Cererea pentru bani lichizi a crescut dramatic în Puerto Rico după ce uraganul a lovit rețeaua de bancomate
Un exemplu evident al dezavantajului unei societăţi fără cash
Cererea pentru bani lichizi în insula Puerto Rico, devastată de uraganul din 26 septembrie 2017, a crescut în mod alarmant în urma căderii rețelei de curent electric care a afectat tranzacțiile electronice și bancomatele.
Turiștii şi rezidenții îşi numărau banii, tot mai puțini după trecerea uraganului. Unii dintre ei au fost luați total prin surprindere, nemaiavând bani nici măcar pentru a se întoarce acasă. Insula din Caraibe a devenit pentru o săptămână o societate bazată doar pe bani în numerar.
Uraganul Maria, cel mai puternic uragan care a lovit insula în ultimii 90 de ani, a provocat inundații extinse, distrugând case și drumuri, și a lovit rețeaua electrică și de comunicații. Pierderile totale s-au ridicat la 3,4 milioane de dolari.
Sucursala din New York a Băncii Centrale Americane, care controlează și alocă fondurile către Instituțiile Financiare Publice din Puerto Rico, s-a declarat pregătită să aloce de urgență bancnote către insulă.
„Cererea pentru lichidități este extraordinar de mare acum, și va evolua până când instituțiile specializate în furnizarea de numerar își vor relua activitatea, inclusiv serviciile de transport securizat vor putea alimenta băncile, iar bancomatele vor deveni active”, a declarat purtătorul de cuvânt al Diviziei de lichidități a Sucursalei din New York a Federal Reserved, instituție financiară care a lucrat pentru a face disponibile fonduri către societățile de creditare și alte firme din Statele Unite.
Agenția de Plăți Americană a mărit volumul de lichidități de numerar în insulă înainte de trecerea uraganului Maria pentru a face față cererii crescute. A trimis numerar direct din New York către un depozit special, de unde a fost distribuit de vehiculele blindate.
Bancomatele și-au reluat activitatea la o săptămână după încetarea uraganului.
„Fără Alternative”
Numerarul a fost doar una dintre resursele limitate din Puerto Rico după uraganul Maria, la el adăugându-se criza combustibilului, a apei potabile și lipsa medicamentelor.
Fără electricitate și internet în Yauco, situat în sud-estul statului Puerto Rico, Nancy și Caesar Nieve nu și-au putut accesa salariul care este plătit și depozitat în conturile lor bancare.
„Ce vom face când nu vom mai avea niciun ban cash? Puținii bani pe care îi mai avem trebuie să îi păstrăm pentru combustibil”, a spus Nancy.
Cererea de numerar a crescut brusc în primele zile după uragan întrucât comercianții nu puteau accepta alte metode de plată.
First BanCorp (FBP.N), una dintre cele mai mari bănci din insulă a spus că aproximativ 25% din rețeaua de bancomate a devenit operativă odată cu reluarea furnizării de energie electrică și a telecomunicațiilor.
„Primele zile am avut o economie bazată pe bani în numerar. Acum tranzacțiile electronice au început să funcționeze” a spus directorul executiv al First BanCorp, Aurelio Aleman, într-un interviu telefonic.
Izolarea și lipsa energiei electrice a intensificat criza banilor lichizi în Puerto Rico.
„Am rămas fără alternative” a spus Brandon Alexander Jones, un turist din Londra, care la momentul respectiv mai avea doar 85 dolari, fără a avea posibilitatea să obţină mai mulți bani și fără să poată să contacteze un prieten datorită întreruperii comunicațiilor de telefonie mobilă. El s-a refugiat într-un adăpost din San Juan după ce a fost nevoit să plece din hotelul în care era cazat, ce a fost afectat de uragan, cheltuindu-și toți banii să ajungă la aeroport.
„Nu știu cum voi putea să traversez Atlanticul. Nu știu cum voi putea ajunge în Statele Unite. Sunt naufragiat pe această insulă”, a declarat el pentru Reuters. „Sunt departe de oricine care m-ar putea ajuta.”
Citiți și:
yogaesoteric
15 septembrie 2018