Cine conduce în cursa contra-cronometru dintre Rusia, China şi SUA pentru dezvoltarea armelor hipersonice

 

De mai mulţi ani, se duce o cursă contra-cronometru între SUA, Rusia şi China pentru dezvolatrea unor super arme. Sunt voci care spun că SUA au rămas în urma Moscovei şi Beijingului în domeniul armelor hipersonice, dar experţii americani citaţi de CNBC au declarat că Washingtonul are un scop, diferit faţă de ruşi şi chinezi.

Aceste arme ating viteze de cinci până la zece ori mai mari decât viteza sunetului. Desfăşurarea lor are mize tehnologice, dar mai ales geostrategice. În 2018, Rusia, China şi Statele Unite anunţau că intenţionează să pună în funcţiune astfel de arme până în 2025.

Aceste rachete aero-balistice sunt proiectate să atingă o ţintă aflată la câteva mii de kilometri distanţă în câteva minute şi să evite cele mai sofisticate dispozitive anti-rachete. Pentru a atinge aceste viteze fără consum propriu, rachetele folosesc aşa-numita metodă de propulsie Waverider care constă în utilizarea undelor pe care le generează.

Ruşii anunţă succes după succes

În martie anul trecut, ruşii au anunţat că testele cu racheta Kinjal au fost un succes. Aceasta poate fi echipată cu încărcătură nucleară şi se deplasează cu 12.348 km pe oră, după cum au anunţat autorităţile de la Moscova. Lansată de un MiG-31, Kinjal este manevrată de la distanţă pentru a-şi atinge ţinta, pe o rază de 2000 km.

Pe 27 decembrie, vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat că o rachetă din cadrul sistemului Avangard, noua armă strategică hipersonică a Rusiei, a atins la ultimele probe viteza Mach 27, adică 32.202 kilometri pe oră, performanţă care, potrivit armatei ruse, face ca acest sistem să fie invulnerabil în faţa oricărui scut antirachetă.

„La ultimele probe a atins viteze apropiate de Mach 30. A ajuns la Mach 27. La asemenea viteze practic nu există vreun sistem antirachetă care să o poată doborî”, a declarat la postul Rossia 24 vicepremierul Borisov, responsabil cu sectorul apărării.

El a explicat mai departe că, din punct de vedere tehnic, este imposibil de anticipat poziţia unei rachete Avangard în momentul următor, întrucât aceasta este foarte manevrabilă şi îşi poate modifica direcţia în plan vertical şi orizontal. „Ea practic anulează orice apărare antirachetă. Este o rachetă dificil de detectat şi chiar şi mai dificil de doborât”, a subliniat vicepremierul rus.

Sistemul Avangard este compus dintr-o rachetă balistică intercontinentală echipată cu una sau mai multe rachete ce pot purta încărcături nucleare sau convenţionale şi care pot fi manevrate şi redirecţionate înainte de a-şi atinge ţinta, astfel că, după cum afirmă responsabilii militari ruşi, au capacitatea de a păcăli toate sistemele antirachetă existente în prezent. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia va desfăşura în acest an primul său regiment de rachete hipersonice ce pot fi echipate cu focoase nucleare, aceasta însemnând că ţara sa are acum un nou tip de armă strategică, relatează agenţia Reuters.

Îngrijorare la Pentagon

Vestea că Rusia a testat cu succes noua racheta hipersonică Avangard, a provocat îngrijorare la Pentagon. Experţii militari americani spun că, dacă Vladimir Putin nu exagerează, atunci nu există sistem de apărare împotriva ei. Ba chiar, noua armă obligă Statele Unite să facă investiţii masive pentru a-şi îmbunătăţi echipamentele.

Experţii americani în probleme de apărare iau cât se poate de în serios ameninţarea reprezentată de sistemul Avangard, testat de Kremlin. Colonelul Cedric Leighton, expert probleme militare spune că „dacă aceste arme funcţionează aşa cum spun ei, nu există sistem de apărare împotriva lor”. În aceste condiţii, secretarul adjunct al Apărării, Patrick Shanahan, a declarat că armata americană este necesar să îşi îmbunătăţească sistemele de detecţie radar, pentru a putea identifica rachete rapide de acest fel de la distanţe cât mai mari, ceea ce ar însemna cheltuieli de peste 1 miliard de dolari. Shanahan a subliniat că „SUA au un număr de opţiuni în ceea ce priveşte rachetele hipersonice”.

