Cercetătorii englezi au descoperit un nou dușman neînduplecat al planetei: excesul de carne

Cercetătorii englezi au descoperit un nou dușman neînduplecat al planetei: excesul de carne.

Un studiu recent al Universității din Durham concluzionează că, dacă pe carne ar scrie, ca și pe pachetele de țigări, că dăunează sănătății sau mediului, oamenii educați ar putea să reducă simțitor consumul de carne sau chiar să treacă la veganism sau insectofagie, cel puțin parțial.

Studiul a fost făcut pe un eșantion de cca o mie de persoane, cetățeni ai unor state „civilizate”, unde civilizat înseamnă obișnuit să consume, ca în societatea de consum….…

Țările în care se consumă cea mai multă carne, pe an, din Europa sunt: Spania (99 kg), Portugalia (95 kg), Islanda (91 kg), Polonia (88 kg), Germania (88 kg), Austria (87 kg) și Franța (83 kg). În România, o persoană consumă, în medie, 65 kg de carne pe an.

De aici concluzia că fie românii sunt oameni cu mult mai educați decât majoritatea celorlalți europeni, fie românii sunt mai săraci….… Sau și una, și alta.

Interesant este că, în ciuda etichetării țigărilor, consumul de tutun nu a scăzut simțitor. Dimpotrivă, etichetarea și alungarea fumătorilor a creat o gândire de grup de tipul „noi, singuri, împotriva tuturor”, un fel de mitologie a libertății fumătorului-cowboy….…

Iată ce spune Keren Rosner, într-un mod mult mai inteligent decât autorii studiului sus-enunțat:

Oamenii e necesar să aibă senzația, convingerea că aleg, nu că le sunt impuse interdicții. Măsurile coercitive favorizează apariția rezistenței și revoltei și pot duce la apariția unui comportament mai accentuat nefast […]. Oamenii educați și care nu-și fac griji din punct de vedere financiar pot alege să-și îmbunătățească viața, dar și să contribuie la confortul generațiilor următoare.” Este, însă, mult mai greu să apară astfel de comportamente în cazul populațiilor care luptă pentru supraviețuire sau care se zbat în sărăcie.

În plus, Keren Rosner arată că „oamenii au impresia că propria contribuție la transformare este nesemnificativă și că aceasta este important să înceapă de la altcineva. Etichetele ajută persoanele care sunt educate, informate și foarte responsabile, dar care au și posibilitatea materială de a alege să consume mai puțină carne”….…

De aceea, este foarte probabil ca lumea „științifică” să asiste la un interesant efect invers al acestor politici eco-naive, pe care unii teoreticieni ai economiei comportamentale îl numesc „efectul Cobra”*.

* În timpul ocupației britanice a Indiei, guvernatorul britanic a decis să ofere o recompensă oricărui indian care proba că a ucis cobre, în încercarea de a stârpi veninoasa reptilă; văzând că se pot face bani din acest „sport”, indienii au început să crească sistematic cobre, pentru a lua mai multe recompense, ceea ce a dus la creșterea populației reptiliene, adică fix invers decât își imagina inteligentul guvernator britanic.

Autor: Av. Gheorghe Piperea

Citiți și:
14 orașe americane, până în 2030, vor interzice carnea, laptele și mașinile private
Italia devine prima țară care interzice carnea falsă a lui Bill Gates din cauza „preocupărilor grave de sănătate”

 

yogaesoteric
13 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More