Ce este apa alcalină. La ce ajută, cum se prepară şi când e periculoasă

 

Probabil aţi auzit de apa alcalină. Mulţi o laudă ca fiind un produs miraculos pentru sănătate.

Într-un interviu acordat pentru Ziare.com, nutriţionistul Elena Nemțuc a explicat ce este apa alcalină, care sunt beneficiile acesteia şi în ce condiţii poate fi periculoasă pentru organism.

Întrebare:
Practic, pe înţelesul tuturor, ce este apa alcalină? La ce este bună această apă? Ce beneficii are?

Elena Nemțuc: Alcalinitatea vizează de fapt nivelul pH-ului apei pe care o consumăm. În categoria apelor alcaline sunt încadrate cele care au un pH mai mare de 7 (sub 7 discutăm de aciditate, peste 7 de mediu bazic sau alcalin). Dar pe lângă acest nivel crescut al pH-ului, apele alcaline conţin şi alte elemente ce pot fi benefice: calciu, siliciu, magneziu.

Apa alcalină are capacitatea de a alcaliniza, sprijinind astfel funcţionarea corectă a organismului, putând fi implicată într-o serie de procese: eliminarea reziduurilor, buna funcţionare a sistemului digestiv, neutralizare, asigurarea nivelului optim de fluide, implicit al unui nivel corespunzător de hidratare.

Întrebare:
Care este recomandarea zilnică de consum? Câţi litri?

E.N.: Apa este un element esenţial în viaţa noastră şi este esenţial să o consumăm zilnic. Recomandarea de minimum doi litri de apă pe zi vine ca urmare a cercetărilor făcute în acest sens şi care susţin că pentru menţinerea echilibrului hidric este important să consumăm această cantitate zilnică. Că vom consuma apă cu un pH mai mic sau alcalin este bineînţeles o alegere.

În comerţ există o varietate mare de ape cu pH peste 7 şi chiar câteva cu pH peste 8. Aşadar, ca orice apă, cea alcalină sprijină funcţionarea corectă a organismului prin hidratarea corespunzătoare.

De asemenea, e important să avem în vedere că fiecare organism are un nivel diferit al pH-ului, astfel încât alcalinizarea nu porneşte de la aceeaşi valoare pentru toată lumea. Mai mult, sunt situaţii în care este important să ţinem sub control aciditatea (de exemplu, în timpul mesei, când e important să nu consumăm apă, decât dacă totuşi simţim nevoia şi nu putem amâna momentul).

Întrebare:
Când este recomandat să bem apă alcalină?

E.N.: Este recomandat consumul apei alcaline în condiţii de efort fizic intens, deoarece aciditatea care rezultă în urma activităţii musculare intense accentuează senzaţia de oboseală, iar prin alcalinizare aceasta este înlăturată.

Totodată, suplimentele de minerale conţinute de apa alcalină cresc rezistenţa (prin reducerea stresului cardiovascular).

Întrebare:
Cum putem recunoaşte apa alcalină în cazul în care cineva încearcă să ne vândă aşa ceva şi nu suntem siguri de sinceritatea persoanei?

E.N.: Dacă ne referim la apa îmbuteliată, trebuie în primul rând să verificăm pH-ul, care este principalul indicator (minimum 7, preferabil cât mai apropiat de 8) şi mineralele conţinute. Există în comerţ şi numeroase filtre sau aparate care pot fi utilizate pentru alcalinizarea apei.

Înainte de a alege un produs, verificaţi cu atenţie provenienţa, certificările şi tehnologia folosită.

Întrebare:
Există anumite afecţiuni în cazul cărora se recomandă să nu se consume această apă alcalină?


E.N.:
Este esenţial ca în orice afecţiune să fie căutată cauza. Apa alcalină nu este un tratament. Bineînţeles, aşa cum am menţionat deja, este esenţial să consumăm apă zilnic pentru o funcţionare corespunzătoare. Dacă în urma consumării unei ape alcaline observăm o deteriorare a stării de sănătate, cel mai probabil unul din mineralele conţine de acest tip de apă determină dezechilibrul şi nu pH-ul în sine.

Ţinând cont de aceste aspecte, dacă suferim de o afecţiune, este important să ştim ce regim alimentar trebuie urmat. Anumite minerale conţinute ar putea determina acumulări în organism, supra-alcalinizare sau o doză excesivă care ar putea împiedica buna funcţionare a organelor afectate.

Aşadar, nu apa alcalină în sine determină afecţiunea sau agravarea ei, este însă necesar să determinăm cauza dezechilibrului.

Întrebare:
Există vreun pericol dacă se bea prea multă apă alcalină?

E.N.: Doar în situaţiile specificate anterior, când dezechilibrul e determinat de anumite elemente, nu de apă în sine. Dacă, de exemplu, avem probleme cu funcţionarea rinichilor, alcalinizarea excesivă a organismului va determina acumularea anumitor minerale şi va îngreuna funcţionarea corectă a acestora.

Dar nu PH-ul apei este responsabil, ci mineralele. Nu apa în sine, ci o condiţie internă pre-existentă, dar nedescoperită, a determinat această situaţie. De aceea, este important ca, atunci când se manifestă un dezechilibru, să fie căutată şi analizată cauza, sursa.

Întrebare:
Pe internet există numeroase reţete, pentru prepararea acestei ape acasă. Cum se face?

E.N.: Pentru obţinerea apei alcaline acasă este recomandabil să folosiţi un vas de sticlă şi o bandă pentru măsurarea pH-ului (acest „instrument” poate fi achiziţionat de la plafar sau farmacie). În doi litri de apă (poate fi folosită şi apă de robinet), adăugăm o jumătate de linguriţă de zeamă de lămâie, o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu şi o jumătate de linguriţă de sare (neiodată sau de Himalaya).

Dacă nu se atinge nivelul dorit al pH-ului, poate fi suplimentată cantitatea de bicarbonat de sodiu. Se poate obţine apă cu un pH de peste 8,5.

Există şi filtre care pot fi adaptate uzului casnic, însă sunt soluţii mai costisitoare.

Întrebare:
Ajută şi în curele de slăbire?

E.N.: Există păreri conform cărora apa alcalină ar sprijini accelerarea metabolismului, tocmai datorită acţiunii sale de neutralizare (practic, topeşte grăsimile şi facilitează eliminarea).

De asemenea, ajută la menţinerea unei hidratări optime, nivel deosebit de important, indiferent de stricteţea regimului alimentar urmat.


Citiți și:

Apa vie şi apa moartă din poveştile româneşti nu sunt doar mituri

10 alimente alcaline pe care este binevenit să le consumi zilnic spre a fi sănătos

 

yogaesoteric
1 august 2017


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More