General John Hyten, Comandamentul Strategic al SUA susţine că „este nevoie de un set de senzori diferit pentru a detecta ameninţările hipersonice. Adversarii noştri ştiu asta”.

China vine tare din urmă

La începutul anului trecut, China a relansat testele cu racheta sa CH-AS-X-13. Aceasta atinge doar cu 7.344 km pe oră, dar are o rază de acţiune de 3000 de km. Racheta a fost lansată de un bombardier. Guvernul chinez nu spune când va fi operaţională arma, dar, potrivit americanilor, ar putea fi pusă în funcţiune în 2025.

SUA, altă strategie

De mai mulţi ani, Statele Unite lucrează la propriile rachete hipersonice. În 2004, programul X-51 a fost lansat în comun cu forţele aeriene americane, Darpa, NASA şi Boeing. Ultimele teste au fost efectuate în 2013. Racheta a parcurs 430 km cu viteza de Mach 5.

La mijlocul lunii august 2018, forţele aeriene ale SUA au dezvăluit un nou program încredinţat firmei Lockheed Martin de data aceasta. Producătorul va dezvolta până în 2021 o nouă armă hipersonică (HCSW). Costul contractului: jumătate de miliard de dolari. „Statele Unite intenţionează să utilizeze rachete hipersonice ca purtătoare de arme convenţionale, în timp ce celelalte două ţări se concentrează asupra încărcăturii nucleare“, informează CNBC.

„Accentul american privind armele hipersonice este pe transportul de arme convenţionale, în timp ce Rusia şi China vor avea mai multe şanse să utilizeze focoase nucleare”, a declarat George Nacouzi, inginer responsabil cu armele nucleare la RAND Corp.

Aceste ţări au obiective diferite, spune şi analistul pe apărare din Singapore, Zoe Stanley-Lockman, care a lucrat la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (EUISS). Ea a subliniat că rachetele hipersonice non-nucleare ar trebui să fie mai precise şi să atingă obiective mai mici, în timp ce rachetele cu încărcătură nucleară nu sunt la fel de exacte.

James Acton, co-director al programului pentru politici nucleare al Fundaţiei Carnegie, a vorbit despre succesul în dezvoltarea unui planor hipersonic testat pentru aproximativ 4.000 de kilometri, în timp ce o rachetă similară a Chinei ar avea o rază de acţiune mai mică de 2.000 de kilometri.

Dar analistul militar rus Victor Baranets îi contrazice. El spune că Rusia dezvoltă o armă universală de înaltă precizie. Mai mult, încă din noiembrie 2018, Serghei Denissenţev, director adjunct al Centrului de analiză, strategie şi tehnologie AST, a declarat că este incorect să comparăm succesele diferitelor ţări în privinţa acestor arme deoarece sunt făcute în cel mai mare secret şi sunt disponibile doar informaţii fragmentare cu privire la succesele reale.

Aceste arme noi ridică îngrijorări serioase. Încă din 2017, Think Tank Rand a dat publicităţii un raport privind riscurile generate de rachetele hipersonice. „O ţară aflată în stare de alertă ar putea confunda lansarea unuia dintre aceste dispozitive cu începutul unui atac nuclear şi ar putea răspunde cu bombe atomice reale”, se arată în documentul Rand.

„Statele Unite, Rusia şi China este necesar să convină asupra unei politici de neproliferare a acestor arme”, susţine organizaţia.

Avioane de linie hipersonice în 20 sau 30 de ani

Dar viteza hipersonică nu este rezervată doar industriei militare. În paralel cu racheta sa, China dezvoltă StarrySky 2 ale cărei teste, efectuate la începutul lunii august 2018 de către compania aerospaţială China Science and Technology Corp., ar fi fost un succes.

La rândul său, Boeing a prezentat vara trecută proiectul de aeronavă hipersonică care ar putea ajunge la Mach 5. Cu acest avion din titan şi fără hublou s-ar putea ajunge de la Londra la New York în două ore. „Acest concept ar putea redefini într-o zi aviaţia şi va conecta lumea mai repede decât oricând“, a scris CEO-ul Boeing, Dennis Muilenburg, într-un tweet în care dezvăluie imaginea acestei aeronave futuriste. Dar este necesar să mai aşteptăm. Acest avion va fi funcţional peste 20-30 de ani.


Citiți și:

Concurenţă acerbă pentru superioritate… Cum se pregătesc marile puteri să conducă lumea 
Rusia folosește deja tehnologie extraterestră și a utilizat-o în războiul din Siria? 

 

yogaesoteric
24 februarie 2019

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More