Cine l-a împuşcat pe Kennedy?


O înregistrare video inedită, cu reconstituirea detaliată a asasinării celui de-al 35-lea preşedinte al SUA, John F. Kennedy, în data de 22 noiembrie 1963, a fost dată publicităţii cu ocazia împlinirii a 49 de ani de la celebrul asasinat la Dallas, care a şocat întreaga lume şi a devenit unul din misterele majore ale istoriei americane a secolului 20.

Documentul de o inestimabilă valoare istorică aparţine unui cuplu din Texas –  Jane şi Bobby Lemons. Cei doi soţi afirmă că, în 1964, plimbându-se pe Elm Street, au văzut cum serviciile de securitate efectuau reconstituirea asasinării lui Kennedy. Bobby Lemons a scos camera şi a început să filmeze. Dar, după ce au revenit acasă, cei doi soţi au uitat de această înregistrare. „Nici nu aş fi crezut că înregistrarea ar fi putut trezi interesul cuivaˮ, recunoaşte acum el, adăugând că înregistrarea se rătăcise pe undeva prin casă până când au aflat de pasiunea pentru istorie a unei eleve de la şcoala locală, care îşi alesese ca lucrare la istorie tema asasinării lui Kennedy. Lucrarea fetiţei a trezit curiozitatea directorului şcolii din Colorado City, un prieten de familie al cuplului Lemons. Într-o întâlnire, el a amintit de proiectul elevei şi a fost extrem de surprins când prietenii lui i-au spus că sunt gata să ofere fetiţei un material documentar neobişnuit.

În prezent, pelicula de 8 mm se află la Muzeul John F. Kennedy de la Sixth Floor Museum din Dallas, situat în clădirea bibliotecii de la al cărei etaj şase s-a tras asupra preşedintelui Kennedy.

După cum este bine cunoscut, John F. Kennedy a fost ucis în timpul trecerii coloanei oficiale pe Elm Street, în Dallas. Alături de el, într-o limuzină decapotabilă se afla soţia sa, Jacqueline, guvernatorul Texasului, John Connally, cu soţia Nelly, precum şi doi agenţi de securitate. La ora locală 12.30, când maşina trecea pe lângă bibliotecă, la intersecţia dintre Elm Street şi Houston Street, s-a auzit o împuşcătură. Primul glonţ l-a lovit direct în spate pe JFK, ieşind prin gât şi rănindu-l pe agentul din faţa sa. Al doilea glonţ l-a lovit pe Kennedy direct în cap.

Multe dintre circumstanţele morţii lui Kennedy rămân şi astăzi un mister. Polemica se duce în jurul motivelor crimei, al numărului de împuşcături (conform unor versiuni ar fi fost mai mult de două împuşcături) şi, cel mai important, în legătură cu autorul crimei.

Conform versiunii oficiale, în preşedinte a tras fostul puşcaş marin Lee Harvey Oswald, care a fost la rândul lui împuşcat într-o secţie de poliţie, la două zile după moartea lui Kennedy, însă o serie de teorii ale conspiraţiei contestă faptul că autorul ar fi fost Oswald. „Eu nu am omorât pe nimeni! Nu ştiu despre ce vorbiţi!”, striga Lee Harvey Oswald, în 22 noiembrie 1963, la o oră după asasinarea preşedintelui John Fitzgerald Kennedy când a fost arestat în apropiere de piaţa Dealey din Dallas.

În acele momente se năştea unul din cele mai mari mistere din istoria contemporană care a alimentat zeci de cărţi şi investigaţii ce au încercat să facă lumină asupra acestui asasinat, care a marcat memoria colectivă a numeroase generaţii şi a suscitat cele mai mari teorii ale conspiraţiei din ultimele două secole, a comentat postul TV ABC.

