Chiar așa să fie?! Proiectul Wikitribune – platforma de știri ce va combate fenomenul «fake news»
Jimmy Wales, cofondatorul Wikipedia, va lansa platforma de știri Wikitribune, care va combina munca jurnaliștilor profesioniști cu cea a voluntarilor, pentru a oferi articole „factuale și neutre” care ajută la combaterea problemei „știrilor false” (așa-numitele „fake news”), conform BBC.
Serviciul va fi lipsit de reclame si va fi gratuit, fiind susținut financiar prin donațiile suporterilor, experții afirmând că noul site de știri are potențialul de a fi unul de încredere, însă influența sa va fi una limitată.
Wikitribune deține mare parte a caracteristicilor enciclopediei online, inclusiv obligația ca realizatorii de articole să menționeze sursa fiecărui fapt, iar publicul are posibilitatea să editeze articolele pentru a fi lipsite de greșeli și a avea acuratețe.
În schimb, deși oricine poate aduce modificări unei pagini, actualizările vor fi menținute doar dacă un membru al echipei sau un voluntar de încredere le va aproba.
O altă diferență notabilă este că echipa de bază a autorilor articolelor va fi plătită, deși pot exista cazuri în care un voluntar va putea scrie un articol inițial, iar apoi un membru al echipei Wikitribune îl va edita. Inițiativa vine din dorința de a „repara știrile greșite”.
Jimmy Wales a explicat că modelul presei care se bazează pe publicitate a condus la „fuga după click-uri”, care afectează calitatea știrilor: „Cred că ne aflăm într-o lume în care oamenii sunt foarte preocupați de informația de calitate bazată pe fapte reale, de aceea cred că va fi cerere pentru așa ceva”, a spus Wales pentru BBC.
„Încurajăm oamenii să se înscrie lunar ca susținători și pe măsură ce avem mai mulți suporteri lunar, cu atât vom putea angaja mai mulți jurnaliști. În termeni minimali, dacă am angaja doi jurnaliști, ar fi vorba de un blog și nu ar merita. De aceea mi-ar plăcea să începem cu mult mai mulți – 10, 20.”
Joshua Benton, directorul Laboratorului de Jurnalism Nieman al Universității Harvard, a sugerat că modelul de finanțare al Wikitribune prin crowdfund ar putea să îi limiteze potențialul: „Există o varietate de oameni care vor vedea proiectul – dacă va fi realizat în mod corect – ca pe o platformă de încredere. Dar 10-20 de persoane nu vor reuși să repare știrile. Cu siguranță există un model pentru știrile non-profit care pot avea succes dacă sunt produse la o scară relativ mică și sunt destul de unice. Cu toate acestea, sunt sceptic în a crede că acest model ar putea deveni o organizație amplă de știri.”
Citiți și:
Sensul războiului împotriva ştirilor false: nu filtrarea critică a ştirilor, ci monopolul asupra viziunii «corecte» despre lume (I)
Apare «poliția adevărului». Cenzură sub pretextul «ştirilor false»
yogaesoteric
6 iunie 2017