm pe zona dureroasă.

Lămâie. Înmuiem un pansament sau o bucată de vată în suc proaspăt de lămâie, apoi îl aplicăm direct pe partea care ne doare.

Hrean. Radem o rădăcină proaspătă de hrean şi apoi aplicăm o cataplasmă în spatele urechii situate de aceeaşi parte cu dintele care ne doare. Pentru a grăbi alinarea durerii, putem pune, de asemenea, o parte din hreanul ras pe gingia dintelui cu pricina.

Oţet de mere. Aplicăm comprese îmbibate în oțet natural de mere pe zona afectată.

Pudră de ghimbir cu ardei iute. Amestecăm o linguriță de pudră de ghimbir cu pudră de ardei iute și câteva picături de apă pentru a forma o pastă pe care o aplicăm pe dintele dureros cu ajutorul unui bețișor de ureche. Acest amestec poate irita gingiile, aşa că este bine să aplicăm soluția doar pe suprafața dintelui!

Pudră de piper negru şi frunze de busuioc. La fel ca în cazul ghimbirului și al ardeiului iute, preparăm o cataplasmă din pudră de piper negru şi pulbere din frunze de busuioc.

Mușețel. Umezim ușor o lingură de pulbere din flori de mușețel uscate și aplicăm cataplasma obținută pe zona dureroasă.

Masaj. Masăm cu vârful degetului arătător partea feţei în care se află dintele bolnav, chiar în locul în care se găseşte punctul dureros. Dacă ne doare un dinte de pe maxilarul superior, putem să masăm (apăsăm până când dezmorțim) punctele de presopunctură dispuse în faţa urechilor; dacă ne doare un dinte din maxilarul inferior, se pot masa punctele de presopunctură dispuse pe partea superioară a maxilarului inferior, în zona situată între partea din faţă a mușchiului masticator şi artera maxilară exterioară.

Articol preluat din Programul Taberei spirituale yoghine de vacanță Costinești 2016, volumul 2, publicat de editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.


Citiţi şi:

Remedii ayurvedice pentru răceală

Remedii yoghine simple pentru durerile de spate ce sunt cauzate de statul îndelung pe scaun

Depresia: cauze, criterii de evaluare şi remedii recomandate din perspectiva medicinii naturiste şi a practicii YOGA

 

 

yogaesoteric
14 decembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More