S-a vorbit despre o conspiraţie castristo-comunistă, cu caracter internaţional care l-ar fi folosit pe Oswald pentru a-l elimina pe Kennedy şi a crea o criză mondială de tensiune şi resentimente. S-a vorbit chiar de o conspiraţie chineză, pentru a face conexiunea cu extremismul rasist texan violent faţă de minorităţi. După şapte ani, s-a vorbit chiar de „blestemul din Dallas”, abătut asupra unui grup de 20 de persoane având legătură cu asasinarea lui Kennedy şi care au murit misterios în urma unor boli sau accidente rutiere, inclusiv şeful poliţiei din Texas şi Abraham Zapruder, cel care filmase asasinatul.

Speculaţiile privind un complot au apărut după ce Oswald a fost împuşcat două zile mai târziu, cu televiziunea în direct, de Jack Ruby, un alt personaj obscur din Dallas, patronul unui cabaret care a murit patru ani mai târziu în circumstanţe suspecte. Oswald şi Ruby şi-au luat cu ei secretele în mormânt, dar misterele morţii lui Kennedy au supravieţuit mai multor comisii de investigaţii: la Dallas există câte o sală pentru a explica fiecare teorie în parte a acestui asasinat. Comisia Warren a examinat 3154 de probe şi a studiat declaraţiile a 552 de martori, selectaţi dintre cei 26550 interogaţi de FBI, dând clar de înţeles că Oswald a acţionat singur. Totuşi, în 1979, un comitet conchidea că poate exista o conspiraţie în jurul asasinatului. O temă care a dus la dezbateri neîntrerupte în ultima jumătate de secol şi a generat mai multe teorii.

Unii spun, de exemplu, că şoferul ar fi ştiut că preşedintele avea să fie împuşcat de un lunetist şi că acesta a fost cel care l-a doborât.

Alţii asigură că Oswald era un simplu pion politic, potrivit mărturiei directorului general al FBI de atunci, John Edgar Hoover, care, într-un memorandum scris înainte de asasinat, avertizase că un impostor foloseşte datele personale ale lui Oswald. Există teorii care arată că au existat mai mulţi asasini, cum crede văduva guvernatorului de Texas, John Connally, rănit şi el. Ea susţine că soţul ei a fost împuşcat cu un glonţ diferit de cel care l-a ucis pe Kennedy. Alţii spun că, datorită asemănării sale fizice cu Kennedy, cel ucis a fost de fapt poliţistul J.D. Tippit, folosit ca sosie a preşedintelui.

În schimb, văduva preşedintelui, Jackie Kennedy, a insinuat că soţul ei a fost ucis la ordinele succesorului şi vicepreşedintelui de atunci, Lyndon B. Johnson, pentru a evita să fie anchetat în patru dosare penale: încălcare de contracte guvernamentale, abuz în funcţie, spălare de bani şi dare de mită. Anchete care au fost toate închise după ce a devenit preşedinte.

În filmul său, Oliver Stone crede că asasinarea lui Kennedy a fost pusă la cale de CIA. Filmul JFK din 1992 arată că, în spatele asasinatului, se află CIA şi serviciile militare secrete, care s-au folosit de conspiraţia mafiei şi de Lee Harvey Oswald ca ţap ispăşitor. „De atunci nu mai putem avea încredere în liderii noştri”, a asigurat el.

Unele teorii ale conspiraţiei duc până la Israel, pe motiv că guvernul de la Tel Aviv nu era mulţumit de presiunile pe care Kennedy le făcea asupra programului său nuclear secret, sau că israelienii erau deranjaţi de simpatiile pe care preşedintele american le avea faţă de arabi.

Teorii ale conspiraţiei greu de crezut şi asupra cărora planează multe semne de întrebare care s-ar putea să nu fie niciodată clarificate. Una dintre ele asigură că era foarte uşor să tragi asupra lui Kennedy şi că Oswald, cu simpatii comuniste, era o fire atât de labilă, încât nici Havana nici Moscova nu l-au luat în serios. Poate tocmai de aceea a fost considerat ţapul ispăşitor perfect.

După ştiri Agerpres

Citiţi şi:

Asasinarea lui Abraham Lincoln – o conspiraţie clasică

Istoria secretă a imperiului american


 

yogaesoteric
8 august 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More